GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Georgieva o razvoju AI-a: To bi moglo slomiti društvenu strukturu .

Georgieva o razvoju AI-a: To bi moglo slomiti društvenu strukturu  .
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2024 / 08:06
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Revolucija umjetne inteligencije mogla bi izvršiti pritisak na vlade da uvedu nove mreže socijalne sigurnosti kako bi zaštitili ljude koji izgube posao, ali se ne mogu unaprijediti, upozorava čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)

"Ako nemamo promišljenu raspodjelu dobrobiti [AI] i nejednakost dramatično raste, to može slomiti društvenu strukturu na način koji će biti vrlo nezdrav za svijet", izjavila je direktorica MMF-a Kristalina Georgieva za Yahoo Finance Live. . "Socijalne sigurnosne mreže u svijetu umjetne inteligencije najvažnije su."

Komentari Georgieve dolaze usred objave opsežne studije MMF-a o globalnom gospodarskom učinku širenja umjetne inteligencije u nedjelju. Nalazi se poklapaju sa Svjetskim ekonomskim forumom 2024. u Davosu u Švicarskoj, gdje će umjetna inteligencija biti vruća tema među tehnološkim sudionicima visokog profila kao što su suosnivač Microsofta (MSFT) Bill Gates, Sam Altman iz OpenAI-ja i CEO Salesforcea (CRM) Marc Benioff.

Te mreže socijalne sigurnosti mogle bi trebati pozamašnu količinu sredstava, ako su nalazi MMF-a ikakvi pokazatelji.

Prema MMF-u, oko 40% globalnih zaposlenih izloženo je umjetnoj inteligenciji. U naprednim gospodarstvima otprilike 60% radnih mjesta izloženo je umjetnoj inteligenciji zbog prevalencije poslova usmjerenih na "kognitivne zadatke". Ukupna izloženost je 40% na tržištima u razvoju i 26% u zemljama s niskim dohotkom, kaže MMF.

Iako bi mnoga tržišta u nastajanju i gospodarstva u razvoju mogla doživjeti manje trenutne poremećaje povezane s umjetnom inteligencijom, MMF obrazlaže da su također spremni kapitalizirati prednosti umjetne inteligencije. To bi moglo "pogoršati" "digitalni jaz" i "razliku u prihodima među zemljama", zaključuje studija.

Georgieva smatra da bi starije osobe mogle osjetiti ogroman učinak širokog usvajanja umjetne inteligencije i da će im trebati mreža socijalne sigurnosti.

"Morate biti u mogućnosti podržati one koji padnu s litice jer su njihovi poslovi izbrisani. Također gledamo tko je najprilagodljiviji. Očito je da su mlađe generacije, u nekim područjima žene prilagodljivije, ali u drugima manje. A starijoj generaciji možda će trebati više podrške da uhvati korak u ovom novom svijetu", dodaje Georgieva.

Tagovi: georgieva, mmf, ai, umjetna inteligencija, društvo
PROČITAJ I OVO
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
META
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
BERLIN - SAD poziva na prisilnu prodaju kineske aplikacije TikTok, a EU pokreće daljnje postupke protiv ove platforme. U čemu je problem?
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
SKOK
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
NEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara.
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE