GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Oraclea uzletjele nakon odličnih rezultata

Dionice Oraclea uzletjele nakon odličnih rezultata
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2024 / 07:40
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Oracle je u ponedjeljak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je premašila očekivanja Wall Streeta. Dionice su porasle 13% u produženom trgovanju.

Evo kako je tvrtka poslovala u trećem fiskalnom tromjesečju koje je završilo 29. veljače, u usporedbi s procjenama LSEG-a, ranije poznatog kao Refinitiv:

Zarada po dionici: 1,41 USD prilagođeno naspram očekivanih 1,38 USD
Prihod: 13,28 milijardi dolara naspram očekivanih 13,3 milijarde dolara

Za četvrto fiskalno tromjesečje, Oracle je rekao da očekuje zaradu od 1,62 do 1,66 dolara po dionici. Analitičari su očekivali 1,64 dolara prilagođene dobiti po dionici, prema LSEG-u. Rast prihoda bit će između 4% i 6% u odnosu na prodaju od 13,8 milijardi USD prije godinu dana. Sredina tog raspona bila bi jednaka prihodu od oko 14,5 milijardi dolara, dok su analitičari očekivali nešto više od 14,7 milijardi dolara.

Izvršna direktorica Oraclea Safra Catz rekla je da je tvrtka predana postizanju prethodno navedenih ciljeva od prodaje od 65 milijardi dolara do fiskalne 2026. "Neki od ovih ciljeva mogli bi se pokazati previše konzervativnim s obzirom na naš zamah", rekao je Catz.

Prihodi su porasli 7% u tromjesečju sa 12,4 milijarde dolara godinu dana ranije. Neto prihod porastao je 27% na 2,4 milijarde dolara, ili 85 centi po dionici, sa 1,9 milijardi dolara, ili 68 centi po dionici, prije godinu dana.

Oracleov segment usluga u oblaku i licencne podrške, njegov najveći posao, zabilježio je rast prodaje od 12% na 9,96 milijardi dolara, neznatno nadmašivši konsenzusna očekivanja StreetAccounta od 9,94 milijarde dolara. Tvrtka je porast pripisala velikoj potražnji za svojim poslužiteljima umjetne inteligencije.

Catz je rekao da je tvrtka dodala nekoliko "velikih novih infrastrukturnih oblaka" ugovora tijekom tromjesečja. Prihod tvrtke u oblaku, koji je prijavljen kao dio jedinice za usluge u oblaku, porastao je 25% u odnosu na prošlu godinu na 5,1 milijardu dolara, rekao je Oracle.

"Potpisali smo nekoliko velikih ugovora u ovom tromjesečju, a imamo ih još puno u pripremi", rekao je Catz ulagačima tijekom razgovora o zaradi.

Predsjednik Oraclea Larry Ellison naveo je povećanje poslovanja Microsofta kao argument.

“Gradimo 20 podatkovnih centara iz Microsofta i Azurea. Upravo su ovaj tjedan naručili još tri podatkovna centra,” rekao je Ellison.

Ostale jedinice tvrtke nisu tako dobro prošle.

Licenca za oblak i lokalna prodaja pala je za 3% na 1,26 milijardi dolara, malo nadmašivši prognozu StreetAccounta. Prihodi od hardvera pali su 7% na 754 milijuna dolara, dok je prodaja u odjelu usluga tvrtke pala 5% na 1,31 milijardu dolara, što nije ispunilo očekivanja StreetAccounta.

Prije izvješća od ponedjeljka, dionice Oraclea porasle su za 8,7% tijekom godine, blago nadmašivši S&P 500.

Tagovi: Oracle, Ellison, Microsoft, oblak, cloud
PROČITAJ I OVO
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
META
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
BERLIN - SAD poziva na prisilnu prodaju kineske aplikacije TikTok, a EU pokreće daljnje postupke protiv ove platforme. U čemu je problem?
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
SKOK
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
NEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara.
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE