GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Digitalna ekonomija jugoistočne Azije dosegnut će 218 milijardi dolara u 2023.

Digitalna ekonomija jugoistočne Azije dosegnut će 218 milijardi dolara u 2023.
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.11.2023 / 07:56
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Digitalna gospodarstva jugoistočne Azije trebala bi dosegnuti 218 milijardi dolara ukupne vrijednosti transakcija ove godine, skočivši za 11% u odnosu na prethodnu godinu unatoč globalnim makroekonomskim vjetrovima, otkrilo je novo izvješće Googlea, Temaseka i Bain & Company.

"Jugoistočna Azija s više je otpornosti prebrodila globalne makroekonomske vjetrove, u usporedbi s drugim regijama diljem svijeta... Povjerenje potrošača počinje se oporavljati u drugoj polovici 2023. nakon što je palo na niže razine u prvoj polovici 2023.", navodi se u izvješću pod nazivom e-Economy MORE 2023.

Godišnje izvješće analiziralo je pet glavnih sektora digitalne ekonomije jugoistočne Azije – e-trgovinu, putovanja, hranu i transport, online medije i digitalne financijske usluge.

Izvješće je također otkrilo da se očekuje da će prihod u digitalnom gospodarstvu jugoistočne Azije ove godine dosegnuti 100 milijardi dolara, rastući 1,7 puta brže od ukupne vrijednosti transakcija u regiji.

To je zato što tvrtke prebacuju fokus s "rasta pod svaku cijenu" na profitabilnost, u pokušaju da izgrade "zdrava" poslovanja.

“Digitalna ekonomija jugoistočne Azije stvarno je usred neviđenog zaokreta prema profitabilnosti. Sada postoji laserski fokus na visokokvalitetni prihod i monetizaciju, što je, iskreno, nevjerojatno zdravo,” rekao je Fock Wai Hoong, voditelj jugoistočne Azije u Temaseku, u CNBC-ovoj emisiji “Street Signs Asia” u srijedu.

Izvješće je obuhvatilo šest velikih gospodarstava: Indoneziju, Maleziju, Filipine, Singapur, Tajland i Vijetnam. Nije se odnosio na stanovništvo Bruneja, Kambodže, Laosa, Mjanmara, Istočnog Timora i Papue Nove Gvineje.

"Održavanje fokusa na jaz u digitalnom sudjelovanju i odlučno uklanjanje prepreka kako bi se omogućilo većem broju stanovnika jugoistočne Azije da postanu aktivni korisnici digitalnih proizvoda i usluga pomoći će regiji da otključa daljnji rast u digitalnom desetljeću", Sapna Chadha, potpredsjednik Googlea za jugoistočnu Aziju, rečeno je u izvješću.

Mrežne tvrtke prelaze sa stjecanja korisnika uz visoke troškove na produbljivanje angažmana s postojećim kupcima u pokušaju usmjeravanja fokusa na profitabilnost, navodi se u izvješću.

„Tvrtke i poduzetnici sada shvaćaju da najbolji način za rast nije rast pod svaku cijenu, te protežu ovaj mentalitet u ranoj fazi na cijeloj ljestvici, ali iskreno, kako bi što brže priješli kroz ranu fazu, fazu rasta i prema većoj financijskoj održivosti ”, rekao je Fock za JP Ong za CNBC.

U izvješću se navodi da se platforme za e-trgovinu više usredotočuju na angažiranje korisnika visoke vrijednosti, povećanje veličine transakcija, kao i traženje tokova prihoda kao što su oglašavanje i usluge isporuke kako bi potaknuli dugoročni rast. Procjenjuje se da će bruto transakcijska vrijednost sektora dosegnuti 186 milijardi dolara u 2025., u odnosu na 139 milijardi dolara u 2023.

Tagovi: digitalna ekonomija, jugoistočna azija, Temasek, Google, Bain % Company, online mediji
PROČITAJ I OVO
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
REZOVI
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
SAN FRANCISCO - U valu otpuštanja koje je Google provodio proteklih tjedana, kompanija je zatvorila cijeli američki tim zadužen za Python, javlja HT.
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
NEW YORK - Amazon je izvijestio o boljoj zaradi i prihodu od očekivanog za prvo tromjesečje, potaknuto rastom oglašavanja i računalstva u oblaku.
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
SOLIDNO
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
ZAGREB - Span je objavio nerevidirane poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine. Poslovni prihodi Span Grupe bilježe rast od 33 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznose 34 milijuna eura.
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SEUL - Samsung Electronics, najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, objavio je da je operativna dobit skočila za 932,8% u prvom kvartalu.
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
META
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
BERLIN - SAD poziva na prisilnu prodaju kineske aplikacije TikTok, a EU pokreće daljnje postupke protiv ove platforme. U čemu je problem?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE