GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji

Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2024 / 07:30
Autor: SEEbiz
JAKARTA - Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook rekao je da tvrtka "gleda" na proizvodnju u Indoneziji na sastanku s indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom u srijedu.

"Razgovarali smo o predsjednikovoj želji da vidi proizvodnju u zemlji i to je nešto na što ćemo paziti", rekao je Cook novinarima nakon sastanka.

Widodoova administracija godinama je radila na dovođenju proizvodnje u zemlju kako bi potaknula gospodarski razvoj, dok Apple nastoji diversificirati svoje opskrbne lance dalje od Kine, gdje se sastavlja većina njegovih pametnih telefona i tableta.


Tvrtka je počela seliti dio proizvodnje u zemlje poput Vijetnama, a nedavno i Indije, nakon što su obustave rada u borbi protiv COVID-19 u Kini opetovano prekidale isporuke tvrtke.

“Mislim da je mogućnost ulaganja u Indoneziji beskrajna. Mislim da postoji mnogo sjajnih mjesta za ulaganje, a mi ulažemo. Vjerujemo u zemlju”, rekao je Cook.

Prethodnog dana, Cook se sastao s vijetnamskim premijerom Pham Minh Chinhom u Hanoju, gdje je rekao da Apple planira više ulagati u Vijetnam i povećati potrošnju na dobavljače u proizvodnom središtu jugoistočne Azije.

"S obzirom na usporavanje kineskog gospodarstva, kao i stalne napore kineske vlade da istisne strane tvrtke i zamijeni ih domaćim brendovima, Apple želi alternative za proizvodnju", rekao je Chris Miller, izvanredni profesor na Sveučilištu Tufts čiji je rad usmjeren na tehnologiju i geopolitiku .

"Već je uložio više u Indiju i Vijetnam, ali vjerojatno gleda na druge partnere u jugoistočnoj Aziji za dodatne proizvodne i montažne operacije", rekao je Miller.

Cookov posjet Indoneziji uslijedio je nakon što je Apple najavio svoju četvrtu Apple Developer Academy u zemlji, koja će se nalaziti na Baliju. Tvrtka je prvi put pokrenula program za obuku programera aplikacija u Indoneziji 2018., u glavnom gradu Jakarti.

Widodoova vlada nastojala je iskoristiti rezerve nikla i drugih sirovina u zemlji za pokretanje proizvodnje, zabranjujući izvoz sirovina kao što su nikal i boksit kako bi primorala tvrtke da grade rafinerije u zemlji.

Indonezijski ministar komunikacija i informacija, Budi Arie Setiadi, rekao je u srijedu da će izvršni direktor Microsofta Satya Nadella posjetiti Indoneziju krajem travnja. 

Tagovi: COOK, APPLE, INDONEZIJA, WIDODO
PROČITAJ I OVO
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SEUL - Samsung Electronics, najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, objavio je da je operativna dobit skočila za 932,8% u prvom kvartalu.
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
META
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
BERLIN - SAD poziva na prisilnu prodaju kineske aplikacije TikTok, a EU pokreće daljnje postupke protiv ove platforme. U čemu je problem?
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
SKOK
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
NEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara.
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE