GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amazon dobio 270 milijuna dolara vrijednu poreznu bitku s EU-om

Amazon dobio 270 milijuna dolara vrijednu poreznu bitku s EU-om
PRAVNA BITKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2023 / 16:30
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Vrhovni europski sud u četvrtak je stao na stranu Amazona u slučaju u kojem je Europska komisija optužila američkog diva e-trgovine za nezakonite porezne povlastice.

Europski sud pravde (ECJ) rekao je da Komisija, izvršni ogranak EU-a, "nije utvrdila" da je porezni sporazum između Amazona i Luksemburga "državna potpora koja je nekompatibilna s unutarnjim tržištem".

"Pozdravljamo presudu Suda, koja potvrđuje da je Amazon slijedio sve primjenjive zakone i nije dobio nikakav poseban tretman", rekao je Amazon u priopćenju u četvrtak.

Slučaj potječe iz 2017. godine kada je Europska komisija navela da je Amazon dobio porezne olakšice u Luksemburgu, gdje se nalazi njegovo europsko sjedište.

Amazonu je naloženo da Luksemburgu 2017. vrati 250 milijuna eura (otprilike 270 milijuna dolara).

Američki tehnološki div uložio je žalbu na odluku. Godine 2021. niži sud EU-a stao je na stranu Amazona gdje je opći sud EU-a rekao da Komisija nije uspjela dokazati da je Luksemburg Amazonu dao nezakonitu poreznu prednost.

Komisija se zatim žalila na ovo i poslala ga ECJ-u, najvišem europskom sudu.

ECJ je odbio žalbu Komisije, što je još jedan udarac šefici EU-a za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, koja je nastojala obuzdati moć tehnoloških tvrtki koje posluju unutar 27-članog bloka i osporiti neke od njihovih poreznih praksi.

Godine 2016. Komisija je naredila Irskoj da od Applea potraži 13 milijardi eura zaostalih poreza. Irska, koja je Appleova
Europska baza, dala je američkom tehnološkom divu povlašteni porezni tretman, tvrdio je tada EU.

Apple je 2020. dobio žalbu za zaustavljanje povrata poreza. To je sada pod izazovom Komisije. ECJ bi mogao imati zadnju riječ iu ovom slučaju.

Tagovi: Amazon, POREZ, eUROPSKA UNIJA
PROČITAJ I OVO
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
REZOVI
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
SAN FRANCISCO - U valu otpuštanja koje je Google provodio proteklih tjedana, kompanija je zatvorila cijeli američki tim zadužen za Python, javlja HT.
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
NEW YORK - Amazon je izvijestio o boljoj zaradi i prihodu od očekivanog za prvo tromjesečje, potaknuto rastom oglašavanja i računalstva u oblaku.
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
SOLIDNO
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
ZAGREB - Span je objavio nerevidirane poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine. Poslovni prihodi Span Grupe bilježe rast od 33 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznose 34 milijuna eura.
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SEUL - Samsung Electronics, najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, objavio je da je operativna dobit skočila za 932,8% u prvom kvartalu.
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
META
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
BERLIN - SAD poziva na prisilnu prodaju kineske aplikacije TikTok, a EU pokreće daljnje postupke protiv ove platforme. U čemu je problem?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE