GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Alphabet razočarao prihodima od oglašavanja, dionice pale

Alphabet razočarao prihodima od oglašavanja, dionice pale
SLABO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2024 / 22:26
Autor: SEEbiz
BEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet (GOOG, GOOGL) objavila je svoju zaradu u četvrtom tromjesečju nakon zvona u utorak, promašivši očekivanja analitičara o prihodima od oglasa, srcu poslovanja tehnološkog diva.

Dionice su pale 4% u produženom trgovanju.

Prihod, isključujući troškove nabave prometa za treće tromjesečje, iznosio je 72 milijarde USD u odnosu na očekivanja od gotovo 71 milijardu USD. To je više od 63,12 milijardi dolara koje je tvrtka ostvarila u istom razdoblju prethodne godine. Ali činilo se da su se ulagači usredotočili na reklamni promašaj.

Evo nekih od Alphabetovih najznačajnijih metrika u usporedbi s onim što je Wall Street očekivao u četvrtom fiskalnom tromjesečju tvrtke, prema podacima iz Bloomberga:

Prihod, isključujući troškove nabave prometa: 72,32 milijarde USD naspram očekivanih 70,97 milijardi USD (63,12 milijardi USD u četvrtom tromjesečju 2022.)

Prilagođena zarada po dionici: 1,64 USD naspram očekivanih 1,59 USD (1,05 USD u četvrtom tromjesečju 2022.)

Prihod od oblaka: 9,19 milijardi USD naspram očekivanih 8,95 milijardi USD (7,32 milijarde USD u četvrtom tromjesečju 2022.)

Prihod od oglasa: 65,5 milijardi USD naspram očekivanih 65,8 milijardi USD (59,04 milijarde USD u četvrtom tromjesečju 2022.)

Izvješće stiže samo nekoliko tjedana nakon što je Google otpustio stotine radnika u više odjela dok tvrtka namjerava smanjiti troškove i usredotočiti se na područja rasta, uključujući AI. Ovaj tehnološki div pridružuje se nekolicini svojih kolega i drugima širom korporativne Amerike koji su se oslanjali na otpuštanja kako bi povećali učinkovitost nakon značajnih ekspanzija u eri COVID-a.

Prošle se godine naširoko smatralo da Google sustiže Microsoft (MSFT), koji je među prvima u svijetu tehnologije požnjeo kulturno uzbuđenje oko potrošačkih AI chatbota. Microsoft je uložio u OpenAI, tvrtku koja stoji iza popularnog chatbota ChatGPT.

Tvrtka se zalaže za dodatni tržišni udio na tržištu računalstva u oblaku, gdje je trenutno na trećem mjestu, iza konkurenata sa Zapadne obale Amazona (AMZN) i Microsofta.

Tagovi: Alphabet oglašavanje, google, youtube
PROČITAJ I OVO
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
NEW YORK - Amazon je izvijestio o boljoj zaradi i prihodu od očekivanog za prvo tromjesečje, potaknuto rastom oglašavanja i računalstva u oblaku.
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
SOLIDNO
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
ZAGREB - Span je objavio nerevidirane poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine. Poslovni prihodi Span Grupe bilježe rast od 33 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznose 34 milijuna eura.
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SEUL - Samsung Electronics, najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, objavio je da je operativna dobit skočila za 932,8% u prvom kvartalu.
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
META
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
BERLIN - SAD poziva na prisilnu prodaju kineske aplikacije TikTok, a EU pokreće daljnje postupke protiv ove platforme. U čemu je problem?
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
SKOK
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
NEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE