GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Alibaba se zbog sporog rasta u Kini fokusira na inozemnu jedinicu e-trgovine

Alibaba se zbog sporog rasta u Kini fokusira na inozemnu jedinicu e-trgovine
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2024 / 07:40
Autor: SEEbiz
PEKING - Kineski tehnološki div Alibaba Group kladi se na svoja inozemna poslovanja dok je rast domaće potrošnje i dalje spor.

Jedna svijetla točka u najnovijem izvješću o zaradi Alibabe bila je njezina poslovna jedinica za međunarodnu e-trgovinu, koja je u prosinačkom tromjesečju ostvarila prihod od 28,5 milijardi kineskih juana (4 milijarde dolara), što je 44% više u odnosu na godinu prije. Alibaba International Digital Commerce Group uključuje platforme kao što su AliExpress, Lazada, Daraz i Trendyol.

"Snažna izvedba potaknuta je solidnim rastom na svim maloprodajnim platformama AIDC-a, posebno prekograničnog poslovanja AliExpress Choice", rekla je tvrtka.

U međuvremenu, prihod od tvrtkinih temeljnih e-trgovina Taobao i Tmall Group iznosio je 18,1 milijardu USD, što je rast od samo 2% u odnosu na prethodnu godinu.

“Pojačat ćemo ulaganja kako bismo poboljšali osnovna korisnička iskustva kako bismo potaknuli rast Taobaoa i Tmall grupe i ojačali tržišno vodstvo u nadolazećoj godini. Također ćemo usmjeriti svoje resurse na razvoj javnih proizvoda u oblaku i održavanje snažnog zamaha rasta u međunarodnom trgovačkom poslovanju, rekao je ranije ovog mjeseca Eddie Wu, izvršni direktor Alibaba grupe.

Unatoč snažnom rastu prodaje AIDC-a, gubici su također porasli iz godine u godinu uglavnom zbog "povećanih ulaganja u tvrtke, uključujući međunarodno poslovanje AliExpressa Choice i Trendyol, djelomično kompenziranih poboljšanjima u monetizaciji."

Kvartalni rezultati slijede niz promjena u upravljanju Alibabe i njezinih podjedinica. Pakistanska platforma za e-trgovinu Daraz smijenila je svog izvršnog direktora Bjarkea Mikkelsena 24. siječnja. James Dong, izvršni direktor jugoistočnoazijskog diva za e-trgovinu Lazada Group, imenovan je za vršitelja dužnosti Darazovog izvršnog direktora. Tvrtka je rekla da će "raditi na dubljoj integraciji između Daraza i naših sestrinskih tvrtki."

Početkom siječnja Lazada je izvršila masovno otpuštanje diljem jugoistočne Azije, što je utjecalo na zaposlenike na svim razinama, uključujući viši menadžment. Rezovi su pogodili sve odjele uključujući komercijalu, maloprodaju i marketing.

Ljudi iz Alibabe International upoznati s tim rekli su za CNBC da je otpuštanje Lazade imalo za cilj "pojednostaviti donošenje odluka i povećati organizacijsku i poslovnu učinkovitost".

"Ove najnovije promjene u upravljanju imaju svoje korijene u prošlogodišnjem razdvajanju Alibabe, uglavnom kao strategija za upravljanje regulatornim razvojem u Kini koji je dugo vršio pritisak na tehnološkog diva", rekao je Yinglan Tan, osnivač i izvršni partner u Insignia Ventures Partners.

“Priroda AIDC-a kao portfelja raznolikih i pojedinačno složenih poduzeća u rasponu od Daraza do Lazade također igra ključni čimbenik. Pooštravanje broda vjerojatno je osmišljeno kako bi se konsolidirale putanje rasta, smanjile neizvjesnosti poslovanja na višestrukim, konkurentnim tržištima...,” rekao je Tan.

Tagovi: Alibaba, Kina, trgovina, AliExpress, Lazada, Daraz, Trendyol
PROČITAJ I OVO
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
META
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
BERLIN - SAD poziva na prisilnu prodaju kineske aplikacije TikTok, a EU pokreće daljnje postupke protiv ove platforme. U čemu je problem?
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
SKOK
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
NEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara.
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE