GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Adobe razočarao investitore

Adobe razočarao investitore
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2023 / 20:35
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Softverska tvrtka Adobe dala je skromna očekivanja za sljedeću poslovnu godinu, razočaravši investitore koji su očekivali da će alati generativne umjetne inteligencije (AI) brzo povećati prihode tvrtke.

Uprava tvrtke očekuje da će prihod dosegnuti oko 21,4 milijarde dolara u 2024., što je ispod konsenzusa od 21,7 milijardi dolara. Prilagođena zarada po dionici (EPS) očekuje se na konsenzusnoj razini od 18 USD.

Analitičari vide Adobe kao jednu od prvih softverskih tvrtki koja će imati koristi od pomame za tehnologijom generativne umjetne inteligencije, koja generira jedinstveni tekst i slike na zahtjev. Posljednjih mjeseci tvrtka je najavila novu verziju svog AI modela, Firefly, podigla cijene i svoju korisničku konferenciju u listopadu usmjerila na tehnologiju. Također je navedeno "značajno povećanje prodaje novog Fireflyja" među glavnim kupcima.

Međutim, očekuje se da će novi godišnji stalni prihod u segmentu digitalnih medija, koji uključuje alate poput Photoshopa i Illustratora, biti oko 1,9 milijardi dolara u 2024. godini, ispod tržišnog konsenzusa od 2,02 milijarde dolara. Metrika, koja je mjera godišnje prodaje pretplate, razočarala je ulagače koji su nakon objave rezultata spustili dionice više od šest posto, piše Momentum.

Adobe je izvijestio o porastu prihoda od 11,5 posto na 5,05 milijardi dolara u četvrtom fiskalnom tromjesečju, malo iznad konsenzusnih procjena od 5,02 milijarde dolara. Prihod u segmentu digitalnih medija porastao je 13 posto na 3,72 milijarde dolara, dok je segment digitalnog iskustva porastao 10 posto na 1,27 milijardi dolara.

Prilagođena zarada po dionici pala je 18,6 posto na 4,27 USD i nadmašila konsenzusnu procjenu od 4,14 USD.

Preuzimanje dizajnerske platforme Figma, koje se priprema više od godinu dana, ostaje u zastoju s europskim i britanskim regulatorima dok Ministarstvo pravosuđa SAD-a priprema tužbu za blokiranje posla vrijednog 20 milijardi dolara.

Neovisno o objavi rezultata, tvrtka je u podnesku Komisiji za vrijednosne papire i burzu rekla da je više od godinu dana pod istragom američke Savezne komisije za trgovinu u vezi s praksom otkazivanja pretplata. Rečeno je da bi "rješavanje ovog pitanja moglo uključivati značajne troškove i kazne te imati značajan utjecaj na financijske rezultate tvrtke."

Unatoč prošlotjednoj korekciji, dionice Adobea vratile su se oko 74 posto od početka godine.


Tagovi: Adobe,
PROČITAJ I OVO
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
META
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
BERLIN - SAD poziva na prisilnu prodaju kineske aplikacije TikTok, a EU pokreće daljnje postupke protiv ove platforme. U čemu je problem?
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
SKOK
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
NEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara.
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE