GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoće li Jaleen Smith biti pravo pojačanje za hrvatsku košarkašku reprezentaciju?

Hoće li Jaleen Smith biti pravo pojačanje za hrvatsku košarkašku reprezentaciju?
KOŠARKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2022 / 15:27
Autor: SEEbiz / Sportske novosti
ZAGREB - Košarkaško ljeto počelo je s kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u kojima je Hrvatska završila svoj put nakon teškog poraza u Sloveniji i šokantnog od Finske na domaćem terenu u Rijeci.

Time je naša reprezentacija zaključila lov na SP te “izborila” pretkvalifikacije za Eurobasket koji će se odigrati 2025. godine te osigurala utakmice s Poljskom i Švicarskom prije pak ovogodišnjeg Eurobasketa, koji u Milanu otvaramo protiv Grka 2. rujna. Za te dvije akcije je izbornik Damir Mulaomerović okupio reprezentaciju u Opatiji, gdje su se proteklih desetak dana priključivali naturalizirani američki play Jaleen Smith te NBA igrači Bojan Bogdanović, Dario Šarić i Ivica Zubac koji su po pravilima NBA lige mogli početi trenirati tek od ovog tjedna, pišu Sportske novosti.

U međuvremenu je 15 od 16 igrača - doma ostao Kruno Simon koji radi po individualnom programu - koje je Mulaomerović uvrstio na uži popis, otputovalo u Češku gdje naša reprezentacija danas počinje “put do iskupljenja”, traži način kako isprati gorak okus s početka ljeta. U Pardubicama igramo na turniru s Bugarskom, našim današnjim (17.30) protivnikom te domaćinom Češkom (nedjelja, 17.30), što u ovoj fazi priprema izgleda kao test po mjeri jer se radi - poput nas - o sudionicima Eurobasketa pa naš izbornik može dobiti neke odgovore o tome kome u konačnici podijeliti 12 dresova.

Za Hrvatsku bi u Pardubicama trebao debitirati Jaleen Smith, naturalizirani američki playmaker koji još uvijek čeka papire, ali s obzirom na to da ovo nisu službene utakmice, ne postoji prepreka za njegov nastup. Smith je u proteklih tjedan dana pobrano sve simpatije, Mulaomerović je oduševljen njegovim pristupom na treninzima, Dario Šarić pričao je o klasi koju nam donosi MVP finala Bundeslige koju je ove godine osvojio s ALBA-om, dok kapetan Bojan Bogdanović naglašava kako s njim, Šarićem i Simonom slika izgleda potpuno drukčije.

Međutim, kako Simona nema u Češkoj, dok bi Šarić trebao zaigrati prvi put nakon 13 mjeseci, a Smith se tek mora upoznati s igračima, ovaj turnir teško može pokazati tu sliku od kojoj Bogdanović priča. Isto tako, Bugarska i Češka su tek prve dvije od šest utakmica - uključujući pretkvalifikacije - koje će Hrvatska odigrati do Eurobasketa na kojem se ta “poboljšana slika” tek treba vidjeti.

Iz te perspektive današnji protivnik u Pardubicama nije nimalo bezazlen jer Bugarska u svojim redovima ima dvojicu igrača s bogatim europskim iskustvom, i to onim na euroligaškoj razini. Vođa Bugara je, naravno, Saša Vezenkov (27), krilni centar koji je s Olympiacosom ove godine bio na Final Fouru te je izabran u najbolju petorku Eurolige. Velika uzdanica izbornika Rosena Barčovskog je i američki playmaker Dee Bost (32) koji sad već nekoliko godina nastupa za reprezentaciju i potpuno se “asimilirao” u Bugarskoj, premda tamo nikad nije igrao tijekom svoje klupske karijere.

Još ozbiljniji test čeka nas u nedjelju jer Češku i dalje predvode Tomaš Satoransky i Jan Vesely, tandem koji nas je prije sedam godina “poderao” u osmini finala Eurobasketa na kojem smo bili domaćini uvodne skupine. Česi su, podsjetimo, 2019. bili šesti na Svjetskom prvenstvu te prošle godine na kvalifikacijskom turniru u Kanadi preko domaćina i Grka izborili nastup na OI u Tokiju...

Fotografija: Hrvatski košarkaški savez

Tagovi: Jaleen Smith, Dario Šarić, Bojan Bogdanović, Kruno Simon, Ivica Zubac
PROČITAJ I OVO
Modrić srušio rekord Reala koji je stajao skoro 60 godina
REKORDI
Modrić srušio rekord Reala koji je stajao skoro 60 godina
MUNCHEN - Bayern i Real Madrid remizirali su 2:2 u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka. Utakmica je odigrana pred 75.000 gledatelja na Allianz Areni u Munchenu, a uzvrat se igra iduću srijedu u Madridu.
Modrić će zatražiti sastanak s Florentinom Perezom
PREDOMISLIO SE
Modrić će zatražiti sastanak s Florentinom Perezom
MADRID - Nakon što s Realom odigra utakmice polufinala Lige prvaka protiv Bayerna, Luka Modrić (39) će zatražiti sastanak s Florentinom Perezom kako bi mu rekao da želi još jednu sezonu ostati u Realu.
Bojan Bogdanović ne može izbjeći operaciju
OZLJEDA
Bojan Bogdanović ne može izbjeći operaciju
NEW YORK - Propustio je početak sezone zbog problema s listom noge, a sad je doznao da ga čeka operacija.
Evo koji će europski sudac suditi derbi između Rijeke i Dinama
SUDAC
Evo koji će europski sudac suditi derbi između Rijeke i Dinama
RIJEKA - U derbiju 33. kola SuperSport HNL-a na Rujevici u nedjelju od 19:30 sastaju se Rijeka i Dinamo. Ogroman je ulog jer bi izravni dvoboj dva vodeća kluba lige mogao odlučiti o prvaku.
Majer u drugom planu, razmišlja o transferu
PROBLEMI
Majer u drugom planu, razmišlja o transferu
WOLFSBURG - Lovro Majer drugu utakmicu zaredom nije odigrao ni minutu za Wolfsburg, koji je u subotu svladao Freiburg 2:1 u gostima u 31. kolu Bundeslige.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE