GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagreb kreće u naplatu poreza na kuće za odmor, obveznika je više od 50.000

Zagreb kreće u naplatu poreza na kuće za odmor, obveznika je više od 50.000
NOVI NAMETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2023 / 07:53
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Umjesto više milijuna eura, u blagajnu grada Zagreba po osnovi poreza na kuće za odmor lani se slilo samo 77 tisuća eura. Dakle, tek petstotinjak ljudi platilo je taj porez, dok su tisuće njih izbjegle porezne škare.

Naime, ako je točan podatak da je u Zagrebu prazno 54 tisuće stanova, kako tvrdi ministar graditeljstva Branko Bačić, gradski proračun trebao bi godišnje samo po osnovi ovog poreza ubrati minimalno 7,5 milijuna eura, ako uzmemo da je prosječan stan površine 70 kvadrata. S povećanjem tog poreza sa sadašnjih dva na pet eura po četvornom metru, što je predviđeno zadnjim izmjenama Zakona o lokalnim porezima, gradska blagajna bi mogla biti bogatija za 18,9 milijuna eura godišnje.

Broj obveznika ovog poreza, kao i ukupni iznos, trebali bi biti još i veći, budući da bi i iznajmljivači apartmana trebali plaćati ovaj porez, a njih je je prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba registrirano oko 2200. Ubroje li se dakle i oni u ovu računicu, zagrebački proračun mogao bi se podebljati za gotovo 20 milijuna eura. Naravno, pod uvjetom da se spomenuti porez zaista i naplaćuje onako kako je to propisano zakonom, piše Lider.

Prema objašnjenju kojeg smo dobili od Porezne uprave, obveznici ovog poreza su sve fizičke, ali i pravne osobe, koje stanove, apartmane ili kuće koriste samo povremeno. A pod povremenim korištenjem podrazumijeva se i iznajmljivanje turistima,

Iako je ovaj porez prihod lokalnih samouprava, njegovo utvrđivanje i prikupljanje za gradove i općine može obavljati Porezna uprava, a upravo je takav slučaj u Zagrebu.

– Odlukom o lokalnim porezima i o prirezu porezu na dohodak (Službeni glasnik Grada Zagreba 6/17, 22/17 i 34/20) propisano je da poslove utvrđivanja i naplate poreza na kuće za odmor obavlja Ministarstvo financija, Porezna uprava. S obzirom da je poslove utvrđivanja i naplate poreza Grad prenio na poreznu upravu, Grad će u narednom razdoblju a nastavno na novu predloženu reformu u suradnji s njima provjeriti jesu li ovim porezom obuhvaćeni svi oni obveznici koji bi ovaj porez trebali plaćati – odgovorili su iz Grada Zagreba na upit o tome tko je nadležan za naplatu ovog poreza u Zagrebu te planira li Grad Zagreb nešto poduzeti kako bi se poboljšala njegova naplata, piše Lider.

Tagovi: Zagreb, porez na najam stanova
PROČITAJ I OVO
BIG CEE preuzeo od RC Europe dva maloprodajna parka u Srbiji
AKVIZICIJE
BIG CEE preuzeo od RC Europe dva maloprodajna parka u Srbiji
BEOGRAD - BIG CEE i RC Europe postigli su dogovor o prodaji dva maloprodajna parka u Srbiji, Nest Obrenovac i Nest Kraljevo. Proces transakcije prošao je glatko, a posredovala je tvrtka CBRE.
U Đakovu otvoren prvi STOP SHOP, trinaesti retail park ovoga branda u Hrvatskoj
ŠIRENJE
U Đakovu otvoren prvi STOP SHOP, trinaesti retail park ovoga branda u Hrvatskoj
ĐAKOVO – Svečano je otvoren novi maloprodajni lanac STOP SHOP u Đakovu. Prvi je to maloprodajni park ovoga brenda u gradu, četvrti u Osječko-baranjskoj županiji i ukupno trinaesti na području Republike Hrvatske.
Njemačka jedina članica EU s više podstanara nego vlasnika stanova
ZANIMLJIVO
Njemačka jedina članica EU s više podstanara nego vlasnika stanova
BERLIN - Njemačka je jedina članica Europske unije u kojoj ima više podstanara nego onih koji posjeduju vlastitu kuću ili stan. Lani je udio Nijemaca koji posjeduju svoje domove čak pao s 49 na 47 posto.
Cijene nekretnina će pasti, u Hrvatskoj čak 200.000 praznih stanova
PREDVIĐANJA
Cijene nekretnina će pasti, u Hrvatskoj čak 200.000 praznih stanova
ZAGREB - Promet nekretninama usporava, vlasnici rabljenih nekretnina imaju nerealno velika očekivanja, a državna stambena politika, iako je u državi 200 tisuća praznih stanova, još nije dovršena jer nedostaju podaci iz popisa stanovništva, rečeno je na HGK-ovom Forumu poslovanja nekretninama.
Halilhodžić izgradio apartmane kod Dubrovnika
INVESTICIJE
Halilhodžić izgradio apartmane kod Dubrovnika
DUBROVNIK - Na samo od 3.5 kilometra od stare jezgre grada Dubrovnika nalazi se luksuzno apartmansko zdanje pod nazivom L'Orangerie.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE