GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Paladina: Vlada uskoro o ublažavanju posljedica povećanja cijena građevnog materijala

Paladina: Vlada uskoro o ublažavanju posljedica povećanja cijena građevnog materijala
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2022 / 18:36
Autor: SEEbiz / H
OPATIJA - Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina izjavio je u četvrtak da će ministarstvo predložiti, a očekuje Vlada sljedeći tjedan i donijeti zaključak o ublažavanju posljedica povećanja cijena građevnog materijala i povećanja ugovorenih cijena radova.

Paladina je to izjavio nakon otvaranja 16. dana Hrvatske komore inženjera građevinarstva, koji se održavaju u organizaciji Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG).

Na pitanje hoće li građevinarstvo preživjeti sporu javnu nabavu i rast cijena, koje je bilo i tema prvog dana skupa, Paladina je odgovorio da se razgovaralo o povećanju cijena materijala, proizvoda i energenata te, posljedično, povećanju ugovorenih cijena radova.

Naglasio je da su u ministarstvu, nastavno na sve napore koji su napravljeni u drugim ministarstvima i međuresornoj radnoj skupini, pripremili i predložit će Vladi novi zaključak za ublažavanje tih posljedica.

Paladina vjeruje da će taj zaključak biti donesen na Vladi sljedećeg tjedna i da će biti podloga kako bi javni naručitelji priznali razlike u cijenama u skladu sa zakonskim okvirom, Zakonom o obveznim odnosnim i Zakonom o javnoj nabavi.

Vjerujem da će, nakon donošenja tog zaključka te s donošenjem metodologije od strane našeg ministarstva, javni naručitelji jako brzo realizirati to priznanje razlike u cijeni, što će biti veliko olakšanje izvođačima, rekao je.

Na pitanje o nedostatku radne snage u građevinastvu, Paladina je odgovorio da takva situacija nije samo u Hrvatskoj, nego i u većini europskih zemalja.

Sada se veliki dio tog problema rješava uvozom radne snage pa smatra kako se ne može očekivati da će se išta drugačije događati u narednom razdoblju.

Rekao je da iznos investicija i natječaja nikada nije bio veći, što se tiče projekata financiranih iz Fonda solidarnosti, NPOO-a, stare omotnice i višegodišnjeg programa 2021.-2027 te državog proračuna.

Činjenica da se toliko građevinskih projekta realizira govori o tome da kapaciteta ima, istaknuo je.

Govoreći o plaćama, naglasio je da je to stvar tržišta, građevinskih tvrtki i radnika te da se na to ne može puno ostvrtati.

Ipak, čimi mu se da u posljednje vrijeme ima dosta primjera da se naši radnici vraćaju iz inozemstva, upravo s obzirom na povećanje plaća, a nada se da će se taj proces, ako plaće budu rasle, još ubrzati.

Predsjednica HKIG-a Nina Dražin Lovrec smatra da problem povećanja cijena treba sveobuhvatno promatrati, sagledati cijeli graditeljski sektor i sve sudionike u procesu gradnje.

Dani Hrvatske komore inženjera građevinarstva održavaju se u Opatiji od 9. do 11. lipnja, a na skupu će sudjelovati gotovo 1500 inženjera građevinarstva.

Tagovi: Ivan Paladina, građevni materijal, građevinski sektor
PROČITAJ I OVO
Izdavanje nekretnina: Kakve nekretnine je najisplativije izdavati?
PREPORUKE
Izdavanje nekretnina: Kakve nekretnine je najisplativije izdavati?
ANALIZA - Izdavanje nekretnina potpada pod kategoriju najmudrijih životnih investicija - na ovaj način vi izrađujete neku vrstu sigurnosne finansijske mreže putem pasivnog priliva novca kao dodatnog izvora zarade. Međutim, neretko se javlja nedoumica oko pitanja koje su nekretnine najisplatljivije za izadavanje?
U travnju obujam građevinskih radova 4,6 posto veći nego lani
RAST
U travnju obujam građevinskih radova 4,6 posto veći nego lani
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u travnju je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 4,6 posto nego u istom mjesecu prošle godine, a za 1,1 posto u odnosu na ožujak ove godine.
HGK pozdravlja donošenje zaključka o cijenama građevinskih materijala i proizvoda
REAKCIJE
HGK pozdravlja donošenje zaključka o cijenama građevinskih materijala i proizvoda
ZAGREB - Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) pozdravili su zaključak o ublažavanju posljedica globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda, koji je Vlada donijela na sjednici u utorak, istaknuvši i da građevinari takav dokument čekaju već godinu dana.
Jedan podatak Eurostata ozbiljan je problem Hrvatske, a o njemu se šuti
STANOVANJE
Jedan podatak Eurostata ozbiljan je problem Hrvatske, a o njemu se šuti
ZAGREB - U Hrvatskoj čak 36,2 posto građana živi u prenapučenim domovima, s nedovoljnim brojem soba za sve osobe u kućanstvu, što je dvostruko više od prosjeka EU u kojem 17,5 posto stanovnika živi u prenapučenim kućanstvima.
Istra: Njemački vlasnici kuća imaju dobra iskustva
TRŽIŠTE NEKRETNINA
Istra: Njemački vlasnici kuća imaju dobra iskustva
PULA - Sve više Nijemaca kupuje nekretnine na moru u Hrvatskoj i onda ih iznajmljuju. I na taj način vraćaju uloženi novac. Razgovarali smo s dvojicom od njih o njihovim iskustvima s građevinarima, porezima i - korupcijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE