GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fond: Zaprimljeno 7386 prijava za sufinanciranje energetske obnove kuća

Fond: Zaprimljeno 7386 prijava za sufinanciranje energetske obnove kuća
PRIJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2020 / 14:11
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izvijestio je u utorak kako su zaprimili 7386 prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, te je javni poziv privremeno zatvoren a prijave još mogu podnijeti ranjive skupine u opasnosti od energetskog siromaštva.

Prva prijava zaprimljena je iz Vojnića, dok je najviše prijava došlo iz Zagreba, Petrinje, Varaždina i Vukovara.

Javni poziv privremeno je zatvoren u 10.45 sati, nepuna dva sata od kada je otvoren jutros u 9 sati.

Iz Fonda poručuju kako je započela obrada svih prijava prema redoslijedu zaprimanja te će sredstva u okviru raspoloživog budžeta biti odobrena svima koji su dostavili odgovarajuću dokumentaciju. S obzirom na to da se očekivao veliki interes, u Fondu ističu da je planirani budžet od 171 milijun kuna povećan za dodatnih 40 milijuna kuna, kako bi što veći broj građana već ove godine dobio sredstva za energetsku obnovu svojih domova.

Navode kako je iz dosad zaprimljenih podataka, po kući u prosjeku zatraženo oko 70-ak tisuća kuna, što znači da je u većini slučajeva planirana primjena više mjera energetske obnove.

Građani koji planiraju provoditi te projekte sredstva najčešće žele uložiti u postavljanje toplinske izolacije i zamjenu stolarije, a te mjere omogućuju i najveće uštede energije.

Moguće dobiti do 60 posto sredstava

Neovisno o lokaciji na kojem se nalazi obiteljska kuća moguće je dobiti do 60 posto sredstava, a osim sufinanciranja povećanja toplinske zaštite vanjskih zidova, sanacije krovišta te zamjenu stolarije poticaji Fonda se mogu dobiti i za ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući i fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije. Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo može dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava.

Prijave su od ove godine išle elektronski putem sustava E-prijava. Pojedini prijavitelji su se žalili da su imali određenih poteškoća, no u Fondu ističu da ovako velik broj prijava u kratkom vremenu pokazuje kako je sustav bio u funkciji te je bilo moguće na isti poslati dokumentaciju.

U priopćenju Fonda se navodi kako planiraju objaviti novi javni poziv u 2021., tako da će se svi zainteresirani građani za energetsku obnovu svojih kuća imati prilike prijaviti i u sljedećoj godini.

"Što se tiče javnog poziva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća za ranjive skupine u opasnosti od energetskog siromaštva na isti je dosad zaprimljeno 59 prijava te je na njega još uvijek moguće podnijeti prijavu", poručuju iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tagovi: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, energetska obnova obiteljskih kuća
PROČITAJ I OVO
Zaprimljen rekordni 4651 zahtjev za subvencionirane kredite
KREDITI
Zaprimljen rekordni 4651 zahtjev za subvencionirane kredite
ZAGREB - Završen je peti po redu krug prijava za subvencionirane stambene kredite na koji je zaprimljeno najviše zahtjeva do sad, njih 4651. Do sada je uz subvencije preko 13 000 mladih obitelji osiguralo sebi dom a u tim je obiteljima rođeno više od 2000 djece, priopćilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.
Nova prodaja Centra Sava - ponuđen za 17,5 miliona evra
TENDERI
Nova prodaja Centra Sava - ponuđen za 17,5 miliona evra
BEOGRAD - Grad Beograd ponudio je ponovo na prodaju Centar "Sava" po početnoj ceni od 17,5 miliona evra. Prodaja javnim nadmetanjem zakazana je za 9. novembar.
Rast aktivnosti u graditeljstvu EU-a i eurozone
GRAĐEVINA
Rast aktivnosti u graditeljstvu EU-a i eurozone
BRUXELLES - Aktivnosti u građevinskom sektoru zemalja Europske unije i eurozone u kolovozu su porasle za više od 2 posto u odnosu na mjesec ranije, dok je na godišnjoj razini njihov pad usporio, pokazuju u ponedjeljak objavljene prve procjene Eurostata.
Nekretnine u Zagrebu čak 42% skuplje nego prije deset godina
TREND
Nekretnine u Zagrebu čak 42% skuplje nego prije deset godina
ZAGREB - Cjenovni bum nije zaustavljen ni tijekom pandemije i karantene pa je tako Hrvatska zabilježila snažniji godišnji rast cijena stambenih nekretnina u drugom tromjesečju (8%) u odnosu na prosjek EU27.
Crna Gora: U sivoj zoni 30% prihoda od rentiranja
SIVA ZONA
Crna Gora: U sivoj zoni 30% prihoda od rentiranja

PODGORICa - Problem registrovanja smještajnih kapaciteta u Crnoj Gori traje godinama, a u ilegalnim tokovima neregistrovanog smeštaja gubi se 30 odsto turističkog prihoda.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE