GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Strahovi opet rastu: Je li bitka s inflacijom okončana?

Strahovi opet rastu: Je li bitka s inflacijom okončana?
STRAHOVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2023 / 08:17
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Burze su izgubile zamah, korekcija je primjetna posebno u tehnološkom sektoru. Inflacija je na godišnjoj razini u SAD-u krenula naviše prvi put u 12 mjeseci, a prinos na 10-godišnju obveznicu znatno je premašio četiri posto.

Tehnološki Nasdaq pao je drugi tjedan zaredom (ovaj put nešto manje od dva posto, nakon što je prethodni tjedan izgubio 2,6 posto), što se nije dogodilo ove godine. Svoj danak uzima i blagdanski kolovoz koji je tradicionalno mjesec s najnižim prinosima na Wall Streetu. U petak su uglavnom gubile dionice proizvođača poluvodiča.

Cijena Nvidijine dionice pala je za 3,6 posto, ali je još uvijek u porastu od nevjerojatnih 180 posto od početka godine. Korekcija prema dolje stoga ne čudi, pogotovo s obzirom na to da je Nvidijin P/E na astronomskih 220, što je čak tri puta više od Tesline dionice, koja se također smatra prilično precijenjenom dionicom. Među bitnim uzrocima pogoršanja raspoloženja ulagača su pojačana očekivanja da središnja banka neće uskoro početi relaksirati monetarnu politiku. Mary Daly iz podružnice Fed-a u San Franciscu naglasila je da borba protiv inflacije još nije dobivena, možemo očekivati još jedno dizanje kamata, a potom i dulje razdoblje statusa quo.

Srpanjska potrošačka inflacija (CPI) iznosila je 3,2% na godišnjoj razini, što je nešto manje od očekivanja, ali ipak: nakon 12 mjeseci kontinuiranog pada, godišnja inflacija ponovno je porasla. I to će se nastaviti, jer cijene nafte rastu, a Međunarodna agencija za energiju upozorava da bi OPEC-ovo smanjenje proizvodnje moglo još više pogurati cijenu nafte u drugoj polovici godine. Brent je u četvrtak dosegao najvišu razinu od siječnja od 88 dolara za barel od 159 litara. Malo su porasli i cjenovni pritisci za proizvođače - PPI indeks (koji mjeri stabilnost cijena koje dobavljači naplaćuju proizvođačima) u SAD-u je u odnosu na lipanj porastao za 0,3 posto, što je najveći mjesečni rast od siječnja.

Nedavno smo svjedoci mješovitih signala na burzama. Dok neki analitičari investicijskih banaka upozoravaju na posljedice pada rejtinga SAD-a, većina ukazuje na otpornost i savjetuje ulagačima da budu strpljivi u trenutnom okruženju koje pokreće raspoloženje. Čini se da smanjenje rejtinga nije imalo utjecaja na raspoloženje ulagača, a američke obveznice i američki dolar još uvijek imaju status sigurnog utočišta. Osim toga, sezona korporativnih zarada polučila je različite rezultate. Iako je gotovo 85 posto S&P 500 kompanija izvijestilo o rezultatima boljim od očekivanih, tržišta to baš i nisu nagradila. Posebno je napadnut energetski sektor, što je utjecalo na ukupnu sliku,

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Tržište polovnih telefona - globalni rast i predviđanja
ANALIZA
Tržište polovnih telefona - globalni rast i predviđanja
ANALIZA - Tržište polovnih telefona postalo je značajan sektor unutar šire industrije pametnih telefona. Ono obuhvaća kupovinu i prodaju prethodno korištenih mobilnih uređaja koji su obnovljeni, popravljeni ili jednostavno preprodani u svom originalnom stanju.
Optimisti dominiraju dioničkim tržištima. Jesu li pretjerali?
VISOKE VALUACIJE
Optimisti dominiraju dioničkim tržištima. Jesu li pretjerali?
KOLUMNA - Optimisti ne popuštaju, rekordi se nižu, i to unatoč upozorenjima da je tržište već vrlo visoko.
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
TRŽIŠNI OPTIMIZAM
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
KOLUMNA - Iako su se očekivanja o Fedovom smanjenju kamata značajno promijenila od početka godine (ove godine neće biti šest ili sedam smanjenja kamata, nego najviše dva), burzovni indeksi nižu nove rekorde.
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KLJUČNA KOMPONENTA USPJEHA
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KOLUMNA - Organizacijski dizajn nije samo za velike međunarodne korporacije.
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
KAKO DO USPJEHA?
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
Organizacijska kultura je nematerijalna imovina poduzeća i igra značajnu ulogu u uspjehu poduzeća, posebno za mala poduzeća gdje je doprinos svakog pojedinca ključan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE