GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rat u Ukrajini dodatno će ubrzati inflaciju, evo kako će to utjecati na monetarnu politiku

Rat u Ukrajini dodatno će ubrzati inflaciju, evo kako će to utjecati na monetarnu politiku
TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2022 / 08:31
Autor: Marko Majić
ANALIZA - U utorak je prinos na njemačke desetogodišnje obveznice dosegao najveći jednodnevni pad u desetljeću, vraćajući se u negativan teritorij nakon godinu dana.

Financiranje duga ponovno je pojeftinilo. Ulagači su pribjegli obveznicama, zbog čega su državne obveznice u Europi i SAD-u istovremeno porasle. Osim obveznica, dodatno su porasli energija, sirovine i hrana (kukuruz i pšenica). Brent nafta premašila je 110 dolara po barelu, a cijene prirodnog plina su naglo porasle.

Rat u Ukrajini dodatno će ubrzati inflaciju, ali se ne očekuje da će središnje banke žuriti s hlađenjem monetarne politike. No, zbog tako visoke cijene nafte i drugih energenata, zbog čega će gospodarstvo početi hlađenje, od središnjih banaka se čak očekuje smanjenje stope hlađenja monetarne politike.

Tržište od američkih Federalnih rezervi (FED) sada gotovo sigurno očekuje da će ključna kamatna stopa porasti za 0,25 postotnih bodova 16. ožujka i više ne očekuje porast od 0,5 postotnih bodova više od nedavno očekivanog.

Također je teže očekivati da će Europska središnja banka (ECB) brže i ozbiljnije pooštriti monetarnu politiku. Istina je da će ruski napad na Ukrajinu doživjeti daljnji rast cijena u Europi, ali dužnosnici ECB-a čekat će do ožujka na nove podatke koji će pokazati stvarni utjecaj ukrajinske krize na gospodarstvo eurozone. Gospodarstvo europodručja vrlo je osjetljivo na trenutne događaje, a vjerojatnost recesije naglo je porasla.

Dužnosnici ECB-a morat će utvrditi može li eventualno pooštravanje monetarne politike pogoršati gospodarsku situaciju. Međutim, očekivano usporavanje ublažavanja monetarne politike sada negativno utječe na cijene dionica europskog bankarskog sektora.

Tagovi: rat u Ukrajini, inflacija, Federalne rezerve, Ukrajina, Rusija, Srednja Europa, cijene energenata, plin, nafta
PROČITAJ I OVO
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
OTKUP
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
KOLUMNA - Nakon travanjske nervoze, financijska tržišta ponovno su u znaku umjerenog optimizma. Tržište rada ohladilo se u SAD-u, s rastom plaća ispod 4% po prvi put u gotovo tri godine, povećavajući mogućnost da će Fed uskoro započeti ciklus smanjenja stopa.
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
SOLIDARNOST
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
ANALIZA - Kohezijska politika najbolje utjelovljuje načelo solidarnosti među državama članicama EU-a.
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KAMATNE STOPE
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KOLUMNA - Analiza monetarne politike pokazuje da bi imalo smisla da europska i britanska središnja banka razmotre snižavanje kamatnih stopa prije središnje banke SAD-a.
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE