GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora

Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2024 / 07:58
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.

Kako se brzo mijenja raspoloženje na Wall Streetu ili na NASDAQ burzi, gdje je u prošlom tjednu rast iznosio više od četiri posto! U travnju su dionice već vidno gubile, prošli petak je bio posebno loš za velike tehnološke tvrtke, jer je Nvidia pala za deset posto bez ikakvih vijesti koje bi opravdale takav scenarij. Moglo bi se zaključiti da ulagači jednostavno više nemaju želju za rizičnim ulaganjima koja su "ukrašena" visokim procjenama, no ovoga smo se tjedna vratili na tračnice kojima tržište (pod vodstvom dionica iz obitelji Veličanstvenih) Seven) kreće se više od godinu dana. Isprva je - u srijedu - Meta (Facebook), iako joj je dobit porasla za čak 117 posto, uzela hladan tuš, ali su uslijedili rekordi Microsofta i Alphabeta.

Naravno, Meta nije loše prošao, naprotiv. Prihodi su u prvom tromjesečju bili malo iznad očekivanja na 36,4 milijarde dolara (+27 posto u odnosu na prethodnu godinu), kao i neto dobit od 12,4 milijarde dolara (4,71 dolara po dionici). Pa u čemu je problem? Zašto su dionice u srijedu odmah nakon objave rezultata pale za čak 15 posto u vanburzanskom trgovanju? Mark Zuckerberg razočarao je ulagače predviđanjem prihoda od 36,5 do 39,0 milijuna dolara u ovom kvartalu, što je ispod očekivanja.

Osim toga, Zuckerberg upozorava da će zbog ulaganja u umjetnu inteligenciju troškovi ove godine znatno porasti te da će tvrtka za nekoliko godina moći monetizirati sve inovacije vezane uz AI. Moli investitore za razumijevanje i strpljenje.

Microsoft i Googleova matična tvrtka Alphabet objavili su rezultate u četvrtak. Microsoft, čije je ulaganje u OpenAI (vlasnik je ChatGPT-a) vrlo isplativo, od početka siječnja do kraja ožujka neto dobit porastao je 20 posto na godišnjoj razini, na 21,9 milijardi dolara, a prihodi su porasli za 17 posto, na 61,9 milijardi dolara. Divizija računalstva u oblaku, gdje umjetna inteligencija posebno dolazi do izražaja, nastavlja s iznimnim rezultatima, godišnjim rastom operativne dobiti od gotovo 50% u posljednjih pet godina. S ovakvim rezultatima, nije ni čudo da su procjene Microsofta u porastu, s omjerom prihoda i cijene dionice (P/S ratio) sada više nego dvostruko nego što je bio prije deset godina.

Googleov matični Alphabet također je nadmašio očekivanja analitičara Wall Streeta s 23,7 milijardi dolara dobiti i 80,5 milijardi dolara prihoda u prvom tromjesečju, a kompanija će također prvi put u povijesti isplatiti dividendu. Među velikim tehnološkim kompanijama, Amazon (utorak) i Apple (četvrtak) objavit će rezultate sljedeći tjedan, dok će Nvidia (rast udjela od 12% u prošlom tjednu, gotovo u potpunosti brišući gubitke iz prethodnog tjedna) morati pričekati do 22. svibnja.

U Bank of America su napisali da će tehnološki divovi potjerati cijelo tržište u više visine sve dok realne kamatne stope ne budu u rasponu između 2,5 i 3,0 posto. Trenutačno je stvarni prinos na 10-godišnju američku obveznicu 2,28 posto, tako da bikovi imaju još malo prostora prije nego što bi moglo doći do rasprodaje u tehnološkom sektoru, prema Bank of America.

Tagovi: zuckerberg, facebook, meta, alphabet, nasdaq, nvidia
PROČITAJ I OVO
Geopolitička premija nestala s naftnih tržišta
TRENDOVI
Geopolitička premija nestala s naftnih tržišta
ANALIZA - Sirova nafta bila je slaba u posljednjih nekoliko tjedana. Terminska cijena sirove nafte West Texas Intermediate pala je za 10 dolara jer je geopolitička premija nestala, a zalihe su se iznenadile prema gore.
ECB mora djelovati, sve je više bankrota europskih kompanija
KAMATNE STOPE
ECB mora djelovati, sve je više bankrota europskih kompanija
KOLUMNA - Nakon padova u travnju, Wall Street ponovno raste. Njujorški Dow Jones u utorak je uspio peti uzastopni dan rasta.
Važnost osobnog i profesionalnog razvoja zaposlenika za uspjeh poduzeća
RAZVOJ ZAPOSLENIKA
Važnost osobnog i profesionalnog razvoja zaposlenika za uspjeh poduzeća
U poslovnom svijetu uspjeh timova i poduzeća uvelike ovisi o znanju, vještinama i sposobnostima njegovih zaposlenika.
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
OTKUP
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
KOLUMNA - Nakon travanjske nervoze, financijska tržišta ponovno su u znaku umjerenog optimizma. Tržište rada ohladilo se u SAD-u, s rastom plaća ispod 4% po prvi put u gotovo tri godine, povećavajući mogućnost da će Fed uskoro započeti ciklus smanjenja stopa.
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
SOLIDARNOST
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
ANALIZA - Kohezijska politika najbolje utjelovljuje načelo solidarnosti među državama članicama EU-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE