GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu

Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
OTKUP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2024 / 07:37
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Nakon travanjske nervoze, financijska tržišta ponovno su u znaku umjerenog optimizma. Tržište rada ohladilo se u SAD-u, s rastom plaća ispod 4% po prvi put u gotovo tri godine, povećavajući mogućnost da će Fed uskoro započeti ciklus smanjenja stopa.

Američko gospodarstvo u travnju je otvorilo neto 175.000 radnih mjesta, što je manje od predviđanja (243.000) i najmanje u posljednjih šest mjeseci. Stopa nezaposlenosti porasla je s 3,8 na 3,9 posto, čime je već 27. mjesec zaredom ispod četiri posto. Godišnji rast plaća bio je manji od četiri posto prvi put u gotovo tri godine. To je dobar znak za usporavanje inflacije, koja se ubrzala u prvom kvartalu ove godine u Sjedinjenim Državama. Financijska tržišta sada računaju na to da će američka središnja banka prvi put smanjiti kamatne stope u rujnu, nakon čega će uslijediti još jedno smanjenje do kraja godine. Prije objave podataka o tržištu rada u petak, većina je bila mišljenja da će Fed djelovati samo jednom ove godine.

U SAD-u se, pak, sprema rekordna "žetva" otkupa dionica. Prema nekim procjenama, ove bi godine mogli vrijediti čak i više od bilijun dolara, nakon ukupno 773 milijarde otkupa dionica prošle godine, što je 17 posto manje nego 2022. Apple je posebno temeljit: 2022. proizvođač iPhonea kupio je vratila 90 milijardi dolara vlastitih dionica, prošle godine za 78 milijardi, a ove će godine ta brojka biti rekordna. Nakon prezentacije tromjesečnih poslovnih rezultata u četvrtak, Apple je objavio da je upravni odbor odobrio otkup dionica u vrijednosti od 110 milijardi dolara.

Ulagači su bili impresionirani te su dan kasnije povisili Appleovu dionicu za gotovo sedam posto, iako je prodaja iPhonea u prvom tromjesečju bila prilično neuvjerljiva (-10 posto u odnosu na Q1 2023.), a prihodi tvrtke bili su četiri posto manji nego u istom razdoblju prošle godine. godina . Kada tvrtka otkupljuje svoje dionice, to jednostavno znači da ih je manje u optjecaju, što stvara veću vrijednost za dioničare (i veće dividende). I u Njemačkoj će se koncerni iz indeksa DAX (uglavnom Siemens, SAP i Mercedes) ove godine pobrinuti za rekordno visoku svotu otkupa vlastitih dionica, a prema analitičarima Commerzbank taj će broj doseći 16 milijardi eura.

U međuvremenu, Appleov kineski konkurent Huawei povećao je dobit u prvom tromjesečju (u odnosu na Q1 2023.) za čak 564 posto (iznosio je 2,7 milijardi dolara) i očito nije previše pogođen američkim sankcijama. Sezona objave kvartalnih rezultata u SAD-u već se bliži završnoj fazi, gotovo 400 kompanija iz indeksa S&P 500 do petka je objavilo bilance, 77 posto nadmašilo je očekivanja. Dionice biotehnološke tvrtke Amgen skočile su 12 posto tijekom vikenda, nakon što su izvrsni kvartalni rezultati također izvijestili o ohrabrujućem napretku u razvoju njezinog lijeka za mršavljenje MariTide.

Danski Novo Nordisk zna koliko su takvi lijekovi isplativi, a s lijekovima Wegovy i Ozempic izazvao je neslućeni val potražnje. Svaki tjedan 25.000 ljudi sada iznova bira Wegovy, što je pet puta više nego u prosincu. Novo Nordisk je tako u prvom kvartalu povećao prihode za 22 posto (na 9,4 milijarde dolara), a za cijelu godinu povećao je procjenu rasta prihoda (na 19-27 posto). No budući da su očekivanja tržišta, posebice Wegovyja, bila još viša (prodaja je bila 11 posto manja od predviđanja analitičara), dionice Novo Nordiska u prošlom su tjednu pale više od četiri posto. Međutim, ove su godine još uvijek u porastu od 22 posto.

Tagovi: otkup dionica, wall street, apple, huawei, nasdaq, inflacija, kamate
PROČITAJ I OVO
Tržište polovnih telefona - globalni rast i predviđanja
ANALIZA
Tržište polovnih telefona - globalni rast i predviđanja
ANALIZA - Tržište polovnih telefona postalo je značajan sektor unutar šire industrije pametnih telefona. Ono obuhvaća kupovinu i prodaju prethodno korištenih mobilnih uređaja koji su obnovljeni, popravljeni ili jednostavno preprodani u svom originalnom stanju.
Optimisti dominiraju dioničkim tržištima. Jesu li pretjerali?
VISOKE VALUACIJE
Optimisti dominiraju dioničkim tržištima. Jesu li pretjerali?
KOLUMNA - Optimisti ne popuštaju, rekordi se nižu, i to unatoč upozorenjima da je tržište već vrlo visoko.
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
TRŽIŠNI OPTIMIZAM
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
KOLUMNA - Iako su se očekivanja o Fedovom smanjenju kamata značajno promijenila od početka godine (ove godine neće biti šest ili sedam smanjenja kamata, nego najviše dva), burzovni indeksi nižu nove rekorde.
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KLJUČNA KOMPONENTA USPJEHA
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KOLUMNA - Organizacijski dizajn nije samo za velike međunarodne korporacije.
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
KAKO DO USPJEHA?
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
Organizacijska kultura je nematerijalna imovina poduzeća i igra značajnu ulogu u uspjehu poduzeća, posebno za mala poduzeća gdje je doprinos svakog pojedinca ključan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE