GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obveznice u fokusu investitora koji hvataju sigurne prinose

Obveznice u fokusu investitora koji hvataju sigurne prinose
TRŽIŠNI TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2023 / 09:00
Autor: Marko Majić
ANALIZA - Kretanja na svjetskim tržištioma posljednjih tjedana polako su u prvi plan gurnula zbivanja na obvezničkim tržištima.

Američke burze dobro su započele godinu, ali ako pogledamo unaprijed, vidimo da su prilično rizične na visokim pokazateljima.

Omjer P/E indeksa za indeksa S&P500 je na prilično visokoj razini od 18. Obično se povišeni omjeri mogu opravdati ako su zarade poduzeća samo privremeno bile ispod trenda i/ili su kamatne stope bile na dnu. Međutim, nijedan od ovih uvjeta danas ne postoji na američkom tržištu.

Za sada bi za prosječnog ulagača moglo biti bolje da se usredotoči na manje rizične klase ulaganja i tržišta dionica koja nisu preskupa i poznatija su. Evo, nedavno su domaće tržište i prinosi na kratkoročne državne obveznice ili državne zapise raznih zemalja, koje rotiramo, kupujući ih na početku njihovog postojanja i držeći do dospijeća, a zatim ponavljamo istu radnju.

Lijepa demonstracija isplativosti navedenog rezultat jest aukcija njemačkih trezorskih zapisa održana u ponedjeljak. Početkom tjedna Njemačka je prodala 1,705 milijardi eura državnih zapisa s rokom dospijeća od 140 dana koji dospijevaju 19. srpnja. Ulagači su ponudili kupnju u iznosu 1,22 puta većem iznosu od prodanih zapisa. Zapisi su prodani po cijeni od 98,9074, odnosno imaju prinos od p.a. 2,841 posto. U bankama nema depozita s tako visokim prinosima.

Nešto smo slično vidjeli i u slučaju hrvatskih narodnih obveznica gdje je finalni prinos od 3,65% bio viši od zajamčenog. Slično vrijedi i za još neke istovrsne vrijednosne papire.

Europske obveznice pale su, a trgovci na tržištu novca dodali su oklade na povećanje kamata Europske središnje banke nakon što su podaci pokazali da američka inflacija raste više od očekivanja.

Njemački dvogodišnji prinosi — među najosjetljivijima na promjene u monetarnoj politici — porasli su u petak za čak 15 baznih bodova na iznad 3,06% po prvi put od 2008. Tržišta novca u posljednjih desetak dana procjenjuju da će kamatna stopa ECB-a na depozite biti najviša na oko 3,85% kasnije ove godine u usporedbi s oko 3,5% na početku godine.

Tagovi: obveznice, tržište obveznica trezorski zapisi, narodne obveznice
PROČITAJ I OVO
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
OTKUP
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
KOLUMNA - Nakon travanjske nervoze, financijska tržišta ponovno su u znaku umjerenog optimizma. Tržište rada ohladilo se u SAD-u, s rastom plaća ispod 4% po prvi put u gotovo tri godine, povećavajući mogućnost da će Fed uskoro započeti ciklus smanjenja stopa.
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
SOLIDARNOST
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
ANALIZA - Kohezijska politika najbolje utjelovljuje načelo solidarnosti među državama članicama EU-a.
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KAMATNE STOPE
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KOLUMNA - Analiza monetarne politike pokazuje da bi imalo smisla da europska i britanska središnja banka razmotre snižavanje kamatnih stopa prije središnje banke SAD-a.
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE