GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Borba protiv inflacije će potrajati

Borba protiv inflacije će potrajati
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2023 / 09:01
Autor: SEEbiz / Ilirika
KOLUMNA - Najmanje još dva povećanja kamatnih stopa ove su godine na stolu zbog vrlo snažnog tržišta rada, rekao je predsjednik Federalnih rezervi Powell.

Guverner Banke Engleske i predsjednica ECB-a Lagarde također su izjavili da očekuju daljnje pooštravanje mjera za smirivanje inflacije.

Od početka prošle godine Fed je podigao kamatne stope za pet postotnih bodova, a iako su učinci zaoštravanja monetarne politike na potražnju u kamatno najosjetljivijim sektorima gospodarstva, posebice stanogradnji i investicijama, već vidljivi, proći će neko vrijeme dok se ne osjete učinci.postroženja na realno gospodarstvo i ublažiti inflaciju.

Fed je ostavio kamatne stope nepromijenjene u lipnju (u rasponu od 5% - 5,25%), ali je signalizirao da bi kamatne stope mogle doseći 5,6% do kraja godine ako se gospodarstvo i inflacija ne uspore. Inače, nedavne aktivnosti nekih središnjih banaka pokazale su nam raskorak u sinkronicitetu monetarnih politika. Najčuvenija odluka donesena je u Kini, gdje su kamatne stope smanjene za 10 baznih bodova. Mađarska središnja banka također je snizila kamatne stope. Dok je Bank of England morala oštro povećati kamatne stope, to je učinila i ECB.

Unatoč višim kamatama, visokim troškovima i padu narudžbi u industriji, UMAR (Ured za makroekonomske analize i razvoj) u proljetnoj prognozi za ovu godinu Sloveniji predviđa gospodarski rast od 1,8 posto, au idućoj od 2,5 do 2,6 posto. dvije godine. Država trenutno ima nisku anketnu nezaposlenost, koja je ispod četiri posto, ali ima višu inflaciju od europskog prosjeka.

Ekspanzivna fiskalna politika u budućnosti će biti usmjerena na potporu investicijama u zelene tehnologije, infrastrukturu, mobilnost i istraživanje, što će potaknuti gospodarski rast. Domaća uvrštena poduzeća imat će koristi od snažnog tržišta rada i očekivanog gospodarskog rasta. Domaće tržište dionica pokazuje obećavajuće znakove, što ga čini i dalje atraktivnim za ulaganja. Domaći burzovni indeks ove je godine ojačao 17,6 posto, što je i uz manju volatilnost više od njemačkog DAX-a i američkog S&P 500.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Tržište polovnih telefona - globalni rast i predviđanja
ANALIZA
Tržište polovnih telefona - globalni rast i predviđanja
ANALIZA - Tržište polovnih telefona postalo je značajan sektor unutar šire industrije pametnih telefona. Ono obuhvaća kupovinu i prodaju prethodno korištenih mobilnih uređaja koji su obnovljeni, popravljeni ili jednostavno preprodani u svom originalnom stanju.
Optimisti dominiraju dioničkim tržištima. Jesu li pretjerali?
VISOKE VALUACIJE
Optimisti dominiraju dioničkim tržištima. Jesu li pretjerali?
KOLUMNA - Optimisti ne popuštaju, rekordi se nižu, i to unatoč upozorenjima da je tržište već vrlo visoko.
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
TRŽIŠNI OPTIMIZAM
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
KOLUMNA - Iako su se očekivanja o Fedovom smanjenju kamata značajno promijenila od početka godine (ove godine neće biti šest ili sedam smanjenja kamata, nego najviše dva), burzovni indeksi nižu nove rekorde.
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KLJUČNA KOMPONENTA USPJEHA
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KOLUMNA - Organizacijski dizajn nije samo za velike međunarodne korporacije.
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
KAKO DO USPJEHA?
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
Organizacijska kultura je nematerijalna imovina poduzeća i igra značajnu ulogu u uspjehu poduzeća, posebno za mala poduzeća gdje je doprinos svakog pojedinca ključan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE