GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Shell će isporučivati LNG za nove kontejnerske brodove Hapag-Lloyda

Shell će isporučivati LNG za nove kontejnerske brodove Hapag-Lloyda
LNG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2023 / 20:50
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Multinacionalna energetska kompanija Shell i njemački brodarski prijevoznik Hapag-Lloyd postigli su dugoročni sporazum o opskrbi ukapljenim prirodnim plinom (LNG), priopćeno je u ponedjeljak iz sjedišta Hapag-Lloyda u Hamburgu.

LNG će se koristiti za pogon velikih kontejnerskih brodova s namjerom smanjenja emisija CO2 do 23% u usporedbi s tradicionalnim gorivima, rekao je Hapag-Lloyd.

Gorivo će se isporučivati za svojih 12 novih brodova kapaciteta više od 23.500 standardnih kontejnera (TEU) u nizozemskoj luci Rotterdam u drugoj polovici ove godine.

Ultra veliki kontejnerski brodovi s dvojnim gorivom koristit će se na rutama između Europe i Dalekog istoka, pristajati u glavnim lukama poput Rotterdama, Hamburga, Singapura i Šangaja.

Prema dostavljenim informacijama, Shell upravlja s 15 LNG bunker postrojenja u 10 zemalja.

Hapag-Lloyd je rekao da će se uz smanjenje emisije CO2 gotovo u potpunosti eliminirati emisije čestica. Tvrtka ima za cilj postati ugljično neutralna do 2045.

Sa svojom flotom od 252 kontejnerska broda i ukupnim kapacitetom od gotovo 1,8 milijuna TEU-a, Hapag-Lloyd je peta najveća brodska kompanija na svijetu.

Shell i Hapag-Lloyd također su rekli da su postigli strateško partnerstvo o ubrzanju proizvodnje alternativnih goriva za brodarstvo, s naglaskom na ukapljeni biometan i ukapljeni e-metan napravljen od vodika i CO2.

Kažu da ukapljeni biometan ima potencijal smanjiti emisije stakleničkih plinova za 65% do 100%.

Tagovi: Shell, Hapag-Lloyd, kontejnerski brodovi
PROČITAJ I OVO
Energopetrol u 2022. gotovo učetverostručio dobit
SJAJNE BROJKE
Energopetrol u 2022. gotovo učetverostručio dobit
SARAJEVO - Energopetrol d.d. Sarajevo završio je 2022. godinu sa neto dobiti od 16,5 miliona KM nakon 4,4 miliona KM ostvarenih godinu ranije.
Ne očekuju se dodatni rezovi OPEC-a
OČEKIVANJA
Ne očekuju se dodatni rezovi OPEC-a
LONDON - Analitičari OPEC-a očekuju da će se skupina i njezini saveznici suzdržati od daljnjih smanjenja proizvodnje idućeg tjedna, unatoč upozorenju Saudijske Arabije špekulantima koji oštećuju tržište dionica.
NIS će za dividendu isplatiti 25% prošlogodišnje dobit
DIVIDENDA
NIS će za dividendu isplatiti 25% prošlogodišnje dobit
BEOGRAD - Odbor direktora Naftne industrije Srbije (NIIS) sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 29. jun na kojoj će biti usvojeni finansijski izveštaji iz protekle godine te doneta odluka o raspodeli dobiti.
Bum solarne energije u Hrvatskoj
TREND
Bum solarne energije u Hrvatskoj
BOL - Proizvodnja na mjestu potrošnje izazvala je veliki interes sudionika drugog dana konferencije Dani sunca koja se od petka održava u Bolu na Braču i na kojoj se čulo da solarni bum u Hrvatskoj počiva na proizvodnji na mjestu potrošnje, kao i da broj proizvodnih postrojenja na distribucijskoj mreži kontinuirano raste.
Cijene nafte porasle na 77 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle na 77 dolara

LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima na 77 dolara, poduprte pojačanom potražnjom u SAD-u na početku ljetne sezone vožnje i procjenama trgovaca da bi vodeći proizvođači mogli ponovo smanjiti opskrbu.@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE