GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Podravka gradi sunčanu elektranu

Podravka gradi sunčanu elektranu
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2021 / 12:58
Autor: SEEbiz
KOPRIVNICA - Podravkinom projektu izgradnje sunčane elektrane vrijednom 10.328.114,53 kuna, odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 5.164.057,27 koja sufinancira Europska unija i Republika Hrvatska iz Programa ruralnog razvoja.

Bespovratna sredstva dodijelilo je Ministarstvo poljoprivrede, prema odluci Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a temeljem prijave Podravke na natječaj za provedbu Podmjere 4.2. „Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda“ – provedba tipa operacije 4.2.2. „Korištenje obnovljivih izvora energije“. Očekivano vrijeme povrata navedene investicije uz 50 posto potpore je 3,5 godina.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 11,7 milijuna kuna od čega se 10,3 milijuna kuna odnosi na izgradnju sunčane elektrane dok se 1,4 milijuna kuna odnosi na uređenje mjernog mjesta odnosno izgradnju potrebne trafostanice.

Podravkina sunčana elektrana „Podravka – Danica“ snage 2,4 MW biti će izgrađena u Industrijskoj zoni Danica, u Koprivnici. Sunčana elektrana, snage fotonaponskih modula od 3.059,76 kWp koji će biti postavljeni na krovišta tvornice Dječje hrane i kremnih namaza, Tvornice juha i Vegete te na tvornici Danica – pogonu kobasičarne proizvodit će električnu energiju za vlastitu potrošnju. Očekivana godišnja proizvodnja ove elektrane je 3,2 MWh, a njenom će izgradnjom i puštanjem u pogon doći do značajnih ušteda u trošku električne energije iz konvencionalnih izvora za potrebe Podravkinih tvornica, no isto tako i do pozitivnog utjecaja na okoliš smanjenjem emisije CO2.

Drugi dio ove investicije odnosi se na uređenje mjernog mjesta, odnosno izgradnju trafostanice na Industrijskoj zoni Danica preko koje će se sunčana elektrana priključiti na elektroenergetsku mrežu HEP-a. Ukupni trošak ovog dijela investicije u iznosu od 1,4 milijuna kuna u potpunosti će financirati Podravka.

Podravka je oduvijek išla u korak s vremenom i prednjačila u postavljanju pozitivnih poslovnih praksi. Njegujući društveno odgovorno poslovanje i poštujući načela održivog razvoja, kontinuirano se razmatraju i razne mogućnosti kako unaprijediti odnos prema okolini te uz to podići i efikasnost poslovanja kompanije na višu razinu.
Sunčana elektrana „Podravka – Danica“ prva je faza izgradnje integriranih sunčanih elektrana na krovovima Podravkinih tvornica na industrijskoj zoni Danica. Trenutno se razmatra mogućnost da se kroz potencijalno tri faze izgradnje integriranih sunčanih elektrana na tvornicama i skladištima Podravke i Belupa dođe do 9,9 MW snage iz obnovljivih izvora energije.

Tagovi: Podravka, sunčana elektrana, sunčana elektrana Podravka – Danica, solarna elektrana, fondovi EU
PROČITAJ I OVO
Ćorić: Situacija po pitanju struje i plina za kućanstva u Hrvatskoj pod kontrolom
ENERGENTI
Ćorić: Situacija po pitanju struje i plina za kućanstva u Hrvatskoj pod kontrolom
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić na sastanku Vijeća ministara za energetiku kazao je da Hrvatska podržava zajedničke napore u EU da se situacija u energetskom sektoru riješi kroz postojeće mehanizme kako bi se postigla njegova otpornost, napomenuvši i da je situacija za kućanstva po pitanju električne energije i plina u Hrvatskoj još uvijek stabilna i pod kontrolom.
Cijene nafte iznad 69 dolara, trgovci čekaju OPEC+
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 69 dolara, trgovci čekaju OPEC+
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima razinu od 69 dolara u očekivanju sastanka vodećih proizvođača i njihove procjene o potencijalnom utjecaju nove varijante koronavirusa na potražnju za gorivom.
UPS: Struja da poskupljuje kontrolisano i uz najavu na vreme
STAVOVI
UPS: Struja da poskupljuje kontrolisano i uz najavu na vreme
BEOGRAD – Preduzeća okupljena u Uniji poslodavaca Srbije smatraju da povećanje cene električne energije za firme treba da bude kontrolisano i uz blagovremenu najavu, kako bi firme na vreme prilagodile svoje poslovanje, jer se samo tako može održati likvidnost i konkurentnost privrede i omogućiti odgovarajući životni standard stanovništva.
Cijene nafte porasle prema 73 dolara, čeka se sastanak vodećih proizvođača
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 73 dolara, čeka se sastanak vodećih proizvođača
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 73 dolara, poduprte procjenama analitičara da će vodeći proizvođači nakon pojave nove varijante koronavirusa odustati od planiranog povećanje opskrbe na početku nove godine.
Ina plasirala obveznice vrijedne dvije milijarde kuna uz kamatu od 0,875 posto
OBVEZNICE
Ina plasirala obveznice vrijedne dvije milijarde kuna uz kamatu od 0,875 posto
ZAGREB - Ina je u srijedu objavila da je upisano dvije milijarde kuna vrijednih obveznica na domaćem tržištu, maksimalni iznos koji je planirala izdati, s rokom dospijeća za 5 godina i uz fiksnu kamatnu stopu od 0,875 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE