GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

LNG Hrvatska: Na krčkom terminalu ponovni pretovar s FSRU broda na manji brod

LNG Hrvatska: Na krčkom terminalu ponovni pretovar s FSRU broda na manji brod
TERMINAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2021 / 10:21
Autor: SEEbiz / H
OMIŠALJ - Tvrtka LNG Hrvatska u subotu je objavila da je na terminalu za ukapljeni prirodni plin (UPP) u Omišlju na otoku Krku uspješno izvedena složena operacija - tzv. ponovni pretovar ukapljenog prirodnog plina (re-loading) s FSRU broda LNG Croatia na manji brod za prijevoz UPP-a, što otvara mogućnost trgovanja UPP-om i morskim putem.

"Radi se o prvom small scale LNG pretovaru na Mediteranu što Hrvatsku čini predvodnicom na tržištu pružanja ove usluge. Naime, ukapljeni prirodni plin ovoga puta nije uplinjen i transportiran s terminala u plinski transportni sustav Republike Hrvatske, već je pretovaren na manji brod (Avenir Accolade kapaciteta 7000 prostornih metara) koji se po završetku pretovara zaputio prema terminalu na Sardiniji. Time je Hrvatska zadobila mogućnost trgovanja ukapljenim prirodnim plinom i morskim putem", navodi se u priopćenju.

Iz LNG Hrvatska ističu da taj potpuno novi poslovni model otvara brojne mogućnosti u sektorima turizma i gospodarstva jer se njime omogućava tzv. bunkering, mogućnost primanja i punjenja drugih brodova ekološki prihvatljivijim pogonskim gorivom - ukapljenim prirodnim plinom, a čime se znatno smanjuju emisije ispušnih plinova te štetni utjecaj brodarstva na okoliš.

"Novom dodatnom uslugom, terminal za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku nastavlja potvrđivati svoju važnost na energetskoj karti Europe", zaključuje se u priopćenju.

Inače, LNG terminal na otoku Krku je s početkom ove godine započeo s komercijalnim radom i do sada je na terminal pristalo šest tankera za prijevoz UPP-a.

Fotografija: LNG Hrvatska

Tagovi: LNG Hrvatska, LNG terminal, FSRU brod
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte porasle iznad 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle iznad 84 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 84 dolara budući da su smanjene zalihe u SAD-u i poboljšani kineski uvoz raspršili strahovanja od posustajanja potražnje u dva vodeća svjetska potrošača.
Potražnja za vodikom u Njemačkoj udvostručit će se do kraja desetljeća
STRUČNJACI
Potražnja za vodikom u Njemačkoj udvostručit će se do kraja desetljeća
BERLIN - Potražnja za vodikom u Njemačkoj udvostručit će se do kraja desetljeća, procjenjuju stručnjaci, napominjući da će se novi energent uglavnom nabavljati u inozemstvu
Siemens Energy se vratio profitabilnosti
U PLUSU
Siemens Energy se vratio profitabilnosti
BERLIN - Njemački energetski div Siemens Energy u drugom je tromjesečju tekuće poslovne godine, koja je za tvrtku završila u ožujku, ostvario neto dobit od 108 milijuna eura, nakon što je godinu prije zabilježio gubitak od 189 milijuna eura, sažeti su poslovni podaci, prenosi njemačka novinska agencija dpa.
Milatić: Može se očekivati daljnje sniženje cijene plina
PLIN
Milatić: Može se očekivati daljnje sniženje cijene plina
OPATIJA - Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić na 39. Međunarodnom znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin u Opatiji u srijedu je istaknuo da se nakon listopada, prema sadašnjim pokazateljima, može očekivati sniženje cijene plina.
Obnovljivi izvori zaslužni za 30 posto svjetske energije
OIE
Obnovljivi izvori zaslužni za 30 posto svjetske energije
NEW YORK - Obnovljivi izvori energije energije sada čine više od 30 posto svjetske proizvodnje električne energije, navodi se u izvješću koje je u srijedu objavio think tank Ember.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE