GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milatić: Može se očekivati daljnje sniženje cijene plina

Milatić: Može se očekivati daljnje sniženje cijene plina
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2024 / 13:57
Autor: SEEbiz
OPATIJA - Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić na 39. Međunarodnom znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin u Opatiji u srijedu je istaknuo da se nakon listopada, prema sadašnjim pokazateljima, može očekivati sniženje cijene plina.

No, treba pričekati rezultate natječaja za javnu uslugu, kako bi se to potvrdilo, istaknuo je Milatić na konferenciji za medije prije otvaranja susreta. Naglasio je da građane sigurno neće dočekati cjenovni šokovi, jer Vlada ostaje pri stavu da PDV na plin ostane na razini od pet posto, a spremna je i sufinancirati cijenu plina. Na to je bila spremna i u proteklom razdoblju, ali nije bilo potrebe, jer su cijene pale, rekao je

Milatić je naveo da je Hrvatska krenula u izgradnju LNG terminala prije kriza koje su se razvile proteklih godina, a taj projekt je ocjenjivan preambicioznim i bilo je mnogo protivljenja. No, sada je Hrvatska postala važno energetsko čvorište, naglasio je.

Milatić je istaknuo važnost izgradnje novog podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju, dodajući da se uspjelo riješiti dugogodišnji problem "plinskog jastuka" u podzemnom skladištima, zbog čega je bilo zarobljeno oko 70 milijuna megavata.

Zahvaljujući ulaganju od 660 milijuna eura iz europskih fondova u hrvatsku plinsku infrastrukturu podižu se kapaciteti prema susjednim zemljama, ali i drugim u Europi, rekao je.

- Očekuje nas nastavak poticanja ostvarenja južne interkonekcije s BiH te nastavak projekta jadransko-jonskog plinovoda. Bitno je i da je plinska mreža u Hrvatskoj spremna za prihvat vodika u budućnosti, istaknuo je državni tajnik.

Upitan o stanju u Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji ocijenio je da je tu bilo situacija koje nisu dobre, i da su prethodne državne administracije trebale učiniti više da se stanje poboljša. No, istaknuo je da je predsjednik tehničke Vlade Andrej Plenković najavio da bi to trebao biti jedan od prvih zadataka nove Vlade nakon sastavljanja.

Na pitanje o postupcima vezanim uz natječaje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, Milatić je rekao da su se neki od projekata po ugovorima sklopljenim od 2016. pokazali neperspektivnima, ali su drugi pokazali dobre rezultate i ozbiljne mogućnosti eksploatacije. Važna su i geotermalna nalazišta, posebno zbog mogućnosti korištenja toplinske energije u gradovima, dodao je.

Direktor LNG terminala Omišalj Ivan Fugaš potvrdio je da su u travnju prošle godine svi kapaciteti ovog terminala rezervirani do 2036. i 2037. godine. Izrazio je očekivanje da će se rezervirati i dodatni kapaciteti, koji će biti na raspolaganju nakon radova na plinovodu i dodatnom modulu u tijeku, ako interes ostane na istoj razini.

Tagovi: milatić, plin, lng, lng terminal, omišalj, fugaš
PROČITAJ I OVO
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
STRUJA
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
LJUBLJANA - Dnevna burzovna cijena struje u Sloveniji u utorak je bila najviša u EU, 115 eura po megavat satu. Operator sustava prijenosne mreže Eles ističe da dnevne oscilacije burzovnih cijena nemaju utjecaja na konačne cijene za kupce kućanstva.
Od utorka pojeftinjuje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka pojeftinjuje gorivo
ZAGREB - Od utorka će na snazi biti nove cijene goriva, neslužbeno se doznaje.
Dioničarima Ine dividenda od 24 eura po dionici
DIVIDENDA
Dioničarima Ine dividenda od 24 eura po dionici
ZAGREB - Dioničarima Ine bit će iz dijela dobiti za 2023. i zadržane dobiti za 2022. godinu, isplaćena dividenda od 24 eura po dionici, izvijestila je Ina u petak.
HROTE objavio natječaj za obnovljive izvore vrijedan 257 milijuna eura
OIE
HROTE objavio natječaj za obnovljive izvore vrijedan 257 milijuna eura
ZAGREB - Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je javni natječaj za dodjelu tržišne premije radi poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije za sunčane elektrane, vjetroelektrane i hidroelektrane, a planirana sredstva potpore za taj natječaj iznose 257,2 milijuna eura.
Tomašević poslao poruku radnicima Plinare
PORUKE
Tomašević poslao poruku radnicima Plinare

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je kako razumije zabrinutost radnika te je poručio da se pripremaju za osvajanje kupaca i pravnu borbu, komentirajući time prosvjed radnika Gradske plinare Zagreb - Opskrbe zbog gubitka posla opskrbe plinom zagrebačkih kućanstva.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE