GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka plinara izgubila opskrbu plinom u Zagrebu, Tomašević ogorčen

Zagrebačka plinara izgubila opskrbu plinom u Zagrebu, Tomašević ogorčen
BIZARNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2024 / 20:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Gradska plinara Zagreb-Opskrba navodno više neće opskrbljivati plinom oko 290.000 korisnika u Zagrebu, a posao preuzima Međimurje plin iz Čakovca.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nakon objave neslužbenih informacija sazvao je hitnu konferenciju za medije.

Nedavno je objavljeno da je Gradska plinara na natječaju drugi put u mjesec dana ponudila višu maržu od konkurentskog Međimurje plina.

"Imamo neslužbenu informaciju da je HERA odlučila dati zagrebačko područje drugoj firmi", rekao je Tomašević.

"GPZO je u gubitku od 70 milijuna eura zbog ugovora za poslovne korisnike koje je uprava potpisala dva dana nakon početka njegovog imenovanja, zbog čega je ponuda morala biti ovakva", rekao je Tomašević.

"HERA nije tražila da imate plin ni osigurano financiranje. Doslovno ste mogli tek osnovati firmu i reći da ćete, ako pobijedite na natječaju, tek onda naći plin. Kakav je to natječaj?" upitao je Tomašević.

"Međimurje plin je dosad imao 29 tisuća kućanstava, a sad se dižu 10 puta. To je isto moguće prema odluci HERA-e", rekao je.

"Da bude još apsurdnije, Međimurje plin sad neće moći opskrbljivati plinom na svom području. Tako piše u uvjetima natječaja. Mi nećemo na svom području gdje imamo cijevi, a oni neće na svom gdje imaju cijevi. Kako je to moguće? Gdje to još ima u Europi?" kaže.

Obje plinare su u javnom vlasništvu, dodaje. Kaže i da Čakovec nije dao dozvolu za ovako agresivno širenje Međimurje plina.

"Međimurje plin nema odvojenu opskrbu i distribuciju, dok je u Zagrebu to podijeljeno na Infrastrukturu i Opskrbu", kaže Tomašević.

"Međimurje plin ima ukupno 74 radnika, dok zagrebačka dva poduzeća imaju oko 500 radnika", rekao je Tomašević.

"Mene zanima motiv Međimurje plina, koji je motiv da izgubi svoje područje bez potpore svog vlasnika", rekao je i dodao da Međimurje plin vodi Nenad Hranilović iz HNS-a.

Kaže da GPZO nije izgubio od velikih privatnih tvrtki te da ga zanimaju motivi direktora Hranilovića.

"Gradska plinara Zagreb je vlasnik cijele infrastrukture i ona će distribuirati plin građanima. Ostat će sva brojila, sve cijevi. Promijenit će se od koga će dobivati fakture", rekao je.

"U Holdingu je 7300 radnika, GPZO sad ima sto radnika. Ranije je imao 140", rekao je.

Kaže da ga zanimaju objašnjenje HERA-e i motivi direktora Međimurje plina. GPZO-u ostaje oko 8000 poslovnih korisnika.

"Očekujemo da se radnicima, ako se broj bude smanjivao, ponudi neko drugo zaposlenje u Holdingu", rekao je.

Tagovi: tomašević, plin, Gradska plinara Zagreb-Opskrba, Međimurje plin
PROČITAJ I OVO
Za generalnog direktora EPS-a imenovan Dušan Živković
KARIJERE
Za generalnog direktora EPS-a imenovan Dušan Živković
BEOGRAD - Nadzorni odbor Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije (EPS) imenovao je Dušana Živkovića za generalnog direktora kompanije, saopštio je danas EPS.
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
STRUJA
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
LJUBLJANA - Dnevna burzovna cijena struje u Sloveniji u utorak je bila najviša u EU, 115 eura po megavat satu. Operator sustava prijenosne mreže Eles ističe da dnevne oscilacije burzovnih cijena nemaju utjecaja na konačne cijene za kupce kućanstva.
Od utorka pojeftinjuje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka pojeftinjuje gorivo
ZAGREB - Od utorka će na snazi biti nove cijene goriva, neslužbeno se doznaje.
Dioničarima Ine dividenda od 24 eura po dionici
DIVIDENDA
Dioničarima Ine dividenda od 24 eura po dionici
ZAGREB - Dioničarima Ine bit će iz dijela dobiti za 2023. i zadržane dobiti za 2022. godinu, isplaćena dividenda od 24 eura po dionici, izvijestila je Ina u petak.
HROTE objavio natječaj za obnovljive izvore vrijedan 257 milijuna eura
OIE
HROTE objavio natječaj za obnovljive izvore vrijedan 257 milijuna eura
ZAGREB - Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je javni natječaj za dodjelu tržišne premije radi poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije za sunčane elektrane, vjetroelektrane i hidroelektrane, a planirana sredstva potpore za taj natječaj iznose 257,2 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE