GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale ispod 51 dolara, tržišta preplavio strah od širenja koronavirusa

Cijene nafte pale ispod 51 dolara, tržišta preplavio strah od širenja koronavirusa
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2020 / 16:47
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 51 dolara zbog zabrinutosti za potražnju koju potpiruje širenje zaraze koronavirusom.

Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u svibnju pala 1,22 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,51 dolar. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,65 dolara nižoj cijeni, od 45,44 dolara.

Ulagači sve više strahuju da će zbog širenja koronavirusa iz Kine u 40 zemalja širom svijeta gospodarstvo usporiti i time zakočiti potražnju za naftom.

U kontinentalnoj Kini prijavljeno je 327 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najmanje od 23. siječnja, te je ukupni broj zaraženih premašio 78.800, a broj umrlih približio se 2800. Epidemija u Kini po svemu sudeći jenja ali se širi u drugim dijelovima svijeta.

Još su četiri zemlje prijavile prve slučajeve zaraze, čime je njihov broj porastao na 55, s više od 4.200 slučajeva zaraze i oko 70 smrtnih slučajeva.

Pozornost tržišta okreće se proizvođačima predvođenima OPEC-om i skupinom neovisnih na čelu s Rusijom, koji će se početkom ožujka sastati u Beču kako bi razmotrili odatno smanjenje opskrbe s obzirom na epidemiju.

Tehnički odbor predložio je da se opskrba smanji za dodatnih 600 tisuća barela dnevno.

OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za otprilike 1,7 milijuna barela dnevno kako bi podržao cijene nafte, podsjeća Reuters.

Iako se očekuje oscilacija cijena nafte u bliskoj budućnosti, procjenjujemo da će se cijena barela na londonskom tržištu oporaviti na 64 dolara (u drugoj polovini 2020.), paralelno oporavku gopsodarstva, sporijem rastu proizvodnje u SAD-u i dodatnom smanjenju opskrbe iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC)", napominju analitičari UBS-a.

"Cijena barela niža od 50 dolara na londonskom tržištu bit će scenarij iz noćne more za OPEC i mogla bi definitivno izazvati ... neku vrstu odgovora jezgre te grupe", smatra Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Saudijska Arabija objavila je da će nastaviti suradnju s Rusijom na naftnoj politici. U međuvremenu je izvijestila da će u ožujku smanjiti isporuke u Kinu za najmanje 500 tisuća barela dnevno zbog slabijih aktivnosti prerade.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 54,81 dolar, što znači da je porasla 80 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Biden odlučio pustiti milijun barela goriva iz rezerve kako bi smanjio cijene
POTEZI
Biden odlučio pustiti milijun barela goriva iz rezerve kako bi smanjio cijene
WASHINGTON - Administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena odlučila je pustiti milijun barela goriva iz strateških rezervi, a cilj je smanjenje cijena na benzinskim crpkama.
Dovršena reforma europskog tržišta električne energije
REFORME
Dovršena reforma europskog tržišta električne energije
BRUXELLES - Članice EU danas su konačno odobrile reformu tržišta električne energije u EU, koja je odgovor na energetsku krizu povezanu s ruskom agresijom na Ukrajinu.
Cijene nafte pale prema 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale prema 82 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 82 dolara budući da je među ulagačima ponovo prevladala zabrinutost za potražnju nakon signala iz američke središnje banke da zbog inflacije neće žuriti sa snižavanjem troškova zaduživanja.
Gen energija procijenila troškove nove nuklearke Krško
PROCJENE
Gen energija procijenila troškove nove nuklearke Krško
LJUBLJANA - Gen energija je predstavila svoju procjenu troškova izgradnje nove nuklearne elektrane Krško (JEK 2), koja ne uključuje troškove financiranja. Vrijednost investicije procijenjena je na 9314 eura po kilovatu. Za elektranu od 1000 MW to predstavlja 9,3 milijarde, a za elektranu od 1650 MW 15,4 milijarde eura.
Cijene goriva u Mađarskoj pale ispod prosjeka susjednih zemalja
USPOREDBE
Cijene goriva u Mađarskoj pale ispod prosjeka susjednih zemalja
BUDIMPEŠTA - Cijene goriva na pumpama u Mađarskoj ispod su prosjeka u susjednim zemljama, pokazuju tjedni podaci koje je u petak objavio Državni zavod za statistiku (KSH).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE