GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale prema 82 dolara

Cijene nafte pale prema 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2024 / 17:02
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 82 dolara budući da je među ulagačima ponovo prevladala zabrinutost za potražnju nakon signala iz američke središnje banke da zbog inflacije neće žuriti sa snižavanjem troškova zaduživanja.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1,54 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 82,17 dolara.

Na američkom tržištu barelom s rokom isporuke u lipnju trgovalo se po 1,49 dolara nižoj cijeni, od 78,31 dolara. Aktivnije s trgovalo barelima s rokom isporuke u srpnju, po 1,55 dolara nižoj cijeni, od 77,75 dolara.

Raspoloženje na tržištima prigušile su na početku tjedna izjave dužnosnika američke središnje banke da će razmotriti sniženje kamatnih stopa tek nakon novih naznaka posustajanja inflacije.

Fedov potpredsjednik Philip Jefferson rekao je da se još ne može pouzdano reći hoće li inflacija slabiti kroz dulje vremensko razdoblje, a njegov stav ponovio je i predsjednik Fedova ogranka u Atlanti Raphael Bostic.

Potpredsjednik Michael Barr upozorio je da pak restriktivnoj monetarnoj politici treba više vremena da urodi željenim plodom.

Izjave dužnosnika američke središnje banke signaliziraju da planiraju zadržati troškove zaduživanja na povišenoj razini dulje no što su na tržištima očekivali, što će utjecati na tržišta nafte jer će zakočiti gospodasku aktivnost i potražnju za energentima.

"Strahovanja od slabije potražnje pokrenula su rasprodaje na naftnim tržištima budući da smanjenje kamatnih stopa odmiče sve dalje", rekao je Toshitaka Tazawa iz Fujitomi Securitiesa.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici ponovo će razmotriti proizvodnu politiku na sastanku zakazanom 1. lipnja. Grupa trenutno smanjuje opskrbu za 2,2 milijuna barela dnevno, a izvori su za Reuters rekli da bi mogli iz tržišta isključiti još barela ako potražnja ne ojača.

OPEC je odvojeno izvijestio da je u ponedjeljak barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak poskupio 47 centi, na 84,04 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
STRUJA
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
LJUBLJANA - Dnevna burzovna cijena struje u Sloveniji u utorak je bila najviša u EU, 115 eura po megavat satu. Operator sustava prijenosne mreže Eles ističe da dnevne oscilacije burzovnih cijena nemaju utjecaja na konačne cijene za kupce kućanstva.
Od utorka pojeftinjuje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka pojeftinjuje gorivo
ZAGREB - Od utorka će na snazi biti nove cijene goriva, neslužbeno se doznaje.
Dioničarima Ine dividenda od 24 eura po dionici
DIVIDENDA
Dioničarima Ine dividenda od 24 eura po dionici
ZAGREB - Dioničarima Ine bit će iz dijela dobiti za 2023. i zadržane dobiti za 2022. godinu, isplaćena dividenda od 24 eura po dionici, izvijestila je Ina u petak.
HROTE objavio natječaj za obnovljive izvore vrijedan 257 milijuna eura
OIE
HROTE objavio natječaj za obnovljive izvore vrijedan 257 milijuna eura
ZAGREB - Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je javni natječaj za dodjelu tržišne premije radi poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije za sunčane elektrane, vjetroelektrane i hidroelektrane, a planirana sredstva potpore za taj natječaj iznose 257,2 milijuna eura.
Tomašević poslao poruku radnicima Plinare
PORUKE
Tomašević poslao poruku radnicima Plinare

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je kako razumije zabrinutost radnika te je poručio da se pripremaju za osvajanje kupaca i pravnu borbu, komentirajući time prosvjed radnika Gradske plinare Zagreb - Opskrbe zbog gubitka posla opskrbe plinom zagrebačkih kućanstva.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE