GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gen energija procijenila troškove nove nuklearke Krško

Gen energija procijenila troškove nove nuklearke Krško
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2024 / 17:00
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Gen energija je predstavila svoju procjenu troškova izgradnje nove nuklearne elektrane Krško (JEK 2), koja ne uključuje troškove financiranja. Vrijednost investicije procijenjena je na 9314 eura po kilovatu. Za elektranu od 1000 MW to predstavlja 9,3 milijarde, a za elektranu od 1650 MW 15,4 milijarde eura.

Gen energija je danas novinarima predstavila internu procjenu ekonomičnosti projekta JEK 2, kako je objasnio izvršni direktor za financije Gen energije Kruno Abramovič, procjena je izrađena na temelju javno dostupnih podataka međunarodnih organizacija. dosadašnjim iskustvima s NEK-om, a ne obvezujućim ponudama potencijalnih dobavljača JEK-a 2. Preciznija financijska konstrukcija bit će poznata prije konačne odluke investitora, koja se očekuje 2028. godine.

Gen energija tako trenutno predviđa da bi troškovi izgradnje drugog bloka s elektranom od 1000 megavata bili 9,3 milijarde eura, a troškovi izgradnje elektrane snage 1650 megavata 15,4 milijarde. Pritom su istaknuli da su pri izradi procjene bili "konzervativni" te su u izračun uključili najviše moguće stavke, a ne najniže.

U cijenu izgradnje u stalnim cijenama nisu uključeni troškovi financiranja, koji u konačnici predstavljaju značajan dio cijene i, ističu u Gen energiji, uvelike ovise o izvorima financiranja.

"Financijska konstrukcija i izvori financiranja bit će poznati i utvrđeni prije konačne odluke investitora, koja se očekuje 2028. godine. Tvrtka Gen energija sama nije u mogućnosti osigurati sva financijska sredstva za JEK 2, pa je uloga države da provedba ovako važnog strateškog projekta je ključna. Što je veći doprinos države, to su niži troškovi financiranja", ističu u Gen energiji.

Cijena električne energije iz JEK-a 2 također će jako ovisiti o troškovima financiranja. Prema podacima Gen Energije, raspon cijena koštanja bit će između 42 i 47 eura po megavat satu, odnosno u prosjeku 44,5 eura po megavat satu. odabrana snaga reaktora. No tome treba dodati i troškove financiranja. U slučaju uravnoteženog prosječnog troška kapitala od dva posto, procjenjuju prosječnu cijenu električne energije iz elektrane za povrat investicije na 66 eura po megavat satu, pri 3 posto troška kapitala ta je cijena 81 euro, na četiri posto je 99 eura, a šest posto je 144 eura po megavat satu.

Trošak financiranja uvelike će utjecati na cijenu pa je vrlo važno kakva će biti uloga države, hoće li preuzeti jamstvo i osigurati jeftino financiranje, istaknuo je generalni direktor Gen energije Dejan Paravan. U Gen Energiji predviđaju da bi se 20 do 30 posto investicije financiralo vlastitim sredstvima i sredstvima (domaćih i eventualno stranih) partnera, a od 70 do 80 posto zaduživanjem.

Na inicijativu Ministarstva zaštite okoliša, klime i energetike, Gen energija će provesti i međunarodnu provjeru ulaznih podataka ekonomičnosti projekta. Rezultati bi trebali biti poznati u rujnu, odnosno prije planiranog referenduma o JEK 2.

Predstavili su i studiju priključenja JEK 2 na elektroenergetski sustav koju je izradio Institut za elektroenergetiku Milan Vidmar. Studija sugerira da je sa stajališta utjecaja na elektroenergetsku mrežu optimalna veličina bloka do 1300 megavata neto električne snage, a odabir veće jedinice, primjerice bloka od 1650 megavata, već bi zahtijevao veća ulaganja.

Tvrtka Gen energija poslala je u ponedjeljak Ministarstvu prirodnih resursa i prostornog uređenja i Ministarstvu zaštite okoliša, klime i energetike na usuglašavanje nacrt prijedloga inicijative za početak državnog prostornog uređenja. Za koordinaciju dokumenta s više od dvjesto stranica vjerojatno će trebati mjesec dana.

Gen energija također počinje s intenzivnim informiranjem javnosti o projektu JEK 2. Osim putujuće prezentacije projekta koja će obići razna mjesta u Sloveniji, u četvrtak bi trebala biti pokrenuta i web stranica jek2.si na kojoj će biti objavljeni ključni podaci o projektu. bit će prikupljeni.

Mladi za klimatsku pravdu odazvali su se i predstavljanju ekonomske procjene projekta nove nuklearne elektrane u Krškom. Istaknuli su kako stanovnici Slovenije moraju biti upoznati s vjerodostojnim, stručnim i točnim informacijama te su u tu svrhu pripremili upute u pet točaka kojima će to postići.

Pozvali su da se analize koje je naručio investitor u JEK 2, Gen energija, daju javnosti tek nakon neovisnog stručnog pregleda od strane nadležnih institucija. To bi trebalo biti odabrano na natječaju, u kojem investitor ne bi trebao imati nikakvu ulogu.

Tagovi: gen energija, krško, nuklearka
PROČITAJ I OVO
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
STRUJA
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
LJUBLJANA - Dnevna burzovna cijena struje u Sloveniji u utorak je bila najviša u EU, 115 eura po megavat satu. Operator sustava prijenosne mreže Eles ističe da dnevne oscilacije burzovnih cijena nemaju utjecaja na konačne cijene za kupce kućanstva.
Od utorka pojeftinjuje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka pojeftinjuje gorivo
ZAGREB - Od utorka će na snazi biti nove cijene goriva, neslužbeno se doznaje.
Dioničarima Ine dividenda od 24 eura po dionici
DIVIDENDA
Dioničarima Ine dividenda od 24 eura po dionici
ZAGREB - Dioničarima Ine bit će iz dijela dobiti za 2023. i zadržane dobiti za 2022. godinu, isplaćena dividenda od 24 eura po dionici, izvijestila je Ina u petak.
HROTE objavio natječaj za obnovljive izvore vrijedan 257 milijuna eura
OIE
HROTE objavio natječaj za obnovljive izvore vrijedan 257 milijuna eura
ZAGREB - Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je javni natječaj za dodjelu tržišne premije radi poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije za sunčane elektrane, vjetroelektrane i hidroelektrane, a planirana sredstva potpore za taj natječaj iznose 257,2 milijuna eura.
Tomašević poslao poruku radnicima Plinare
PORUKE
Tomašević poslao poruku radnicima Plinare

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je kako razumije zabrinutost radnika te je poručio da se pripremaju za osvajanje kupaca i pravnu borbu, komentirajući time prosvjed radnika Gradske plinare Zagreb - Opskrbe zbog gubitka posla opskrbe plinom zagrebačkih kućanstva.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE