GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto inozemni dug krajem veljače iznosio 58,1 mlrd. eura

Bruto inozemni dug krajem veljače iznosio 58,1 mlrd. eura
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2023 / 16:43
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je u veljači 2023. 58,1 mlrd. eura te je na mjesečnoj razini zabilježen rast za 592 mil. eura ili 1,0%.

U odnosu na isto razdoblje 2022. godine bruto inozemni dug veći je za 9,3 mlrd. eura ili 19,1%. Snažan rast na godišnjoj razini odražava porast obveza središnje banke. Naime, prema HNB-u, od siječnja 2023. i pristupanja Republike Hrvatske europodručju inozemne obveze sektora središnje banke porasle su za dio euronovčanica dodijeljenih prema ključu Europske središnje banke, a koje nisu puštene u optjecaj (9,5 mlrd. eura).

Promatrajući prema komponentama, krajem veljače udio bruto inozemnog duga središnje banke u ukupnom smanjio se s 23,3% u siječnju na 22,8% u veljači, a iznosio je 13,3 mlrd. eura. Bruto inozemni dug sektora opće države, s udjelom od 32,2% u ukupnom ino dugu, iznosio je 18,7 mlrd. eura (-20,5 mil. eura ili 0,1% manje u odnosu na kraj 2022.). Bruto inozemni dug ostalih domaćih sektora (koji se odnosi na dugove svih financijskih institucija osim monetarnih financijskih institucija, privatnih i javnih nefinancijskih društava, neprofitnih institucija koje služe kućanstvima te kućanstva, uključujući poslodavce i samozaposlene) u veljači je u odnosu na prosinac 2022. porastao za 497 mil. eura ili 4,2%. S udjelom u ukupnom bruto inozemnom dugu od 21,3%, bruto inozemni dug ostalih domaćih sektora krajem veljače iznosio je 12,4 mlrd. eura. Istovremeno je bruto inozemni dug financijskog sektora tj. domaćih banaka iznosio 4,4 mlrd. eura, čime je u odnosu na kraj 2022. smanjen za 805,5 mil. eura odnosno 15,5%. Pri tome je udio bruto inozemnog duga kreditnih institucija u ukupnom bruto inozemnom dugu iznosio 7,6%.

Bruto inozemni dug javnog sektora iznosio je 32,6 mlrd. eura ili 56,1% ukupnog ino duga. S druge strane, privatni negarantirani dug s 25,5 mlrd. eura obveza prema inozemnim vjerovnicima činio je 43,9% ukupnog bruto inozemnog duga.

Prema revidiranim podacima, na kraju 2022. relativni pokazatelj inozemne zaduženosti iznosio je 74% BDP-a, što je 7 postotnih bodova niže u odnosu na kraj 2021. Posljedica je to snažnog nominalnog rasta BDP-a tijekom 2022. U ovoj godini na gospodarski rast i pokazatelje zaduženosti u Hrvatskoj odrazit će se i pogoršanje investicijske klime, rast troškova kamata na inozemni dug, zaoštravanje uvjeta financiranja, ekonomski trendovi na najvažnijim emitivnim tržištima, kao i uspjeh u obuzdavanju inflacije.

Tagovi: inozemni dug, vanjski dug, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Stagnira raspoloženje u njemačkoj ekonomiji
SIGNALI
Stagnira raspoloženje u njemačkoj ekonomiji
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu u svibnju je stagniralo. Pokazatelj gospodarske klime koji izračunava minhenski institut Ifo ostao je na 89,3 boda.
Kineskoj industriji ove godine ide bolje
TREND
Kineskoj industriji ove godine ide bolje
PEKING - Dobit kineske industrije u prva četiri mjeseca ove godine bila je 4,3 posto veća nego u istom razdoblju lani.
Povećanje plaća snažno podiglo rashode državnog proračuna u prvom kvartalu
RASHODI
Povećanje plaća snažno podiglo rashode državnog proračuna u prvom kvartalu
ANALIZA - Prema zadnjim dostupnim podacima Ministarstva financija, prema metodologiji računskog plana, u prvom tromjesečju 2024. snažan rast rashoda od 21,7% ili 1,3 mlrd eura prvenstveno je posljedica rasta rashoda za bruto plaće državnih i javnih službenika te rasta rashoda za mirovine koji su zajedno zaslužni za preko polovice rasta rashoda.
Slovenski poslodavci najavljuju povećanje broja zaposlenih
TRŽIŠTE RADA
Slovenski poslodavci najavljuju povećanje broja zaposlenih
LJUBLJANA - Slovenski poslodavci za drugu polovicu godine predviđaju povećanje broja zaposlenih od 2,3 posto.
Analitičari: Nova Vlada bi morala ubrzati privatizaciju, a toga nema u programu
PROGRAM
Analitičari: Nova Vlada bi morala ubrzati privatizaciju, a toga nema u programu
ZAGREB - U četverogodišnjem programu nove Vlade postavljeni su i novi ciljevi među kojima je i onaj da bi do 2027. prosječna plaća trebala porasti na 1600 eura. U planu je i nastavak rasta gospodarstva iznad prosjeka Europske unije, a najveći interes novog resornog ministra je rast udjela industrije u bruto domaćem proizvodu. Evo što o Vladinim planovima misle poslodavci, sindikati, analitičari.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE