GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povećanje plaća snažno podiglo rashode državnog proračuna u prvom kvartalu

Povećanje plaća snažno podiglo rashode državnog proračuna u prvom kvartalu
RASHODI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2024 / 08:44
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema zadnjim dostupnim podacima Ministarstva financija, prema metodologiji računskog plana, u prvom tromjesečju 2024. snažan rast rashoda od 21,7% ili 1,3 mlrd eura prvenstveno je posljedica rasta rashoda za bruto plaće državnih i javnih službenika te rasta rashoda za mirovine koji su zajedno zaslužni za preko polovice rasta rashoda.

Istovremeno petina porasta ukupnih rashoda odnosi se na subvencije koje su u odnosu na isto razdoblje 2023. povećale za 107%. Rashodi za zaposlene (koje uključuju bruto plaće državnih i javnih službenika te doprinose na plaće i ostale rashode za zaposlene) viši su za 38% na godišnjoj razini te je na ovoj stavci rashoda potrošeno 1,2 mlrd eura. Treba napomenuti da su od 1. siječnja 2024. rashodi 22 opće bolnice i ustanove u zdravstvu uključene u državni proračun. Izdaci za mirovine premašili su 1,95 mlrd eura i bili su 23 posto viši na godišnjoj razini, a posljedica su zakonskog usklađivanja mirovina i niza zakonskih odluka s primjenom od 1. siječnja 2024.

Istovremeno ukupni prihodi su porasli 12,9% na godišnjoj razini te su tako premašili 6,2 mlrd eura. Uobičajeno preko polovice se odnosi na porezne prihode koji su u razdoblju od siječnja do kraja ožujka, s iznosom od gotovo 3,4 mlrd eura, zabilježili rast od 13,1%. Kako se porezni sustav po izdašnosti uglavnom oslanja na oporezivanje potrošnje, a potrošnja je prema preliminarnim podacima i u prvom tromjesečju zabilježila snažan rast, ne iznenađuje podatak da su prihodi od PDV-a s vrijednošću 2,28 mlrd eura bili viši za 9,2% dok su posebni porezi i trošarine s godišnjim prirastom od 27,7% zabilježili priljev u državni proračun u vrijednosti 566 milijuna eura. Time su priljevi od PDV-a, posebnih poreza i trošarina zaslužni za preko 80% prirasta prihoda od poreza.

Dio rasta nominalnih vrijednosti dijelom valja pripisati i rastu potrošačkih cijena. U uvjetima snažnog tržišta rada i nastavka rasta zaposlenosti ukupni doprinosi u središnjem državnom proračunu približili su se 1,1 mlrd. eura te su tako bili 10,5% viši u odnosu na isto razdoblje 2023.

Prema našim očekivanjima, na razini cijele 2024. godine očekujemo manjak konsolidirane opće države na razini 2,2% BDP-a što je nešto optimističnije od prognoza Europske komisije (-2,6% BDP-a u 2024.). Ipak, uz nastavak rasta gospodarske aktivnosti, relativni pokazatelj kretanja javnog duga nastavit će padati na razinu oko 60% BDP-a u 2024. što je u skladu i s prognozama EK.

Tagovi: rashodi, proračun, plaće, podizanje plaća
PROČITAJ I OVO
Lindner: Koalicija još ima puno posla oko proračuna
PRORAČUN
Lindner: Koalicija još ima puno posla oko proračuna
BERLIN - Pred koalicijom je još puno posla u teškim raspravama o saveznom proračunu za 2025., rekao je njemački ministar financija Christian Lindner.
Njemačke mirovine mogle bi ostati samo san
MIROVINE
Njemačke mirovine mogle bi ostati samo san
BERLIN - Njemačka je doduše odlučila kako mirovine neće smjeti pasti ispod 48% prosječnog dohotka, ali još nitko ne zna – kako to učiniti? Jer kod sve manje mladih i sve više umirovljenika se to čini nemogućim.
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PRITISCI
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PARIZ - Ulagači zahtijevaju najveću premiju u više od desetljeća za držanje francuskih obveznica u usporedbi sa sigurnijim njemačkim dugom, jer raste zabrinutost da bi stranke koje se bore za pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima u Francuskoj mogle dodatno napuhati javne financije.
Britanski javni dug na najvišoj razini od 1961.
ZADUŽENOST
Britanski javni dug na najvišoj razini od 1961.
LONDON - Britanski javni dug dosegao je u svibnju više od 2700 milijardi funti (3200 milijardi eura) i iznosio je gotovo 100 posto BDP-a.
Standard u Hrvatskoj za petinu ispod prosjeka EU
SMANJEN ZAOSTATAK
Standard u Hrvatskoj za petinu ispod prosjeka EU
ZAGREB - Standard građana Hrvatske blago je poboljšan i u 2023. godini i bio je otprilike za petinu niži od prosjeka Europske unije, pokazale su procjene europskog statističkog ureda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE