GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari: Nova Vlada bi morala ubrzati privatizaciju, a toga nema u programu

Analitičari: Nova Vlada bi morala ubrzati privatizaciju, a toga nema u programu
PROGRAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2024 / 09:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U četverogodišnjem programu nove Vlade postavljeni su i novi ciljevi među kojima je i onaj da bi do 2027. prosječna plaća trebala porasti na 1600 eura. U planu je i nastavak rasta gospodarstva iznad prosjeka Europske unije, a najveći interes novog resornog ministra je rast udjela industrije u bruto domaćem proizvodu. Evo što o Vladinim planovima misle poslodavci, sindikati, analitičari.

U Hrvatskoj posljednjih 20 godina udio industrije u BDP-u pada i sada je na razini od 17 posto. Malo je tvrtki koje su uspješno provele tranziciju prema novim tehnologijama.

- Bez takvih novih i najmodernijih tehnologija poput umjetne inteligencije, poput Machine Learninga vi ne možete napravit iskorak izvan Hrvatske i možete ostati samo na lokalnom tržištu. Nama je cilj napraviti kvalitetan još jači iskorak iako smo već preko 70 posto na izvoznim tržištima, za HRTgovori Ivan Paić, član Uprave Končara.

Poslodavci godinama ističu da treba povećati produktivnost i efikasnost gospodarstva.

- Mi moramo biti puno brži, puno efikasniji, puno konkurentniji od drugih, a to znači da moramo imati manje opterećenje rada, manje parafiskalne namete, veći fokus upravo na one industrije veće i dodane vrijednosti, govori Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Ciljevi Vlade neće se postići ako se ne napravi dobra industrijska strategija koje dosad nije bilo, smatraju sindikati.

- Da bi podigli standard hrvatskih građana, da bi došli do tih prosječnih plaća koje Vlada obećava do 2027. godine, da jednostavno moramo gospodarsku industrijsku strategiju staviti na prvo mjesto jer bez toga neće biti ni novih kvalitetnih radnih mjesta, ali neće biti ni porasta BDP-a, kaže Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

- To mora biti suvremen koncept industrijskoga razvoja, industrija 4.0 robotizirana, digitalizirana i već sve ono što pripada tom suvremenom konceptu industrijske proizvodnje a to znači da zapravo tu nema velikog broja radnih mjesta, ističe Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Također, Novotny ističe da se u programu nove Vlade ne vidi nastavak privatizacije državnih poduzeća, što bi bio važan korak naprijed.

- 1400 poduzeća u državnome vlasništvu se mora doista smanjiti na tek nekoliko, recimo u Austriji je to šest ili sedam, u Sloveniji pet ili šest, ali nikako ne 1400 dakle privatizacija mora slijediti ali ne vidimo u tom političkom diskursu niti u političkoj raspravi da ova Vlada ima te namjere, kaže Novotny.

Podsjeća da OECD, čijom članicom Hrvatska planira postati za dvije godine, upozorava kako je privatizacija upravo jedna od mjera u borbi protiv korupcije u tim poduzećima.

Tagovi: privatizacija, novotny, paić, končar, novosel
PROČITAJ I OVO
Lagarde u Dubrovniku: Neznatan utjecaj uvođenja eura na inflaciju
OCJENE
Lagarde u Dubrovniku: Neznatan utjecaj uvođenja eura na inflaciju
DUBROVNIK - Smirivanje inflacije u eurozoni trenutačno je glavni cilj Europske središnje banke, a kamatne stope snižene prošloga tjedna, prvi put nakon pet godina, glavni su alat njezine monetarne politike.
Cijene na razini proizvođača u SAD-u neočekivano pale u svibnju
USPORAVANJE INFLACIJE
Cijene na razini proizvođača u SAD-u neočekivano pale u svibnju
WASHINGTON - Američko ministarstvo rada objavilo je da su proizvođačke cijene u svibnju u SAD-u pale za 0,2 posto na mjesečnoj razini, dok je njihov međugodišnji rast iznosio 2,2 posto.
MMF odobrio 800 milijuna dolara zajma Argentini
ZELENO SVJETLO
MMF odobrio 800 milijuna dolara zajma Argentini
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) otvorio je put Argentini da povuče 800 milijuna dolara za pomoć u gospodarskom oporavku, objavivši da je program kreditiranja "čvrsto na pravom putu".
Wissing: Trgovinski rat s Kinom je katastrofa za Njemačku
JASNA PORUKA
Wissing: Trgovinski rat s Kinom je katastrofa za Njemačku
BERLIN - Njemački ministar prometa Volker Wissing oštro je upozorio na moguće posljedice ako Europska unija uvede kaznene carine na električne automobile iz Kine.
Industrijska proizvodnja u eurozoni posustala u travnju
SLABO
Industrijska proizvodnja u eurozoni posustala u travnju
FRANKFURT - Industrijska proizvodnja u eurozoni posustala je u travnju, a Hrvatska je pratila trend, u raskoraku s Europskom unijom, pokazali su u četvrtak podaci europskog statističkog ureda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE