GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin u intervjuu s Carlsonom: Prestanite pomagati Ukrajini i sve će biti brzo gotovo

Putin u intervjuu s Carlsonom: Prestanite pomagati Ukrajini i sve će biti brzo gotovo
INTERVJU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2024 / 08:00
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Objavljen je intervju koji je ruski predsjednik Vladimir Putin dao američkom voditelju Tuckeru Carlsonu, prvi Putinov intervju sa zapadnim medijima otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači 2022.

Carlsona, koji je često kritizirao američku podršku Ukrajini, nazivao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog "ukrajinskim makroom" i uspoređivao ga sa štakorom, bio je manje agresivan u intervjuu s Putinom. Ruskog predsjednika oslovljavao je s "gospodine predsjedniče".

Putin je proveo više od 30 minuta govoreći o povijesti Rusije, Litve, Poljske i Ukrajine, u monologu koji se protezao od vladavine kijevskog kneza Olega Mudrog u devetom stoljeću do kritike Lenjinove vanjske politike.

Kad je razgovor konačno došao do 21. stoljeća, Putin je optužio SAD i druge zapadne zemlje za produljivanje rata u Ukrajini.

Mirovni pregovori s Ukrajinom bili su "skoro finalizirani", rekao je Putin, ali tada je Ukrajina "odbacila sve te sporazume i poslušala upute zapadnih zemalja, europskih zemalja i Sjedinjenih Država da se bori protiv Rusije do samog kraja".

Putin je kao krivca posebno istaknuo Borisa Johnsona, bivšeg britanskog premijera koji je bio prisiljen napustiti britanski parlament u lipnju 2023. godine. Putin je tvrdio da je kao premijer odvratio Zelenskog od potpisivanja mirovnog sporazuma u ranoj fazi sukoba.

"Činjenica da se oni (Ukrajina) pokoravaju zahtjevu ili uvjeravanju gospodina Johnsona, bivšeg premijera Velike Britanije, čini se smiješnom", rekao je Putin.

U videu objavljenom prije intervjua Carlson je rekao da je bio ponukan na razgovor s Putinom, dijelom zato što američka javnost "nema pojma zašto je Putin napao Ukrajinu ili koji su mu sada ciljevi". Nije jasno hoće li Amerikancima bilo što od toga sada biti jasnije.

U prosincu je Kremlj rekao da je uključivanje u mirovne pregovore s Ukrajinom "nerealno", dok je Ukrajina rekla da je uvjet za mir potpuno povlačenje s teritorija koji je Rusija okupirala. U intervjuu je Putin rekao Carlsonu da Rusija i SAD još uvijek razgovaraju "preko raznih agencija" o okončanju rata.

Ruska poruka SAD-u, rekao je Putin, jest:

"Ako stvarno želite prestati s borbama, trebate prestati isporučivati oružje. Sve će biti gotovo za nekoliko tjedana."

Putin je rekao da je posljednji put razgovarao s Joeom Bidenom prije nego što je Rusija napala Ukrajinu.

"Rekao sam mu, dakle, da vjerujem da činite pogrešku povijesnih razmjera podupirući sve što se događa tamo, u Ukrajini, pritišćući Rusiju", rekao je Putin.

"Do sada se čulo urlanje o nanošenju strateškog poraza Rusiji na bojnom polju. Ali sada očito shvaćaju da je to teško postići, ako je uopće moguće. Po mom mišljenju, to je nemoguće po definiciji. To se nikad neće dogoditi. Čini mi se da su sada to shvatili i oni koji su na vlasti na Zapadu", rekao je Putin.

Ruski predsjednik također je rekao da napad na Poljsku ili Latviju nije u interesu Rusije i dodao da bi to učinio samo ako bi bilo koja od tih zemalja napala Rusiju.

"Protivi se zdravom razumu uključiti se u neku vrstu globalnog rata, a globalni rat će cijelo čovječanstvo dovesti do ruba uništenja. To je očito", rekao je.

Međutim, Putin je i u siječnju 2022. rekao da ne planira napasti Ukrajinu, samo nekoliko dana prije nego što je poslao tenkove i trupe preko granice.

Carlson je bio nešto oštriji na jednom pitanju, onom o novinaru Wall Street Journala Evanu Gershkovichu, koji je u pritvoru u Rusiji od 23. ožujka zbog optužbi za špijunažu.

Putin je tvrdio da je Gershkovich (32) "uhvaćen na djelu dok je tajno dobivao povjerljive informacije" i tvrdio da je "radio za američke specijalne službe".

Rusija je spremna razgovarati o puštanju Gershkovicha, rekao je Putin, ali je dodao: "Želimo da američke specijalne službe razmisle o tome kako mogu doprinijeti postizanju ciljeva kojima naše specijalne službe teže."

Bijela kuća je u prosincu rekla da je Rusija odbila prijedlog za oslobađanje Gershkovicha i Paula Whelana, bivšeg američkog marinca koji u Rusiji služi 16-godišnju kaznu zbog optužbi za špijunažu.

U videu objavljenom prije intervjua Carlson je tvrdio da vodi intervju jer su "mediji na engleskom jeziku korumpirani - lažu svojim čitateljima i gledateljima".

"Očito postoje rizici za vođenje ovakvog intervjua pa smo o tome razmišljali mjesecima", rekao je Carlson.

"Većina Amerikanaca nema pojma što se događa u ovoj regiji. Ovdje u Rusiji ili 600 milja dalje u Ukrajini. Ali trebali bi znati. Oni plaćaju velik dio toga", rekao je.

Carlson je bio rani branitelj ruske invazije na Ukrajinu. Kad je sredinom veljače 2022. Putin okupio do 190.000 vojnika na ukrajinskoj granici, Carlson je ponavljao Putinove teze tvrdeći da je rat koji se sprema običan "granični spor".

U tjednu nakon napada ruski državni mediji puštali su isječke Carlsonovih izjava o Ukrajini i protiv američke vojne pomoći toj zemlji.

Intervju je emitiran na Tucker Carlson Tonight, streaming servisu koji je Carlson pokrenuo u prosincu 2023. godine, nakon što je dobio otkaz u Fox Newsu.

Tagovi: putin, carlson, ukrajina, rusija, Gershkovich
PROČITAJ I OVO
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE