GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...

Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2024 / 20:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Pregovore za sastavljanje nove Vlade i planove njegove stranke, u RTL-u Danas komentirao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Potvrdio je da se u ponedjeljak ponovno sastaje s Domovinskim pokretom.

- Točno je. Na stolu je ono o čemu govorim danima. Imamo niz stranaka koje su do 14. ožujka bile u opoziciji, koje su glasale protiv izbora Ivana Turudića, lex AP-a. Mi tim strankama nudimo da konstituiramo Hrvatski sabor, da uspostavimo parlamentarni nadzor nad Vladom Andreja Plenkovića da oni ne mogu raditi što žele i da počnemo s ispravljanjem njihovih grešaka. Prvo da stavimo van snage imenovanje Turudića, da maknemo članak 307a, famozni lex AP iz Kaznenog zakona, a onda da vidimo postoje li i druge mogućnosti koje možemo napraviti. Jedna koja se nametnula je rasprava o Izbornom zakonu".

- Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. To su u ovom trenutku stvari koje se tiču borbe protiv korupcije, a onda možemo razgovarati o nekim stvarima koje se tiču socijalnog standarda hrvatskih državljana. Ja sam danas spomenuo, primjerice, pitanje univerzalnog dječjeg doplatka. O njemu se govorilo, HDZ ga je najavljivao, sve oporbene stranke su ga prošle godine podržale. Zagovarali smo ga svi. Imamo jednu drugu stvar, svi zadnjih dvije godine govorimo da je način obračuna mirovina odnosno njihovog usklađenja s inflacijom, plaćom pogrešan. Mi smo predložili zakon. To je isto jedna od stvari oko kojih se možemo dogovoriti. Mi imamo zemlje koje su imale izbore prije šest mjeseci, kao što je Nizozemska, koje nisu u međuvremenu konstituirale vladu, ali to ne znači da te zemlje trebaju biti u paralizi i da ta vlada koja je tehnička ne treba imati...

Kazao je kako su do sada javno rekli da zagovaraju konstituiranje Sabora i donošenje određenih odluka iz Fokusa, iz Možemo i iz Mosta.

O imenima za predsjednika Sabora nije htio govoriti, ali je napomenuo da on kao prijedlog za predsjednika Sabora ‘nije na stolu‘.

Upitan je li presedan s Milanovićem bio dobar potez, kazao je:

"Ja mislim da jest. Mislim da je Zoran Milanović pokazao veliku odgovornost i napravio je nešto što je dobro. Prvo, izbore je stavio u srijedu, što mislim da bi trebao postati hrvatski standard jer što će nam izbori, ako na njih ljudi ne izlaze. I drugo što je pokazao odgovornost za politički trenutak u kojem se Hrvatska nalazi i uključio se. Odluke Ustavnog suda su bile takve kakve su bile. Sada analizirati šta bi bilo kad bi..."

Što je Rijekama pravde donio?

"SDP ima 37 mandata, odnosno pet više nego što je osvojio 2020. godine. Da sam time oduševljen - nisam. Borili smo se za više, ali činjenica je da imamo pet mandata više nego što smo imali prije i činjenica je da u ovom trenutku razgovaramo oko toga da konstituiramo Sabor i da počnemo s detroniziranjem HDZ-a s vlasti u Hrvatskoj i da počnemo s istinskom borbom protiv korupcije, što je Hrvatskoj prijeko potrebno. Mi imamo s jedne strane, na čelu Glavnog državnog odvjetništva, želju da dođe osoba koja je poznata po druženju s kriminalcima, a s druge strane imamo predsjednika Vlade koji jučer napada oporbu i medije jer govore o HDZ-ovom lopovluku. I još na snazi imamo ‘lex AP‘ koji nas sve zajedno dovodi u situaciju da možemo završiti ako o nečemu takvom pričamo. To su stvari koje u demokratskom društvu ne bi smjele funkcionirati i zato je to za nas nulta točka s kojom želimo krenuti".

Tagovi: grbin, sdp, milanović
PROČITAJ I OVO
Raspudić: Domovinski pokret nije politički fenomen nego poslovni projekt Radića, Vujnovca i nekoliko ortaka
PORUKE
Raspudić: Domovinski pokret nije politički fenomen nego poslovni projekt Radića, Vujnovca i nekoliko ortaka
ZAGREB - "Od svog tog silnog domoljublja i ideološke priče, na kraju vidi čuda – uzeli Ministarstvo energetike i poljoprivrede."
Podignuta optužnica protiv Zdravka Mamića, Vlatke Peras i Igora Kodžomana zbog malverzacija u Dinamu
OPTUŽNICA
Podignuta optužnica protiv Zdravka Mamića, Vlatke Peras i Igora Kodžomana zbog malverzacija u Dinamu
ZAGREB - Zbog malverzacija u Dinamu stiže nova optužnica. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu optužilo je bivšeg predsjednika Uprave Dinama Igora Kodžomana, članicu Uprave kluba Vlatku Peras te Zdravka Mamića, odbjeglog nekadašnjeg savjetnika u Dinamu nezakonitog trošenja više od 70 tisuća eura.
Malenica: Povlačim se iz obiteljskih razloga
POVLAČENJE
Malenica: Povlačim se iz obiteljskih razloga
ZAGREB - Aktualni ministar pravosuđa Ivan Malenica potvrdio je da se zahvalio i odbio ponudu Andreja Plenkovića da sudjeluje u novoj Vladi, prenosi Dnevnik Nove TV.
Evo kada Plenković donosi potpise Milanoviću na Pantovčak
POTPISI
Evo kada Plenković donosi potpise Milanoviću na Pantovčak
ZAGREB - "Predstavnici medija nisu predviđeni na sastanku nakon kojeg će Ured predsjednika Republike objaviti priopćenje za medije", stoji u obavijesti Ureda predsjednika.
Milanović sazvao prvu sjednicu Sabora
PREDSJEDNIK
Milanović sazvao prvu sjednicu Sabora
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović donio je Odluku o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskoga sabora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE