GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin: Raste vojna suradnja Kine i Rusije

Putin: Raste vojna suradnja Kine i Rusije
SURADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2023 / 17:15
Autor: SEEbiz / H

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je nahvalio važnu visokotehnološku vojnu suradnju svoje zemlje s Kinom na sastanku s glavnim kineskom generalom, bliskim saveznikom predsjednika Xi Jinpinga.

Kina i Rusija su u veljači 2022. proglasile partnerstvo bez ograničenja kada je Putin posjetio Peking danima prije nego što je poslao tisuće vojnika u Ukrajinu, što je dovelo do najsmrtonosnijeg sukoba u Europi od Drugog svjetskog rata.

Primivši generala Zhanga Youxia, zamjenika šefa kineske centralne vojne komisije, i ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, Putin je Xiju uputio najbolje želje, rekavši da su dvojica vođa razvila dobro prijateljstvo i radne odnose.

“Rusija i Kina ne grade nikakve vojne saveze nalik hladnoratovskim”, rekao je Putin Zhangu u svojoj rezidenciji u Novom Ogarjovom izvan Moskve, dodavši da su rusko-kineski odnosi stabilizirajuća sila za svijet.

Sjedinjene Američke Države su Kinu prikazale kao svog najvećeg suparnika, a Rusiju kao svoju najveću državnu prijetnju te američki predsjednik Joe Biden tvrdi da će ovo stoljeće biti obilježeno egzistencijalnim natjecanjem između demokracija i autokracija.

Putin, koji vlada najvećom nuklearnom silom u svijetu, rekao je da se vojna suradnja Moskve i Pekinga povećava te usredotočuje na visokotehnološka područja koja će osigurati stratešku sigurnost.

“Naravno, naša suradnja, naši kontakti u vojsci i vojnotehničkom području također postaju sve važniji, a što se vojnotehničke suradnje, ovdje je, naravno, naš rad u visokotehnološkom području na prvom mjestu”, kazao je Putin.

“Mislim na svemir, uključujući udruživanje u visokoj Zemljinoj orbiti, također mislim na suvremeno i obećavajuće oružje koje će neupitno osigurati stratešku sigurnost Rusije i Narodne Republike Kine”, dodao je.

Dvostranački panel, koji je imenovao američki Kongres, prošlog je mjeseca objavio da se Washington mora pripremiti za mogućnost istovremenog rata protiv Moskve i Pekinga proširenjem svojih konvencionalnih snaga, jačanjem savezništava i svog programa modernizacije nuklearnog oružja.

Putin je SAD optužio da podiže napetosti u Aziji tako što pokušava formirati vojne saveze, što se odnosi na sigurnosni savez SAD-a, Australije i Velike Britanije, takozvani “AUKUS”.

“Vidimo sve ovo i zajedno s našim prijateljima, uključujući, prije svega, one iz Narodne Republike Kine, reagiramo na to smireno, oprezno te jačamo naše obrambene sposobnosti, uključujući zajedničkim pomorskim i zračnim vježbama”, kazao je Putin.

Zhang je Putinu preko prevoditelja rekao da Kina poštuje Rusiju zbog njezine sposobnosti da izdrži ono što zapad prikazuje kao najstrože sankcije uvedene nekom većem gospodarstvu.

“Ruska Federacija, pod Vašim vodstvom, tvrdoglavo se odupire zapadnim sankcijama, što pokazuje da nikakve poteškoće ne podčinjavaju ni Vas ni Rusiju. Zbog ovoga, kineska strana iskazuje poštovanje prema Vama”, izjavio je Zhang.

Dodao je da je njegova delegacija došla kako bi primijenila važne sporazume i dodatno ojačala bilateralnu vojnu suradnju.

Tagovi: PUTIN, KINA, RUSIJA
PROČITAJ I OVO
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE