GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin: Ne mislim da idemo prema nuklearnom ratu, ali smo spremni i na to

Putin: Ne mislim da idemo prema nuklearnom ratu, ali smo spremni i na to
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2024 / 08:11
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Rusija je i dalje u stanju borbene pripravnosti i potpuno je spremna za nuklearni rat, ali trenutačno ne hita sve prema tome, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin jučer.

U intervjuu državnim medijima, Putin, koji je pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu i koji je gotovo siguran da će pobijediti na predsjedničkim izborima od 15. do 17. ožujka, rekao je da će Rusija biti spremna upotrijebiti nuklearno oružje ako njezin suverenitet bude ugrožen.

"S vojno-tehničke točke gledišta, mi smo, naravno, spremni", rekao je Putin televiziji Rusija-1 i novinskoj agenciji RIA, odgovarajući na pitanje je li zemlja doista spremna za nuklearni rat. Rekao je da Sjedinjene Države razumiju da će Rusija, ako rasporedi američke trupe na ruskom teritoriju, ili u Ukrajini, taj korak tretirati kao intervenciju.

"(U Sjedinjenim Državama) ima dovoljno stručnjaka na području rusko-američkih odnosa i na području strateškog suzdržavanja. Stoga ne mislim da ovdje sve hita prema tome (nuklearnom sukobu), ali mi smo spremni za to", rekao je Putin.

Ponovio je da je uporaba nuklearnog oružja navedena u nuklearnoj doktrini Kremlja, čija politika utvrđuje okolnosti u kojima bi Rusija mogla upotrijebiti svoje oružje.

"Oružje postoji da bi se njime koristilo. Mi imamo svoje principe", kazao je.

Ako Sjedinjene Države provedu nuklearne pokuse, Rusija bi mogla učiniti isto, dodao je u opširnom intervjuu. "Nije potrebno... još moramo razmisliti o tome, ali ne isključujem da možemo učiniti isto", naveo je. Međutim, Putin je rekao da se Rusija nikada nije suočila s potrebom da upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini, gdje sukob bjesni od veljače 2022.

"Zašto trebamo koristiti oružje za masovno uništenje? Nikada nije bilo takve potrebe", istaknuo je. Ruski predsjednik u intervjuu je izjavio i da se Rusija ne miješa ni u koje izbore i da će surađivati sa svakim izabranim čelnikom SAD-a.

"Mi se ni na koji način ne miješamo ni u koje izbore. I, kao što sam rekao mnogo puta, radit ćemo sa svakim čelnikom kojem vjeruje američki narod, američki glasač", dodao je. Naveo je i da ga je Donald Trump, dok je bio predsjednik, grdio da "simpatizira" sadašnjeg predsjednika Joea Bidena.

Putin je izjavio i da je ulazak Finske i Švedske u NATO "besmislen korak" te da će Rusija rasporediti trupe i sustave za uništenje na finskoj granici nakon što se Finska pridruži savezu.

"Ovo je apsolutno besmislen korak (za Finsku i Švedsku) sa stajališta osiguranja vlastitih nacionalnih interesa. Tamo (na finskoj granici) nismo imali trupe, sada će biti tamo. Tamo nije bilo sustava za uništavanje, sada će se pojaviti", zaključio je.

Tagovi: PUTIN, RUSIJA, NUKLEARNI RAT
PROČITAJ I OVO
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE