GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Obnova nije moguća preko noći

Plenković: Obnova nije moguća preko noći
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.12.2023 / 11:21
Autor: SEEbiz
PETRINJA - Premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Petrinji, na primopredaji ugovora vlasnicima stanova u četiri nove višestambene zgrade, kako kvalitetna obnova koja će zgrade učiniti otpornijima na nove potrese nije moguća preko noći, te istaknuo da se talijanski grad L'Acquila obnavljao 14 godina.

- Koncept visokih protupotresnih, suvremenih standarda konstrukcijskih obnova jest nešto sporiji i skuplji, ali je dugoročno sigurniji i isplativiji, rekao je Plenković u Petrinji, gdje boravi u povodu treće godišnjice razornog potresa od 6,2 prema Richteru, koji je na današnji dan u 12,19 sati pogodio Petrinju i okolicu, odnio sedam života i nanio golemu štetu.

Potres koji je pogodio Banovinu 2020. godine bio je jedan o najvećih koji je pogodio Hrvatsku u zadnjih 100 godina, a šteta iznosi oko 5,5 milijardi eura, stoga nije bilo moguće očekivati da će ''sve biti munjevito gotovo', rekao je predsjednik Vlade.

- L'Acquila koja je po broju stanovnika kao cijela Banovina trajala je 14 godina, a Italija je zemlja članica G7, malo su ekonomski snažniji i veći od nas. Ako hoćemo sigurno, po propisu i dugoročno dobro, to ne može preko noći, rekao je Plenković podsjetivši na potres koji je 2009.godine pogodio grad u južnoj Italiji.

Vlada je, kazao je, osigurala novac za izgradnju 20 višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije, od čega 8 u Petrinji, 7 u Glini te još 5 u Gvozdu, Dvoru i Topusko. Najavio je izgradnju još 36 višestambenih zgrada, od toga 20 u Sisku.

- Sve te zgrade bit će financirane sredstvima državnog proračuna. Kombiniramo europska sredstva, nacionalna sredstva, Fond solidarnosti, Nacionalni plan oporavka i otpornosti, Program za konkurentnost i koheziju te druge međunarodne izvore financiranja kako bi smo angažirali još 3,3 milijarde eura za proces obnove Banovine i Zagreba, poručio je premijer.

Tagovi: PLENKOVIĆ, OBNOVA, PETRINJA, SISAK, BANOVINA
PROČITAJ I OVO
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE