GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Korupcija manji problem nego bi se to dalo zaključiti iz medija

Plenković: Korupcija manji problem nego bi se to dalo zaključiti iz medija
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2023 / 17:20
Autor: SEEbiz
SLAVONSKI BROD - Zaustavljen je rast inflacije, a potvrda rejtinga koji je u petak dala Agencija Fitch daje dobar dubinski pregled situacije u Hrvatskoj, poručio je u ponedjeljak na svečanoj sjednici Skupštine Brodsko-posavske županije predsjednik vlade Andrej Plenković.

Agencija Fitch potvrdila je u petak rejting Hrvatske ‘BBB+’ i stabilne izglede, procijenivši da bi hrvatsko gospodarstvo trebalo sačuvati otpornost na vanjske šokove zahvaljujući poboljšanim fiskalnim i vanjskim pozicijama i uspješnom usvajanju eura.

“Potvrda investicijskog rejtinga koji nam je dala agencija Fitch je dobra snimka stanja i kako nas vide oni koji nas važu ‘apotekarskom vagom’. Poslali su nam nekoliko poruka – da imamo dugu tradiciju političke stabilnosti i kvalitetnog funkcioniranja institucija. Između ostalog kažu da je korupcija manji problem nego bi se to dalo zaključiti iz novinskih izvješća”, istaknuo je premijer Andrej Plenković u Slavonskom Brodu na svečanoj sjednici u povodu Dana Brodsko-posavske županije.

“Vidi se da imamo tih problema i da ih rješavamo”, istaknuo je premijer.

Rejting agencija Fitch je zabilježila da se Hrvatska drži strateškog smjera, članstvom u eurozoni, europskom stabilizacijskom mehanizmu i smanjenju javnog duga, dodao je.

“Prošle godine imali smo 78 posto javnog duga u BDP-u, sad smo već na 68,4 posto. Spriječili smo rast inflacije, ona je sada u smjeru krivulje prema dolje i spušta se prema 6,5 posto. I ova Agencija, kao i sva akreditirana izvješća sada govore da će ekonomski rast biti veći nego je predvidjela hrvatska Vlada”, rekao je Plenković dodajući da je Vlada RH predvidjela rast gospodarstva od 0,7 posto.

Premijer Plenković ističe da ove rezultate treba promatrati u kontekstu globalnog usporavanja gospodarstva.

Govoreći o suradnji Vlade i Brodsko-posavske županije Plenković je posebno naglasio državna ulaganja u prometnu infrastrukturu, kroz projekte izgradnje Luke Brod i dvaju novih mostova na rijeci Savi.

Predsjednik Vlade posebno je naglasio i ulaganja u poljoprivredu, zdravstvo i obrazovanje.

Sve je to moguće zbog čvrste povezanosti Hrvatske s Europskom unijom. Nova ekonomska perspektiva daje i dodatne mogućnosti za ulaganje, poručio je Plenković. Ovo je idealan trenutak, naglasio je, za hvatanje koraka s drugim zemljama Europske unije koje su postale članice prije Hrvatske.

Tagovi: Andrej Plenković, Fitch Ratings, korupcija,
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli, tehnološki sektor na meti kupaca
RAST
Wall Street: Indeksi porasli, tehnološki sektor na meti kupaca
NEW YORK - Američki su indeksi ojačali u četvrtak jer su ulagači očekivali više korporativnih zarada i ključno izvješće o radu koje se očekuje kasnije tijekom tjedna.
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
NEVRIJEME
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
SLAVONSKI BROD - Županijski centar 112 Slavonski Brod izvijestio je kako je u popodnevnim satima područje Slavonskog Broda zahvatilo nevrijeme praćeno jakom kišom i tučom.
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
POTEZI
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
ZAGREB - Mislav Kolakušić se oglasio na Facebooku i u podužoj objavi obznanio da podnosi ostavku u Saboru te da će tamo umjesto njega stranački kolega Dražan Dizdar.
Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu
PORUKE
Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu
PARIZ - Francuski predsjednik Emmanuel Macron nije promijenio mišljenje o potencijalnom raspoređivanju zapadnih trupa u Ukrajini. U razgovoru za The Economist potvrdio je da i dalje ostaje pri svojim riječima o mogućnosti raspoređivanja savezničkih trupa u Ukrajini.
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
TEORIJA
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
ČAKOVEC - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec, a tom prilikom dao je izjavu za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE