GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu

Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2024 / 16:35
Autor: SEEbiz
PARIZ - Francuski predsjednik Emmanuel Macron nije promijenio mišljenje o potencijalnom raspoređivanju zapadnih trupa u Ukrajini. U razgovoru za The Economist potvrdio je da i dalje ostaje pri svojim riječima o mogućnosti raspoređivanja savezničkih trupa u Ukrajini.

"Ne isključujem ništa jer se suočavamo s nekim tko ništa ne isključuje. Bez sumnje smo previše oklijevali definirajući granice našeg djelovanja prema nekome tko ih više nema i tko je agresor", poručio je Macron.

Inzistira na tome da je uskraćivanje potpunog razumijevanja protivniku o tome koje akcije se mogu, a koje se ne bi trebale očekivati, također sredstvo odvraćanja.

"Inače slabimo sami sebe, što je okvir unutar kojeg smo do sada djelovali. Dapače, mnoge su zemlje u tjednima koji su uslijedili rekle da razumiju naš pristup, da se slažu s našim stavom i da je taj stav dobra stvar", naglasio je.

Podsjetio je da je francuska vojska nedavno intervenirala u Africi u borbi protiv terorizma na zahtjev drugih suverenih država.

"Ako bi se Rusi probili kroz prve crte bojišnice, da postoji ukrajinski zahtjev - što trenutno nije slučaj - mi bismo si legitimno morali postaviti ovo pitanje. Tako da mislim da bi a priori isključivanje te opcije značilo da nismo naučili lekcije iz protekle dvije godine", napomenuo je.

Smatra da je agresivna reakcija Moskve pokazala da su njegove riječi postigle željeni učinak. "Imam jasan strateški cilj: Rusija ne smije pobijediti u Ukrajini. Ako Rusija pobijedi u Ukrajini, neće biti sigurnosti u Europi. Tko se može pretvarati da će se Rusija tu zaustaviti? Kakva će sigurnost biti za druge susjedne zemlje, Moldaviju, Rumunjsku, Poljsku, Litvu i druge?" zapitao se.

"Dakle, da, ne smijemo ništa isključiti jer je naš cilj da Rusija nikada ne pobijedi u Ukrajini", poručio je. Macron je nedavno upozorio da bi se Europa "mogla raspasti", a sad je objasnio kako je mislio na niz prijetnji, počevši od izravnih vojnih prijetnji.

Tagovi: MACRN, RUSIJA, UKRAJINA, FRANCUSKA
PROČITAJ I OVO
Orban: Fico je između života i smrti
KRITIČNO
Orban: Fico je između života i smrti
BUDIMPEŠTA - Slovački premijer Robert Fico je između života i smrti dva dana nakon atentata koji je šokirao Europu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za javni radio.
Ovo je popis svih ministara i sedam potpredsjednika Vlade
NOVA VLADA
Ovo je popis svih ministara i sedam potpredsjednika Vlade
ZAGREB - Mandatar i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak navečer dostavio je Hrvatskom saboru popis ministara i program nove Vlade o kojima će u petak raspravljati i glasati saborski zastupnici.
Marihuana u SAD-u klasificirana kao manje opasna droga
KLASIFIKACIJA
Marihuana u SAD-u klasificirana kao manje opasna droga
WASHINGTON - Američka vlada odlučila je u četvrtak kategorizirati marihuanu kao manje opasnu drogu, što znači da ljudi koji koriste ili posjeduju tu supstancu vjerojatno ubuduće neće ići u zatvor
Mario Radić objasnio zašto neće biti dio Vlade
OBJAŠNJENJE
Mario Radić objasnio zašto neće biti dio Vlade
ZAGREB - "Promet PPD-a pada jer će, kako sam ja čuo iz određenih krugova, Vujnovac jedan dio poslovanja preseliti iz Hrvatske u Švicarsku."
HDZ i Domovinski pokret potpisali koalicijski Sporazum
SPORAZUM
HDZ i Domovinski pokret potpisali koalicijski Sporazum
ZAGREB - Predsjednik HDZ-a, aktualni premijer i mandatar za sastavljanje nove Vlade Andrej Plenković i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava potpisali su u četvrtak, mjesec dana od izbora, u Saboru koalicijski Sporazum koji definira suradnju između ove dvije stranke u budućoj vlasti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE