GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Netanyahu: Svaki hamasovac je mrtav čovjek

Netanyahu: Svaki hamasovac je mrtav čovjek
RATNA RETORIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2023 / 07:34
Autor: SEEbiz
TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je svaki član Hamasa "mrtav čovjek" nakon prvog sastanka vlade nacionalnog jedinstva oformljene jučer, prenosi BBC. Premijer Netanyahu pristao je formirati ratnu vladu s bivšim ministrom obrane i čelnikom centrističke oporbene stranke Bennyjem Gantzom.

Oni su se dogovorili da ostave po strani nesuglasice i političko rivalstvo. Benny Ganz rekao je da je sada "vrijeme za rat" i poručio izraelskim građanima da je novoformirana vlada "ujedinjena" i spremna "izbrisati" Hamas s lica zemlje.

Glavni oporbeni čelnik Yair Lapid još se nije priključio ratnoj vladi, ali Netanyahu i Gantz rekli su u zajedničkom priopćenju da je za njega rezervirano mjesto. Američki predsjednik Joe Biden kazao je jučer da je razgovarao s Netanyahuom i da mu je jasno poručio da Izrael mora djelovati prema "ratnim pravilima".

Broj mrtvih u napadima Hamasa na Izrael koji je počeo u subotu dosegao je 1200, a u najnovijem izvješću u noći na četvrtak ministarstvo zdravstva u Gazi govori o isto toliko mrtvih Palestinaca u izraelskom odgovoru. Biden je kazao da razumije bijes i frustraciju naroda u Izraelu, ali je zatražio od te zemlje da se pridržava Ženevskih konvencija.

Upozorio je Iran - koji je pozdravio Hamasov napad - da "bude oprezan". Američki državni tajnik Antony Blinken na putu je za Izrael i stići će tamo u četvrtak kako bi pokazao "čvrstu podršku" Izraelu.

Izraelska vojska priopćila je danas da izvodi "napad velikih razmjera" na ciljeve koji pripadaju Hamasu u Pojasu Gaze. Nije dao više detalja o operaciji.

Izraelski zrakoplovi danima su bombardirali Pojas Gaze u znak osvete za smrtonosne napade koje je izvršila militantna skupina Hamas. Tijekom napada, borci Hamasa upali su u Izrael i ubijali te otimali civile po gradovima i selima, ubivši 1200 ljudi.

Očevici su danas izvijestili da su izraelski zrakoplovi snažno bombardirali Gazu, dok su vlasti u Gazi također izvijestile o zračnom napadu na izbjeglički kamp Jabalia u sjevernom dijelu Gaze.

U najnovijem izvješću za medije, glasnogovornik Izraelske vojske (IDF) Jonathan Conricus rekao je da vojska "može s relativnom pouzdanošću reći" da su militanti Hamasa koji su u subotu napali kibuc Be'eri odrubili glave djeci.

Glasnogovornik Benjamina Netanyahua i najmanje jedan pripadnik IDF-a ponovili su izvješća o bebama i drugim civilima kojima Hamas odrubljuje glave, no ta su izvješća do sada bila povezana s napadima u drugom kibucu, Kfar Aza. Tvrdnje je ponovio američki predsjednik Joe Biden u obraćanju čelnicima židovske zajednice u srijedu, ali u komentarima koje je kasnije prenio Washington Post, glasnogovornik Bijele kuće pojasnio je da ni američki dužnosnici ni Biden nisu vidjeli fotografije ni potvrdili takve izvještaje nezavisno i da je Biden “temeljio svoje komentare o navodnim zločinima na tvrdnjama Netanyahuova glasnogovornika”.

“Nikad nisam mislio da ću vidjeti i imati potvrđene slike terorista koji odrubljuju glave djeci”, rekao je Biden. Tvrdnje o odrubljivanju glava također su objavljene u izraelskim i međunarodnim medijima, ali Guardian ih nije neovisno potvrdio. Jučer je Yossi Landau, jedan od čelnika Zake, izraelske dobrovoljne civilne organizacije za hitne slučajeve, navodno rekao za CBS vijesti da je vidio djecu i bebe kojima su odrubljene glave. Lokaciju nije naveo.

Donoseći novosti o vojnoj situaciji rano jutros, glasnogovornik IDF-a Conricus, koji je govorio o kibucu Be'eri, rekao je: "Od 1000 Izraelaca koji su živjeli u ovoj prekrasnoj zajednici, 100 ih je ubijeno. Danas su vreće za tijela, mnoge vreće za tijela, poslane iz tog kibuca, uključujući i one djece, uključujući i one beba. Dobili smo vrlo, vrlo uznemirujuće izvještaje koji su dolazili s terena da postoje bebe kojima su odrubljene glave. I priznajem da nam je trebalo neko vrijeme da stvarno shvatimo i provjerimo to izvješće i bilo je teško vjerovati da je čak i Hamas mogao izvesti takav barbarski čin. Ali nakon što su se javili očevici i nakon što je viši dužnosnik organizacije Zaka istupio u emisiji na vijestima CBS-a i rekao 'da, vidio sam tijela obezglavljenih beba', mislim da sada možemo s relativnom pouzdanošću reći da je ovo nažalost ono što se dogodilo u Be'eri. To je ono što je Hamas učinio izraelskim građanima.”

Hamas pak tvrdi da nije odrubljivao glave bebama.

Tagovi: Benjamin Netanyahu, Izrael, Hamas
PROČITAJ I OVO
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE