GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović pozvao Plenkovića da nastave razgovore o veleposlanicima

Milanović pozvao Plenkovića da nastave razgovore o veleposlanicima
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2023 / 17:45
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović pozvao je premijera Andreja Plenkovića da već idućeg tjedna nastave razgovore o imenovanju veleposlanika, priopćio je u petak Pantovčak, dan nakon što je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao da je vladin prijedlog na predsjednikovom stolu.

Predsjednik i vlada, koji suodlučuju o imenovanju veleposlanika, međusobno se optužuju što su već duže vremena upražnjena neka veleposlanička mjesta, uključujući u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Vatikanu.

Milanović se u petak sastao s veleposlanicima, generalnim konzulima, konzulima i vojnim izaslanicima koji sudjeluju na redovitoj godišnjoj konferenciji hrvatskih diplomata u Zagrebu.

Iako o tome na sastanku nije bilo riječi, Milanović je u priopćenju ponovio poziv Plenkoviću da se dogovore o imenovanju diplomatskih predstavnika.

Razgovor s premijerom ili razgovor predstavnika Pantovčaka i Banskih dvora jedini je način da se dogovore potrebna imenovanja u hrvatskim diplomatskim predstavništvima, rekao je Milanović.

Od početka 2020. do danas, predsjednik je donio jedino odluku o postavljanju Hidajeta Biščevića za hrvatskog veleposlanika u Beogradu i to na Plenkovićev prijedlog.

“Spomenuto imenovanje, kao i nedavni dogovor o imenovanjima vojnih zapovjednika, pokazuju kako se imenovanja mogu dogovoriti ukoliko postoji obostrana volja i spremnost za rješavanje problema. Ured Predsjednika Republike spreman je nastaviti razgovore već idućega tjedna”, navodi se u priopćenju.

Upitan o mogućnosti postizanja dogovora s Pantovčakom o imenovanju veleposlanika, Grlić Radman je u četvrtak odgovorio novinarima kako je “hrvatska vlada dala svoj prijedlog” koji je “na predsjednikovu stolu”.

Milanović je diplomatima na sastanku prenio svoje vanjskopolitičke stavove, s naglaskom na odnose sa susjednim zemljama.

“Hrvatska bi trebala imati veći utjecaj na poboljšanje situacije u regiji jugoistočne Europe u kojoj se situacija u proteklih godinu dana nije promijenila na bolje”, rekao je predsjednik.

Posebno je istaknuo važnost uspostave stabilnosti u susjednoj Bosni i Hercegovini, naglasio odlične odnose koje Hrvatska zadnjih godina ima sa Slovenijom te je konstatirao kako suradnja sa Srbijom i dalje ide teško, navodi se u priopćenju.

Tagovi: Zoran Milanović, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE