GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović: O datumu izbora u najkraćem roku nakon raspuštanja Sabora

Milanović: O datumu izbora u najkraćem roku nakon raspuštanja Sabora
PREDSJEDNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2024 / 18:33
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je danas novinarima, nakon što je premijer Andrej Plenković objavio da će Sabor biti raspušten 14. ožujka, da će u najkraćem roku nakon raspuštanja obavijestiti javnost o datumu parlamentarnih izbora i da se oko toga neće konzultirati s političkim strankama.

Predsjednik Republike nakon raspuštanja u roku od najmanje 30, a najviše 60 dana mora raspisati izbore. Milanović datum danas nije otkrio.

- Kad se raspusti Sabor, u najkraćem roku ću obavijestiti javnost, hrvatske građane što sam odlučio, rekao je Milanović odgovarajući na pitanja novinara u Požegi, kamo je došao na svečanu prisegu 41. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

Novinari su ga pitali hoće li se konzultirati s političkim strankama.

- Bojim se da ne, rekao je.

- Odgovornost je na meni. Ne mogu sa svima razgovarati, s HDZ-om ne mogu uopće razgovarati. Ne znam onda koliko ima smisla da razgovaram i s drugima. Mislim, HDZ ne želi razgovarati, tako da... Njihov izbor, dodao je Milanović.

Milanović je komentirao i imenovanje novog ravnatelja SOA-e. Danielu Markiću mandat istječe 7. svibnja. Predsjednik je rekao da se ravnatelja SOA-e imenuje dogovorom koji nije javan.

- I nikakav Medved, vuk ili lisica nema što govoriti u ime Vlade jer Vlada nije predlagatelj. I kad Medved, prije njega AP, kaže da je Vladin prijedlog bilo tko, onda krši zakon, rekao je Milanović, referirajući se na potpredsjednika Vlade Tomu Medveda i premijera Plenkovića.

- Dakle, prema zakonu Vlada nije predlagatelj. Predlagatelj može biti Plenković ili ja. Ali to nitko ne mora znati. To je jedini način da se sačuva dostojanstvo službe i, ako hoćete - to bi nam trebalo biti na prvom mjestu - dostojanstvo tog čovjeka, koji je osam godina radio za državu, kojeg se sad kao vreću krumpira tu premeće, rekao je Milanović.

Istaknuo je da je prije dva dana pokušao stupiti u kontakt s, kako je rekao, "gospodinom AP-om, ali to ne ide, ne želi se razgovarati", dodavši da već godinama traje opstrukcija nacionalne sigurnosti.

Ustavne funkcije se ne izvršavaju, ne sastaju se nacionalna tijela za koordinaciju i donošenje ključnih odluka, kaže predsjednik dodajući da je tako zato jer si je netko umislio da to može.

Smatra da se to pitanje mora riješiti razgovorom, pogotovo u jeku nasilnog imenovanje Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom.

- Dogodio se jedan propust u SOA-i, koji nisam nazvao nezakonitošću i nisam tražio nadzor zakonitosti rada, ali nije moguće i neće biti moguće da se tako važne informacije kakve SOA operativno ima, ne daju na uvid AP-u i da se onda on time pokriva i kaže da nije znao, komentirao je.

Ustvrdio je da su SOA i njezine nesavršene procedure odgovorne jer AP to nije znao prije.

- Sad ćemo osigurati da se to zna prije pa da nemaš niz obrambenih fortifikacija od istine. To želim promijeniti, kaže Milanović dodajući da SOA prema zakonu ima ravnatelja i zamjenika, a zamjenik nije imenovan jer, kako kaže, to HDZ-u ne odgovara.

To su hrvatski zakoni, umjesto toga licitira se na pijaci tko je Vladin kandidat. Vlada za to ima ovlasti kao i ja u izboru novog pape, rekao je predsjednik, dodavši da je to vrlo nekorektno prema sadašnjem ravnatelju Danielu Markiću.

Milanović smatra da kad je netko osam pa 12 godina na čelu nečega što je represivni aparat, to je tema za poseban razgovor, jer se događa bez izbora.

- Ja sam s tim čovjekom korektno surađivao, ali želim čuti argumente. Ne preko razglasa u vojarni, kaže Milanović koji ističe da ne može prijeći preko propusta koji su se dogodili u farsi Turudić.

Interes da se problem stvarno riješi je vrlo upitan, komentirao je, dodajući da "AP iz Bukurešta prijeti i obećava Polifemovu glavu dok u zemlji imamo situaciju".

Osvrćući se na to što Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa danas nije kaznilo glasnogovornika Vlade Marka Milića, rekao je da su Željko Sabo i neki drugi završili iza rešetaka zbog iste stvari.

Ovo je put prema dolje, za cijelo društvo i zemlju, kaže.

Vezano za obvezni vojni rok, Milanović smatra da će biti teško jer imamo ustavnu odredbu o prizivu savjesti i ukinuli smo obvezni vojni rok u trenutku kad je broj onih koji su se pozivali na to prešao 80%.

- Neću reći da sam protiv. Ova vrsta osposobljavanja, osam tjedana dragovoljno je super, ali to je samo 120 ljudi ovaj put za cijelu Hrvatsku, kaže.

Tagovi: milanović, plenković, izbori, markić, milić, soa
PROČITAJ I OVO
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE