GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović kaže da je Izrael reagirao vrlo drsko i bezobrazno na njegov komentar

Milanović kaže da je Izrael reagirao vrlo drsko i bezobrazno na njegov komentar
PREDSJEDNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2023 / 15:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je u srijedu kako je dio izraelske administracije vrlo drsko i bezobrazno reagirao na njegovu raniju izjavu da je Izrael izgubio njegove simpatije zbog načina odgovora na napad Hamasa.

“Ja sam, kad je Palestina u pitanju, za jedan objektivan i uravnotežen pristup. Rekao sam ono što sam rekao prije pet dana, a na to je dio izraelske administracije vrlo drsko i bezobrazno reagirao”, poručio je Zoran Milanović u Tirani na konferenciji za medije nakon sastanka s albanskim kolegom Bajramom Begajom.

“Razumijem ih, nisu u lakoj situaciji, ali pravila su ista za sve”, dodao je.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Lior Haiat priopćio je ranije kako je Milanovićeva izjava nečuvena te se negativno ističe nasuprot jasnih poruka podrške međunarodnih čelnika koje izražavaju suosjećanje s izraelskim narodom nakon stravičnih scena barbarskog terorističkog napada Hamasa koje su objavljene diljem svijeta.

Milanović je naglasio kako je nakon njega to reklo još 20 ljudi, a prije njega irski premijer. “To ja, koji sam sve ove godine šutio i šutnjom u stvari odobravao sve ono što je Izrael radio, ne da imam pravo reći, nego imam obvezu reći”, istaknuo je Milanović.

Hrvatski je predsjednik kazao i da palestinski narod ima pravo na vlastitu državu “što je odavno trebalo biti poštovano pa ne bi bilo velikog dijela ovih nesreća i užasa koje gledamo”.

Ponovno je kritizirao postavljanje izraelske zastave na zgradu hrvatskog ministarstva vanjskih poslova. “To je bilo nepotrebno, to hrvatski građani ne odobravaju i to u ogromnoj većini”, kazao je.

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) je, nakon što je radikalni islamist ubio dvoje Šveđana u Bruxellesu podignula budnost protiv terorizma, a Milanović kaže kako je to dobro, “u skladu s onom opreza nikad dosta, ali normalan život ne smijemo zakočiti bez valjanog razloga”.

Napomenuo je kako je spomenuti teroristički napad u Bruxellesu, po trenutnim informacijama, izvršio pripadnik Islamske države. “Moramo biti svjesni da nije svaki događaj ovakve vrste povezan s Palestinom. ISIL nije nikada palestinsko pitanje isticao kao važno pitanje za njih, njih zanima Islamska država”, kazao je Milanović.

“Svi koji ne mlate i ne ubijaju žene su za njih heretici pa tako i Palestinci“, dodao je, istaknuvši kako su i cilj i metode te organizacije potpuno neprihvatljivi. S druge strane “ono za što se navodno zalažu borci za palestinsku slobodu je prihvatljivo, metode nisu”.

“Osuđivao sam ih i osuđivat ću ih. Isto tako tražim da pravila budu ista za sve i da se primjenjuju dosljedno, a ne da predsjednici nekih država kao što je Kosovo prekinu mandat i odu u nekakav poluzatvor u Haag, da hrvatski generali vise po Haagu godinama. A što je s drugima”, pitao je Milanović.

Milanović je u srijedu započeo svoj dvodnevni posjet Albaniji na poziv albanskog predsjednika Bajrama Begaja. Govoreći o europskoj perspektivi Albanije kazao je kako Albanija stalno napreduje posljednjih dvadesetak godine u svakom pogledu. Usprkos tome, napredak nije praćen odgovarajućim institucionalnim reakcijama i odgovorima EU-a.

Dodao je kako je apsurdno da je Albanija zajedno s Hrvatskom ušla u NATO 2009., a nije puno napredovala na svom europskom putu.

Begaj je naglasio kako je Hrvatska jedan od modela koji Albanija treba slijediti na putu prema EU-u.

Albanski je predsjednik kazao i da će Albanija podržati Hrvatsku za nestalnu članicu u Vijeću sigurnosti od 2030. do 2031., kao što je i Hrvatska podržala Albaniju za razdoblje od 2022. do 2023.

Oba predsjednika referirala su se na napad srpskog paravojnog odreda na kosovsku policiju u Banjskoj na sjeveru Kosova.

“Nakon terorističkog napada Hamasa postaje neophodnije da EU i NATO snažno obeshrabruju takve postupke”, kazao je Begaj, istaknuvši da nakon terorističkog napada u Banjskoj na kosovsku policiju„stvari više nisu iste.

Milanović je ponovio kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još nije dao odgovore u vezi s tim napadom, iako postoje dokazi o tome da su napadači obučavani na vojnom poligonu u Srbiji.

Međutim, naglasio je kako ne podržava sankcije Srbiji jer one “ne donose nikad ništa” i pomažu vlasti, kao što su se sankcije Rusiji pokazale kao “fijasko i šteta za nas”.

Tagovi: Zoran milanović, Iztrael, Kosovo, Albanija, Srbija, Hamas
PROČITAJ I OVO
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE