GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Litavci prikupili novac da kupe dron za Ukrajinu

Litavci prikupili novac da kupe dron za Ukrajinu
POHVALNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2022 / 11:05
Autor: SEEbiz / H
VILNIUS - Stotine Litavaca udružile su se kako bi se Ukrajini kupila napredna vojna bespilotna letjelica u njezinu ratu protiv Rusije, u znak solidarnosti sa susjednom državom koja je bila pod vlašću Moskve.

Potrebnih pet milijuna eura prikupljeno je u samo tri i pol dana, većinom u malim svotama, da se financira kupnja vojnog drona Bayraktar TB2, prema Laisves TV, litavskoj internetskoj mreži koja je inicijativu pokrenula.

"Prije nego što je rat počeo, nitko od nas nije mislio da ćemo kupovati oružje. Ali sada je to normalno. Nešto se mora učiniti da svijet postane bolji", rekla je Agne Belickaite (32) koja je poslala 100 eura čim je prikupljanje počelo u srijedu.

"Već neko vrijeme doniram za kupnju oružja za Ukrajinu. I radit ću to do pobjede", rekla je za Reuters dodajući da je djelomice motivirana i zbog straha da bi Rusija mogla napasti Litvu.

Proteklih godina dron se pokazao učinkovit protiv ruskih snaga i njihovih saveznika u ratovima u Siriji i Libiji, a njegovu je kupnju organiziralo litavsko ministarstvo obrane, koje je Reutersu reklo da planira potpisati pismo namjere da kupi letjelicu od Turske sljedeći tjedan.

"Novo, neočekivano prikupljanje novca ponovno je motiviralo ljude. Treći je mjesec invazije ...važno je izbjeći da se naviknemo na to", rekla je litavska premijerka Ingrida Simonyte za Laisves TV.

Ukrajina je proteklih godina kupila više od 20 naoružanih bespilotnih letjelica Bayraktar TB20 od turske tvrtke Baykar i 27. siječnja naručila je još 16. Isporučeni su početkom ožujka.

"Ovo je prvi put u povijesti da obični ljudi prikupljaju novac kako bi kupili nešto poput Bayraktara. To je bez presedana, to je nevjerojatno", rekao je ukrajinski veleposlanik u Litvi Bešta Petro za Laisves TV.

Većina teškog naoružanja koje su države NATO-a dosad slale Ukrajini je oružje iz sovjetskog doba koje se nalazi u zalihama istočnoeuropskih država članica NATO saveza, no neke su odnedavno počele isporučivati haubice proizvedene na zapadu.

"Dok vlade najvećih država na svijetu raspravljaju u beskonačnost, litavsko društvo jednostavno se povezalo", rekla je Belickaite.

Tagovi: rat u Ukrajini, Litva, Bayraktar TB2, Ingrida Simonyte
PROČITAJ I OVO
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE