" /> "> Liječnička komora odaslala apel u vezi tragično preminule liječnice iz Čakovca | SEEbiz.eu

Liječnička komora odaslala apel u vezi tragično preminule liječnice iz Čakovca

Liječnička komora odaslala apel u vezi tragično preminule liječnice iz Čakovca
APEL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2024 / 13:35
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Iz Hrvatske liječničke komore pozvali su u četvrtak na etičko izvještavanje o suicidu te solidarnost i toleranciju u društvu nakon smrti mlade liječnice, a osvrnuli su se i na probleme u zdravstvu upozorivši da je "neučinkovitost sustava izvor nezadovoljstva i liječnika i pacijenata".

Mlada liječnica iz čakovečke bolnice nedavno je pronađena mrtva u svom stanu u Zagrebu dan nakon što je na Facebooku objavljena gruba kritika na njezin rad te popratni uvredljivi komentari.

HLK je izrazila sućut njezinoj obitelji, kolegama i prijateljima te je u priopćenju upozorila da je liječnička profesija izuzetno rizična za mentalno zdravlje, da su liječnici izloženi visokim razinama stresa i sindromu sagorijevanja te da su na poslu nerijetko izloženi verbalnom ili čak fizičkom nasilju, ali i napadima i uvredama na društvenim mrežama.

“Postoje službeni kanali kroz koje se može prijaviti nezadovoljstvo pruženom zdravstvenom zaštitom. HLK apelira na građane da u javnosti i na društvenim mrežama o radu liječnika govore onako kako bi htjeli da se govori o njihovom radu”, istaknuli su iz Komore.

Pri tome su podsjetili da pozivi i poticanje na nasilje, te govor mržnje na društvenim mrežama predstavljaju kazneno djelo.

Također, HLK je urednike i novinare pozvala da se pri izvještavanju o samoubojstvima pridržavaju smjernica Svjetske zdravstvene organizacije, upozorivši da znanstvena istraživanja potvrđuju da neetično medijsko izvještavanje o samoubojstvima može imati negativan utjecaj te potaknuti nova samoubojstva.

Stoga će HLK uputiti poziv Hrvatskom novinarskom društvu da zajedno pokrenu aktivnosti koje će dodatno osvijestiti važnost etičkog izvještavanja u prevenciji samoubojstava.

Govoreći o problemima u hrvatskom zdravstvu, Komora je ocijenila da ono nije učinkovito organizirano, što građani osjećaju kroz smanjenu dostupnost zdravstvene skrbi, a liječnici kroz premorenost, iscrpljenost i ogroman psihički i fizički stres.

“I liječnici i pacijenti žrtve su neučinkovitog javnog zdravstvenog sustava. To je ono na što se svi moramo fokusirati jer upravo ta neučinkovitost sustava je izvor nezadovoljstva i liječnika i pacijenata”, poručili su.

Dodali su da je Komora pokrenula poseban telefon za psihološku podršku i savjetovanje za liječnike te im omogućila i niz digitalnih edukacija o mentalnom zdravlju.

Tagovi: čakovec, liječnici, etika, hlk, beroš, zdravstvo
PROČITAJ I OVO
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE