GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kaos u Gazi, tisuće Palestinaca provalilo u skladišta UN-a: Građanski poredak se ruši

Kaos u Gazi, tisuće Palestinaca provalilo u skladišta UN-a: Građanski poredak se ruši
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2023 / 12:06
Autor: SEEbiz
GAZA - Tisuće stanovnika Gaze provalilo je u skladišta i centre za distribuciju Agencije UN za palestinske izbjeglice (UNRWA) uzimajući brašno i "osnovne stvari za preživljavanje", saopćila je danas ta organizacija.

"Ovo je zabrinjavajući znak da građanski poredak počinje da se ruši nakon tri sedmice rata i čvrste opsade Gaze", rekao je Thomas White, direktor UNRWA poslova u Pojasu Gaze.

Isporuka pomoći Gazi zaustavljena je od kada je Izrael počeo da bombarduje palestinsku enklavu kao odgovor na smrtonosni napad militantne grupe Hamas, koja upravlja ovom enklavom.

Masovno raseljavanje ljudi sa sjevera Pojasa Gaze prema jugu izvršilo je ogroman pritisak na te zajednice, dodatno opterećujući raspadajuće javne usluge. Neke su porodice primale i do 50 rođaka koji su se sklanjali u jedno kućanstvo.

“Zalihe na tržištu su pri kraju, a humanitarna pomoć koja kamionima iz Egipta dolazi u Pojas Gaze je nedovoljna. Potrebe zajednica su goleme, makar samo za osnovnim preživljavanjem, dok je pomoć koju primamo oskudna i nedosljedna”, dodaje se u saopćenju.

Do danas je nešto više od 80 kamiona pomoći prešlo u Gazu u jednoj sedmici. U subotu 28. oktobra nije bilo konvoja zbog prekida komunikacija. UNRWA - glavni akter za prihvat i skladištenje pomoći u Pojasu Gaze - nije bila u mogućnosti komunicirati s različitim stranama kako bi koordinirala prolazak konvoja.

“Trenutni sustav konvoja je usmjeren na neuspjeh. Vrlo malo kamiona, spori procesi, stroge inspekcije, zalihe koje ne odgovaraju zahtjevima UNRWA-e i drugih humanitarnih organizacija, a uglavnom tekuća zabrana goriva, sve su to recepti za neuspješan sistem. Pozivamo na redovitu i stabilnu liniju protoka humanitarnih zaliha u Pojas Gaze kako bismo odgovorili na potrebe, posebno dok napetosti i frustracije rastu”, zaključio je White.

U međuvremenu, timovi UNRWA-e u Gazi izvijestili su da su internetske usluge i veze ponovno uspostavljene. Ponovno će procijeniti situaciju s ciljem nastavka konvoja i distribucije pomoći jutros.

Tagovi: gaza, palestina palestinci, hamas, humanitarna pomoć, ujedinjeni narodi
PROČITAJ I OVO
Reagiranje Igora Ciglara na tekst objavljen na SEEbizu
REAKCIJE
Reagiranje Igora Ciglara na tekst objavljen na SEEbizu
Odvjetničko društvo Mihočević&Bajs d.o.o. u svojstvu punomoćnika g. Igora Ciglara, reagiralo je na tekst objavljen na SEEbizu pod naslovom "Sindikat poljoprivrede otkazuje Kolektivni ugovor za Dukat".
Milanović: Plenković će se baviti Butkovićem za par dana kada mu bude radio o glavi
PREDSJEDNIK
Milanović: Plenković će se baviti Butkovićem za par dana kada mu bude radio o glavi
SLAVONSKI BROD - Predsjednik Zoran Milanović posjetio je Đuro Đaković, a nakon toga se obratio medijima.
Benčić: Ustavni sud ne treba eutanazirati
STAVOVI
Benčić: Ustavni sud ne treba eutanazirati
ZAGREB - Ustavni sud je bitna institucija za zaštitu ustavnih prava građana i ne treba ga eutanazirati, no u njega se ne bi trebali birati isluženi političari, kazala je u petak koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić.
Plenković o Milanovićevoj ostavci: Neka se bavi Milovom
PORUKE
Plenković o Milanovićevoj ostavci: Neka se bavi Milovom
ŠIBENIK - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković danas boravi u dalmatinskim izbornim jedinicama, a u Šibeniku se obratio i medijima.
Operiran Vladimir Šeks
PROBLEMI
Operiran Vladimir Šeks
ZAGREB - Vladimiru Šeksu je na unaprijed dogovorenoj operaciji ugrađen stent nakon što je imao problema sa suženjem krvnih žila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE