GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HZZO čisti liste osiguranika

HZZO čisti liste osiguranika
VIŠAK LJUDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2023 / 13:02
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Zdravstveno osiguranje ima barem 260.000 osiguranika više negoli je stanovnika u Hrvatskoj, a svi koji to pravo ostvaruju iz statusa nezaposlenosti moraju se do kraja lipnja javiti osobno u HZZO i regulirati pravo na osiguranje, piše u nedjelju Jutarnji list.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), lani je bilo 4,148.849 zdravstveno osiguranih, a po popisu stanovništva Hrvatska je 2021. imala samo 3,888.529 stanovnika. Naime, svi oni koji su otišli na rad u neku drugu državu zadržali su zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj temeljem statusa nezaposlenih koji odavno zapravo nemaju. No, u EU nema jedinstvenog registra iz kojeg se može provjeriti radni, zdravstveni i boravišni status građana pa su mnogi koristili tu nedorečenost i pravo na hrvatsko zdravstveno osiguranje, poglavito ako se radilo o potrebi neke skuplje dijagnostike ili liječenja.

Tome je došao kakav-takav kraj izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju koji je na snagu stupio početkom travnja. To znači da se svih 260.000 građana koji to pravo ostvaruju iz statusa nezaposlenosti mora do kraja lipnja javiti osobno u HZZO i regulirati pravo na osiguranje.

Jasno je da se ne radi o 260.000 nezaposlenih jer je prema zadnjem izvješću Zavoda za zapošljavanje u Hrvatskoj bilo manje od 100.000 nezaposlenih. I podaci HZZO-a to potvrđuju jer je primjerice lani u odnosu na 2020. aktivnih osiguranika (zaposlenih) bilo 100.000 više. Uz to, pao je broj umirovljenika samo u jednoj godini za 11.800, no, broj ukupno osiguranih i dalje se povećavao na godišnjoj razini pa je bilo vrijeme da se tome stane na kraj.

Tagovi: Hrvatski zavod za zdravstveno odiguranje, HZZO
PROČITAJ I OVO
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE