GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HURO: Tomašević izazvao kaos, Zagreb nema dodatnih 500 mjesta u vrtićima

HURO: Tomašević izazvao kaos, Zagreb nema dodatnih 500 mjesta u vrtićima
VRTIĆI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2023 / 11:09
Autor: SEEbiz
ZAGRTB - Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) tvrdi kako u vrtićima nema dodatnih 500 mjesta koliko iz Grada Zagreba najavljuju da će još upisati djece, dok gradonačelnika prozivaju za kršenje Državnog pedagoškog standarda i izazivanje kaosa te traže hitno rješenje.

"Nikada toliko zagrebačke djece nije ostalo neupisano i to je problem gradske vlasti, a ne da (p)ostane problem tih obitelji čija je egzistencija ugrožena zbog gradonačelnikove loše odluke uz obećanja gradnje vrtića kroz naredne godine", stoji u priopćenju HURO-a u ponedjeljak.

Tvrde da je gradonačelnik Tomislav Tomašević pribjegao opasnom kršenju Državnog pedagoškog standarda "čime želi prikriti strašne posljedice svojih loših odluka".


Izmjenom Odluke za korisnike mjere roditelj odgojitelj priljev je nekoliko tisuća djece jasličke i vrtićke dobi u sustav vrtića, koji muku muči s neupisanim još od prošle godine, kada je preko tisuću djece ostalo neupisano, dok ih je 2000 (tada "premladi") ove godine ostvarilo uvjet za upis.

Svi oni zatražili su ove godine svoje mjesto u vrtiću, da bi ih od 12.000 zahtjeva oko 40 posto ostalo neupisano, tvrdi HURO, dodajući da se radi o "velikom porazu za aktualnu vlast koja na vidiku nema rješenje za taj socijalni i gospodarski problem".


"Zbog davno najavljene, a neprovedene analize mjere i korisnika uz lažno obećanje nužne kompenzacije vrtićkih mjesta za sve u mjeri s tom potrebom stvoren je kaos", navodi udruga uz napomenu da minimalno 45 posto od 5400 korisnika iz mjere ima potrebe za vrtićima


Tvrde i kako stvarna brojka iznosi 5120 neupisanih, a ne 3180 koliko navode iz Grada te dodaju da Zagreb ima najdužu listu neupisanih u Hrvatskoj, a još uvijek nije osmislio rješenje.


"Uz sve to, brojke koje mi prikupljamo direktno s terena i iz vrtića već sada govore kako prezentacija grada odstupa od stvarnih brojki što znači da je ovaj ogroman problem u javnosti još veći", stoji u priopćenju HURO-a.

Poručuju da "isključivost, totalna nestručnost, neiskustvo i nepostojanje dijaloga sa strane vladajućih u gradu dovode sve građane u nepovoljnu situaciju i potvrđuju kako se grad ne može voditi isključivo čudnim ideološkim vodiljama".

"Ova gradska vlast nije realizirala niti jedan svoj projekt novog vrtića, a samo novom gradnjom i na taj način povećanjem broja mjesta može doći do nužne promjene na bolje", stoji u priopćenju HURO-a.

Najavljuju da je nakon javnog savjetovanja, 13. srpnja na dnevnom redu sjednice zagrebačke Skupštine prijedlog Odluke prema njihovoj inicijativi da se uvede novčana naknada za svako neupisano dijete, a uvjereni su da novca ima kako bi se za narednu pedagošku godinu roditeljima neupisane djece pomoglo.

Iz Grada Zagreba izvijestili su prošli tjedan da su zaprimili 12.260 zahtjeva za upise u vrtiće od kojih njih više od 3000 ne ispunjava uvjete zbog premlade dobi.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec rekla je da je broj zaprimljenih zahtjeva veći gotovo za trećinu, odnosno 28 posto više nego prošle i pretprošle godine.

Tagovi: Hrvatska udruga roditelja odgojitelj, VRTIĆI, Tomislav Tomašević
PROČITAJ I OVO
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE