GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grlić Radman: Nisam namjerno sakrio milijune

Grlić Radman: Nisam namjerno sakrio milijune
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2023 / 20:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministarstvovanjskih i europskih poslova je, nakon otkrića Index Istraga da ministar Gordan Grlić Radman u imovinskoj kartici nije prijavio milijunsku dividendu koju je godinama dobivao od tvrtke Agroproteinka, čiji je suvlasnik i koja četvrtinu prihoda ima od poslovanja s državom, poslalo priopćenje za medije u kojem pokušavaju opravdati ministra.

"Odmah po stupanju na dužnost ministra vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman prenio je udio poslovanja obiteljske tvrtke Agroproteinka na odvjetničko društvo. Od prvog dana to je i vidljivo i transparentno navedeno u imovinskoj kartici", stoji u priopćenju Ministarstva koje vodi Grlić-Radman.

"Kao dužnosnik, nema zakonskih prepreka za isplatu dividende obiteljske tvrtke, koja je stečena jasnim i zakonitim poslovanjem tvrtke", stoji u priopćenju. Treba napomenuti da nitko nije ni tvrdio da ima ikakvih zakonskih prepreka da ministru bude isplaćena dividenda. Ono što je bilo sporno je da ju nije prijavio, a morao je to napraviti.

Ministarstvo dalje u priopćenju tvrdi da "ministar Grlić Radman transparentno ispunjava imovinsku karticu te su podaci o poslovnom udjelu, dionicama ili vrijednosnim papirima, udjelima u društvima osoba te poslovnim subjektima samostalne djelatnosti sukladno tome i navedeni".

"Oni su javno dostupni te nije bilo namjere skrivanja isplata dividende, s obzirom da je jasno naznačen udio ministra u obiteljskoj tvrtki Agroproteinka", stoji u priopćenju Ministarstva. No činjenica da je udio ministra u tvrtki Agroproteinka naveden u imovinskoj kartici ne znači da je prijavljivao i milijunsku dividendu koja mu je godinama isplaćivana. To nije napravio, a morao je.

"Ministar Grlić Radman obratit će se o navedenom slučaju Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa te postupiti sukladno njihovoj odluci i po potrebi nadopuniti imovinsku karticu", stoji u priopćenju Ministarstva. Naravno, ako ministar nije ništa skrivao, kao što se tvrdi u priopćenju, nameće se pitanje zbog čega bi onda nadopunjavao imovinsku karticu.

"Zaključno, ministar Grlić Radman ni na koji način nije uključen u poslovanje tvrtke Agroproteinka. Kada je 2017. sklopljen ugovor o koncesiji s tvrtkom Agroproteinka, ministar Grlić Radman nije obnašao tu dužnost", zaključuje se u priopćenju.

Jasan dokaz da je ministar morao prijaviti dividendu stoji u Pravilima i uputama za popunjavanje i podnošenje obrasca imovinske kartice, konkretno u potkategoriji pod nazivom "Podaci o ostalim prihodima" stoji:
"U ovu rubriku upisuju se i primici koje obveznik ostvaruje s naslova mirovine, bolovanja, naknada plaće za vrijeme komplikacija u trudnoći, rodiljnog i roditeljskog dopusta, isplata bonusa i nagrada koje može isplaćivati drugi poslodavac za obavljanje drugih poslova, nevezanih uz dužnost, otpremnina, naknada temeljem ugovora o djelu, honorara, najamnina i zakupnina, uzdržavanja (alimentacije), dividendi i isplata dobiti članovima društva, naslijeđenog novca i slično", piše.

Nakon što smo mu izložili cijeli slučaj te dostavili poslovne odluke tvrtke o isplati dobiti vlasnicima, kao i dokument o vlasničkoj strukturi prema kojoj je nedvojbeno da ministar ima 20.56% vlasništva tvrtke, Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa je u roku od par sati otvorilo predmet Grlić Radman.

"Povjerenstvo je dana 12. rujna 2023. g. otvorilo predmet u kojem će ispitati okolnosti koje navodite u svojem e-mailu. Sukladno uputama objavljenim na mrežnim stranicama Povjerenstva obveznici Zakona o sprječavanju sukoba interesa (Narodne novine, broj 143/21) su dužni prijaviti dohodak od kapitala", napisali su nam iz Povjerenstva.

Predsjednica Povjerenstva Aleksandra Jozić-Ileković danas je potvrdila da je Povjerenstvo otvorilo predmet protiv ministra vanjskih poslova Gorana Grlića Radmana

“Što se tiče napisa u medijima o stjecanju dobiti od poslovnih odnosa s Ministarstvom poljoprivrede, odnosno isplate dividende tvrtke Agroproteinka ministru, utvrđivat ćemo činjenicu je li ministar u svojoj imovinskoj kartici prijavio isplaćene dividende”, istaknula je Jozić-Ileković.

Šefica Povjerenstva istaknula je kako ih je tvrtka Agroproteinka trebala obavijestiti o poslovanju s Ministarstvom poljoprivrede, ali da to do sada nisu učinili. Kako ne postoji zakonski rok za davanje takve obavijesti, istaknula je da će Povjerenstvo pričekati do kraja tjedna, a ukoliko je ne dobije, obratit će se nadležnom državnom odvjetništvu.

Tagovi: GORDAN gRLIĆ rADMAN, aGROPROTEINKA
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli, tehnološki sektor na meti kupaca
RAST
Wall Street: Indeksi porasli, tehnološki sektor na meti kupaca
NEW YORK - Američki su indeksi ojačali u četvrtak jer su ulagači očekivali više korporativnih zarada i ključno izvješće o radu koje se očekuje kasnije tijekom tjedna.
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
NEVRIJEME
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
SLAVONSKI BROD - Županijski centar 112 Slavonski Brod izvijestio je kako je u popodnevnim satima područje Slavonskog Broda zahvatilo nevrijeme praćeno jakom kišom i tučom.
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
POTEZI
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
ZAGREB - Mislav Kolakušić se oglasio na Facebooku i u podužoj objavi obznanio da podnosi ostavku u Saboru te da će tamo umjesto njega stranački kolega Dražan Dizdar.
Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu
PORUKE
Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu
PARIZ - Francuski predsjednik Emmanuel Macron nije promijenio mišljenje o potencijalnom raspoređivanju zapadnih trupa u Ukrajini. U razgovoru za The Economist potvrdio je da i dalje ostaje pri svojim riječima o mogućnosti raspoređivanja savezničkih trupa u Ukrajini.
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
TEORIJA
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
ČAKOVEC - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec, a tom prilikom dao je izjavu za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE