GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fuchs: Učiteljima i nastavnicima plaće rastu od 216 do 345 eura neto

Fuchs: Učiteljima i nastavnicima plaće rastu od 216 do 345 eura neto
PLAĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2024 / 13:27
Autor: SEEbiz
PETRINJA - Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u Petrinji kako je povećanje plaće učiteljima i nastavnicima od 216 do 345 eura neto korektan iznos, u okviru mogućeg ukupnog državnog povećanja.

"Najveće povećanje jednokratno koje se dogodilo u ovom dijelu obrazovanja i mislim da je u redu; a sad da li je dovoljno, nikad nije dovoljno. Svi bi htjeli sve više i više plaće, što je legitimno i normalno, ali to je nešto što je, mislim, vrlo korektan iznos u okviru mogućeg ukupnog državnog povećanja", izjavio je ministar Fuchs novinarima nakon obilaska novootvorene Prve osnovne škole u Petrinji.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja danas je objavilo izračun koliko učiteljima i nastavnicima prosječno raste neto plaća nakon donošenja uredbe, a riječ je o porastu od 215 do 345 eura, ovisno o zvanju te godinama staža.

Tako bi učitelju bez napredovanja, ovisno o godinama staža, plaća trebala narasti od 216 do 259 eura, učitelju mentoru od 223 do 266 eura, učitelju savjetniku od 252 do 301 euro, a učitelju izvrsnom savjetniku plaća će biti veća od 289 do 345 eura.

Fuchs ističe kako se ne radi o konačnom prijedlogu i da je to ono što je ponuđeno, a radi se o izračunu na osnovu koeficijenta 1.97.

Naglasio je da svatko može napredovati, nema nikakve selekcije unutar Ministarstva; "tkogod to spominjao", dodao je.

Vezano za zahtjeve sindikata o koeficijentu većem od 1,97, ministar znanosti i obrazovanja Fuchs je rekao kako to upravo sad analiziraju svi zajedno i vidjet će je li to moguće.

"Mi se moramo odgovorno ponašati prema državnim financijama. Ne smijemo ući u prekomjerno zaduživanje. Zemlja smo koja je unutar eurozone. Prema tome postoje određena pravila. Ne možete ići u toliki deficit koji bi ugrozio naše fiskalno funkcioniranje, ponašanje i izazvao takav deficit koji ne bi bio prihvatljiv", naglasio je.

Osvrćući se na prosvjed sindikata Preporod i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, rekao je da ne zna zašto bi sjeo s njima za stol i zašto su uopće prosvjedovali "jer upravo taj isti sindikat Preporod ono što je dostavio MZO-u je bio nekakav uradak u kojem se ne spominje niti jedan prijedlog za mijenjanje bilo kojeg koeficijenta".

Komentirao je i da su u tijeku ovih 14 dana kada je uredba stavljena na javno savjetovanje, zaprimili određene vrlo konkretne prijedloge koje pomno prate i analiziraju te da će u onome što budu mogli, izaći u susret.

Tagovi: fuchs, plaće, nastavnici
PROČITAJ I OVO
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE