GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o izborima u Srbiji, traži se istraga

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o izborima u Srbiji, traži se istraga
REZOLUCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2024 / 16:52
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas u Strazburu rezoluciju kojom se poziva na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage neregularnosti na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, sa posebnim akcentom na beogradske izbore.

Za rezoluciju je glasao 461 evroposlanik, protiv su bila 53 poslanika, a 43 su bila uzdržana.

Među onima koji su glasali protiv, bio je i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, napisao je na društvenoj mreži Iks lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Ranije danas, Vladimir Bilčik izjavio je da su brojne neregularnosti obeležile izbore u Srbiji održane 17. decembra 2023. godine.

„Ključno je da srpske institucije istraže i privedu pravdi sve odgovorne za bilo kakve kriminalne aktivnosti tokom izbora. Od iste je važnosti i da Srbija sprovede sve preporuke OEBS-a i misije ODIHR bez odlaganja“, naglasio je Bilčik.

Kako je naveo, Srbija se suočava sa sistemskim problemima zbog čestih vanrednih izbora i konstantnih ciklusa predizborne kampanje.

„Što sprečava zemlju u progresu ka EU. Spremni smo da radimo sa našim srpskim partnerima na njihovim institucionalnim rešenjima, kako bi Srbija mogla da napreduje na svom evropskom putu“, naveo je Bilčik.

U rezoluciji o situaciji u Srbiji posle decembarskih izbora, EP poziva Evropsku komisiju da odmah počne reviziju sredstava datih Vladi Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III) i drugih finansijskih instrumenata i da suspenduje finansiranje ako srpske vlasti nisu spremne da primene ključne preporuke u vezi sa izborima ili ako međunarodna istraga pokaže da su bile direktno umešane u izbornu prevaru.

Evropski parlament ukazuje da određeni navodi, uključujući one o organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou, prevazilaze nalaze iz izveštaja Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i dodaje da podržava brzo slanje ad hok misije za utvrđivanje činjenica u Srbiju, uz učešće EP, navodi se u predlogu koji su usaglasile poslaničke grupe.

Tagovi: Evropski parlament, izbori u Srbiji, Bilčik, Tepić, Grbović
PROČITAJ I OVO
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE