GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobronić: Plenković se postavlja iznad sudaca

Dobronić: Plenković se postavlja iznad sudaca
PRAVOSUĐE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2024 / 09:58
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada Andreja Plenkovića stavlja se u superiornu poziciju prema sudstvu, ponaša se kao poslodavac sucima, a rečenice premijera i ministra su u duhu jedinstva vlasti. To je uređenje koje smo imali do 90-tih i suci to ne mogu prihvatiti, kazao je predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić za Jutarnji list.

U razgovoru za subotnje izdanje, nakon najave novog sudačkog štrajka, Dobronić ističe da pitanje indeksacije sudačkih plaća nije sindikalno pregovaranje, kako to Vlada predstavlja u javnosti, već pretpostavka za neovisnost sudaca.

Čak je i Franjo Tuđman, kaže, bolje shvaćao i respektirao neovisnost sudstva nego što to čini premijer Plenković.

Premijer, kaže Dobronić, ne želi ni razgovarati s predsjednikom Vrhovnog suda, a Vlada se oglušuje i na pozive da se riješe sistemski problemi zbog kojih izvršna vlast zatrpava sudstvo desecima tisuća predmeta, a istovremeno donosi zakone kojima se država izravno upliće u suđenja.

Iz izjava premijera Plenkovića o plaćama sudaca proizlazi da je suce izjednačio sa svim ostalim državnim službenicima i namještenicima, kaže Dobronić.

“Zahtjeve Udruge hrvatskih sudaca tumači kao legitimno pravo sudaca da žele veću plaću kao i svi ostali službenici i namještenici. U tome kontekstu sebe i Vladu stavlja u ulogu poslodavca sucima. Sve to još stavlja u politički kontekst govoreći kako je njegova, HDZ-ova vlada podigla plaće za razliku od SDP-ove koja ih je dva puta smanjivala, a on se ne sjeća da je tada bilo bijelog štrajka”.


Sve to, dodaje Dobronić, stavlja u neki politički kontekst za koji nema nikakve podloge. “Međutim, ni tu premijer ne staje, nego govori kako je velikodušno spreman sucima dati materijalna prava koja danas nemaju, a smatra da bi ih trebali imati. Dakle, ispada kako je odlučno to što premijer osobno smatra da suci trebaju imati materijalna prava, a do sada nije ni znao da ih nemaju”.

Dobronić ističe kako premijer zaboravlja da suci već odavno imaju posebni Zakon o plaćama sudaca, a govori kao da toga zakona nema.

“A to nije pitanje jednoga zakona, nego ustavnog položaja sudaca. Vidljivo je da premijeru, ali ni javnosti, nije jasno da je sudačka profesija jedina kod koje plaća nije samo pitanje tržišnog odnosa, ponude i potražnje ili kolektivnog pregovaranja. Kod suca je plaća jamac njegove formalne i stvarne materijalne neovisnosti, i mogli bismo reći da ona mora biti visoka kako bi jamčila i dignitet sudačke profesije”, rekao je, Dobronić.

Tagovi: dobronić, plenković, suci, štrajk, pravosuđe
PROČITAJ I OVO
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE