GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zavjera šutnje o pravim razmjerima problema u Zagrebačkoj banci

Zavjera šutnje o pravim razmjerima problema u Zagrebačkoj banci
SUMNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2020 / 08:01
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Što se događalo u Zagrebačkoj banci? Je li se, i kako, prao novac? Što je utvrdila kontrola HNB-a? Jesu li zbog toga otišli predsjednik i još dva člana Uprave banke? Koje su posljedice ako se u banci otkrije pranje novca? O tim temama razgovaralo se u emisiji Otvoreno HRT-a

Gosti su bili Martina Drvar, viceguvernerka HNB-a, Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala, Marijana Ivanov, s Ekonomskog falulteta u Zagrebu, Mladen Vedriš, s Pravnog fakulteta u Zagrebu i Željko Kardum, ekonomski analitičar HRT-a.

'Ovo je prilika da objasnim čime se bavi supervizija. Nažalost ne možemo komentirati nalaze, bez obzira što je jedan dio postao javan. Radi se o bankovnoj i poslovnoj tajni. Supervizija je samo jedan kotačić u sprečavanju pranja novca koja se bavi nadzorom. Prevencija je na bankama. One trebaju ugraditi kontrolne mehanizme kojim bi spriječile da nelegalni novac postane legalan. HNB nije istražni organ. Ne radimo s kriminalcima. Mi samo utvrđujemo ima li banka te mehanizme ili nema, rekla je viceguvernerka Drvar.

Banku čini lošom, objasnila je, dvije karakteristike: ako svjesno ulazi u poslovanje s osobama koje se bave visoko rizičnim poslovima ili je jednostavno 'trapava' i nema ugrađene mehanizme jer joj je to financijski zahtjevno.

Na pitanje voditelja može li potvrditi istinitost naslov koji će danas objaviti Jutarnjem listu da je pod nadzorom još pet banaka Drvar je odgovorila kako je to tajna.

'Kao što sam rekla. Podaci su tajni i ne mogu ništa otkrivati. Mogu samo reći da permanentno vršimo nadzor', istaknula je Drvar.

Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala, ustvrdio je kako je ovo najveći skandal Zagrebačke banke u povijesti.

'U jednom nezgodnom slijedu događaja malo tko je govorio istinu. Niti HNB, niti Zagrebačka banka, niti ljudi koji su ulovljeni u toj situaciji. Treba napomenuti da se ne radi nužno u svim situacijama o pranju novca. Mnogi klijenti su dovedeni u neugodnu situaciju... Koliki su razmjeri toga tek će se utvrđivati. Ali isto tako treba se tek utvrditi je li riječ o slučajnom propustu ili je netko u dužem vremenskom periodu dopustio da se okrene glava u drugom pravcu kako bi se određene transakcije mogle nesmetano provesti. To je skandal par excellence. Tvrditi kako su to nagađanja je u najmanju ruku poslovno neodgovorno', naglasio je Jelinić

Marijana Ivanov je izjavila da su banke od pamtivijeka idealna mjesta za pranje novca.

'Pere se novac i na tržištu nekretnina, društvima za osiguranje, trgovini automobilima, imate radnje koje prodaju izuzetno skupe odjevne predmete, plaćaju skupi najam, a tjedno prodaju tri artikla. Mislim da toga ima u svim bankama. Samo je pitanje razmjera i koliko će se toga moći utvrditi', ustvrdila je Ivanov.

Mladen Vedriš se upitao zašto u emisiji ne sudjeluje nitko iz Ureda za sprečavanje pranja novca.

'Tu je trebao biti još jedan stolac i da je tu netko iz Ureda. Onda bi ovaj naš razgovor puno manje bio kibi - dabi. A bio bi adresiran na onoga koji je zaista odgovoran da vidi što se događa s transakcijama. Kada govorimo o pranju novca vezano uz terorizam Uredi za pranje novca ne gledaju velike iznose već male iznose koji idu kontinuirano. Kod ovoga pranja novca moramo razlikovati dvije stvari - porijeklo novca i puki porezni prekršaj, dakle radi se o dvije paralelne istrage koje bi se morale provesti. Treća je najbitnija - vidjeti koja je osnova po kojoj su te velike sume ulazile, tko je nešto za njih obavio da biva tim sumama honoriran. I tek kad imamo ta tri aspekta možemo biti nešto pametniji', istaknuo je Vedriš.

Željko Kardum je bio još oštriji. 'Dirljivo je kako se svi ograđuju. Nitko ništa ne želi komenirati dok mediji ne objave. To je sramota za naš sustav', izjavio je Kardum.

Tagovi: Zagrebačka banka, Martina Drvar, Berislav Jelinić, pranje novca, Hrvatska narodna banka, Miljenko Živaljić, Dalibor Ćubela, Eugen Paić Karega, Nikolaus Maximilian Linarić, Milan Popović, Ivan Čermak
PROČITAJ I OVO
Produljenje moratorija: Banke suzdržane
MORATORIJ
Produljenje moratorija: Banke suzdržane
ZAGREB - Banke su zasad vrlo suzdržane, uz objašnjenje da samo slijede upute Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA i napomenu da će oni koji budu imali teškoća pri otplati kredita moći i dalje ugovoriti odgodu.
Previranja u vrhu UniCredita, Mustierova pozicija nesigurna
STRATEŠKI SUKOBI
Previranja u vrhu UniCredita, Mustierova pozicija nesigurna
MILANO - Rasprava unutar Upravnog odbora UniCredita koja se tiče strateških odluka nastavit će se i idućih dana. Današnji razgovori očito nisu iznjedrili ništa konkretno.
CBCG: Pad kamatnih stopa u septembru
KAMATNE STOPE
CBCG: Pad kamatnih stopa u septembru
PODGORICA - Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u septembru je pala 0,01 procentni poen u odnosu na avgust i iznosila je 5,86 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).
Panetta: ECB mora vladama osigurati niske troškove zaduživanja u koronakrizi
ZADUŽIVANJE
Panetta: ECB mora vladama osigurati niske troškove zaduživanja u koronakrizi
FRANKFURT - Koronarecesija izjeda proizvodne kapacitete u eurozoni i vlade se uz potporu Europske središnje banke (ECB) moraju povoljno zaduživati kako bi osigurale uvjete za izlazak iz krize, upozorio je talijanski guverner Fabio Panetta.
MG Mind došao do 86,8% vlasništva u Novoj banci
ZAVRŠENA PONUDA
MG Mind došao do 86,8% vlasništva u Novoj banci
BANJA LUKA - MG Mind d.o.o. Mrkonjić Grad došao je do 86,8-postotnog vlasništva u Novoj banci a.d. Banja Luka nakon provedene ponude za preuzimanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE